Bryllupet som kan gjøre Georgia til monarki

Er en gammel kongeslekt på vei tilbake i den tidligere sovjetrepublikken Georgia på grunn av president Saakasjvilis synkende popularitet?

  • Niels Jürgensen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Et celebert bryllup i Georgias hovedstad Tbilisi har satt i gang kraftige rykter om at det gamle, georgiske kongehuset er på vei tilbake til makten i den tidligere sovjetrepublikken i Kaukasus.

Kongelige bryllupstoner

I byens Treenighetskirke sa to medlemmer av Bagrationi-dynastiet, fyrst David Bagrationi-Mukhraneli og fyrstinne Anna Bagrationi-Gruzinski, søndag ja til hverandre i et tradisjonelt, georgisk bryllup. Begge stammer fra kongehuset Bagrationi, som regjerte det gamle, kristne landet i den ytterste utkant av Europa i nesten 1000 år fra 800-tallet, til Georgia ble en del av det russiske imperiet på 1800-tallet.

Det georgiske dynastiet, som bl.a. er i slekt med det spanske kongehuset, hevder å stamme fra Bibelens kong David.

Selvstendighet

I 1991 fikk Georgia atter sin selvstendighet ved Sovjetunionens oppløsning. Først under ledelse av den Moskva-tro, tidligere sovjetiske utenriksminister Eduard Sjevardnadse og etter den ublodige Roserevolusjonen i 2003 av president Mikhail Saakasjvili.

Etter de første årenes stormende begeistring er Saakasjvilis popularitet dalt betydelig. De store forventningene er ikke innfridd, og den kortvarige, men katastrofale krigen mot Russland i august i fjor, som førte til tap av utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia, har ikke gjort det bedre.

– Det er tydelig at Georgias sterke presidentmakt har feilet, og et konstitusjonelt kongedømme er derfor det beste for Georgias politiske system, sier Georgij Targamadse, en ledende opposisjonspolitiker som lenge har krevd Saakasjvilis avgang.

Så monarkistene i Georgia værer et håp. En meningsmåling viser at 40 prosent av georgierne nå går inn for gjeninnføring av kongedømmet, og de får støtte av lederen for den innflytelsesrike, ortodokse kirken, patriark Ilja 2. Han har sagt at det er på tide at Georgia overveier gjeninnføring av monarkiet.

Russisk helt

Sett fra den store nabo i nord, Russland, er saken ikke uten interesse. En av den russiske historiens helt store helter, general Pjotr Bagration, som falt i slaget ved Borodino mot den franske keiser Napoleon i 1812, var også av den gamle, georgiske kongeslekten.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

KONGELIG BRYLLUP: Fyrst David Bagrationi-Mukhraneli og fyrstinne Anna Bagrationi-Gruzinski giftet seg søndag i Tblisi.
Publisert: