- Har fått løfter om våpenhjelp

Newport (BT): Enkelte Nato-land har lovet å hjelpe Ukraina også med våpen, ifølge den ukrainske presidenten.

Publisert Publisert

ENKELTLAND: - Samarbeidet inkluderer også høypresisjonsvåpen, sa Ukrainas president Petro Porosjenko (t.v.) under en pressekonferanse med Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen torsdag kveld.

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

President Petro Porosjenko fortalte ikke hvilke stater som vil gi ukrainerne våpenstøtte, da han holdt en pressekonferanse under Nato-toppmøtet torsdag kveld.

— Det handler om militærteknisk samarbeid, både når det gjelder ikke-dødelig og dødelig utstyr. Dette inkluderer også høypresisjonsvåpen, sa Porosjenko, med Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen ved sin side. «Dødelig utstyr» er Nato-termen for våpen og ammunisjon.

På siden av Nato

Nato har gjort det klart at alliansen ikke ønsker å bidra med våpenhjelp til Ukraina i konflikten med Russland og pro-russiske opprørere. Men hvert medlemsland står fritt til på egenhånd å hjelpe.

Ukrainerne sliter med utdatert og dårlig utstyr, mye av det fra Sovjet-tiden.

Porosjenko utdypet ikke hva slags våpenhjelp det er snakk om, men viste til bilaterale samtaler han hadde på tomannshånd med statsledere torsdag.

Norges Erna Solberg skal møte Porosjenko fredag. Hun slo torsdag fast at det er uaktuelt for Norge å sende våpen eller ammunisjon til Ukraina, også fordi det vil bryte med Norges strenge regler for våpeneksport.

Forsiktig optimist

Porosjenko sa at han er forsiktig optimist før samtalene om en fredsplan. Disse skal finne sted i Hviterusslands hovedstad Kiev fredag. Dersom de innledende samtalene lykkes, er den ukrainske presidenten klar til å erklære en våpenhvile samme dag kl. 13, norsk tid.

— Men det blir en hard utfordring, for spørsmålet om ukrainsk suverenitet, ukrainsk territoriell integritet og ukrainsk uavhengighet er ikke tema for forhandlinger, sa presidenten.

De ukrainske styrkene har lidd flere nederlag på slagmarken de siste par ukene, og regjeringen er hardt presset militært av opprørerne.

- Tusenvis russiske soldater

Fogh Rasmussen slo fast at mange tusen russiske soldater og russiske stridsvogner deltar i kampene i Øst-Ukraina, og fordømte Russland på det sterkeste. Russland har hele tiden nektet for at de har sendt styrker eller utstyr over grensen.

Generalsekretæren forsvarte alliansens motvilje mot å gi Ukraina våpenstøtter.

— Jeg tror ingen ønsker at krig skal løse dette. Den beste veien framover er å finne en politisk løsning, sa generalsekretæren.

Publisert