Dobbelt så mange fulle, uregjerlige passasjerer på flyene

I fjor ble nesten 100 personer anmeldt for fyllebråk i luften.

ØKNING: Luftfartstilsynet fikk rapportert inn nesten 100 alvorlige hendelser med uregjerlige personer og alkohol i luften i fjor.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I 2014 ble det meldt inn 97 hendelser med uregjerlige, fulle passasjerer mot 55 året før, ifølge Luftfartstilsynet.

Statistikken er en indikator på flysikkerheten i luften.

— De fleste hendelsene med uregjerlige passasjerer, som blir rapportert til oss, skjer på internasjonale flyvninger med norske fly. Vi vet også at alkohol ofte er med i bildet når denne type hendelser skjer, sier informasjonssjef Marit Kvarum i Luftfartstilsynet.

Til nå i år er det rapportert inn 25 hendelser med passasjerer som har vært alkoholpåvirket. Personene blir også anmeldt til politiet av flyselskapet. Uregjerlige passasjerer kan skape farlige situasjoner om bord – mot både kabinansatte og medpassasjerer.

— Flyselskapene må håndtere sånne situasjoner der og da og i luften. Vår oppgave er å se at flyselskapene har nødvendige rutiner og prosedyrer slik at de kan håndtere denne type situasjoner, sier Kvarum.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Vil haalkoholfrie flyvninger

Denne uken innførteSAS nye retningslinjer for å redusere alkoholbruken om bord. Maks tre drinker er inkludert for dem som reiser i klassen mellom økonomi og business, på reiser i Europa. Initiativet kommer etter at SAS i fjor sommer opplevde at ubegrenset tilgang til alkohol skapte problemer om bord.

Generalsekretær Mina Gerhardsen i Rusfeltets samarbeidsorgan Actis.

Rusfeltets samarbeidsorgan Actis mener alkoholbruket på fly er et økende problem som utfordrer både trivsel og trygghet om bord.— Vi ser en sterk økning i problemer knyttet til alkoholbruk om bord. Det er alvorlig. Både av hensyn til arbeidsmiljøet for dem som jobber om bord, medpassasjerer og sikkerhet, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis.

Foreningen berømmer SAS for å innføre nye retningslinjer, men etterlyser en skjenkelov for fly.

— Eller eventuelt flere alkoholfrie flyvninger, særlig der det er mange barn om bord, som på chartertur? Men dette bør ikke være opp til det enkelte flyselskap. Den diskusjonen bør tas, mener Gerhardsen.

Opplever fulle foreldre med barn

Problemet kan starte allerede på flyplassen. Reisende i feriemodus som begynner dagen med et glass eller to for mye, og blir overstadig beruset, kan nektes å gå om bord.

Rundt fem prosent av nordmenn så fulle foreldre med barn på flyplasser og fly i fjor, viser en fersk undersøkelse fra kampanjeorganisasjonen for alkovett, Av-og-Til.

Daglig leder Kari Randen i kampanjeorganisasjonen for alkovett, Av-og-Til.

Og barn kan ta særlig skade av flyfylla, mener de.— Tallet er alarmerende og bør være en tankevekker nå som vi snart skal på sommerferie. For barn kan det oppleves enormt utrygt å reise sammen med fulle voksne, sier daglig leder Kari Randen i Av-og-Til.

Randen mener nordmenns alkoholkonsum i ferietiden fører til at grensene forskyves.

— Det er forunderlig at grensene for hva som er akseptabelt når det kommer til drikking sammen med barn forskyves fordi man befinner seg i varmere strøk, sier hun.

Norwegian vil ikke innføre begrensninger

Alkohol er inkludert i billetten til Norwegians premiumreisende.

— Ulike personer tåler ulike mengder alkohol, så for oss blir det feil å skulle innføre en slik grense. Berusede passasjerer som kan være enn trussel for flysikkerheten forekommer sjelden, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Men han understreker at de oppfordrer reisende til å huske på at alkohol kan ha en annen effekt i luften enn på bakken.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Publisert: