- Påminnelse om kamp mot terror

USAs president Barack Obama sier hendelsene i Oslo er en påminnelse om at verden har en viktig rolle når det gjelder å stanse terrorhandlinger.

KONDOLERER: President Barack Obama.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Barack Obama uttrykker sine personlig kondolanser til det norske folket etter bomben og skytingen i Oslo.

Obama sier det som har skjedd er en viktig påminnelse om at verdenssamfunnet har en viktig jobb å gjøre når det gjelder å forhindre terrorangrep. Samtidig sier presidenten at man ennå ikke vet hva som har vært motivet for angrepet.

Bombeangrepet i Oslo sentrum og skytingen på Utøya vekker enorm internasjonal fordømmelse.

Viktig kamp

En lang rekke utenlandske politikere fordømmer terroren mot Norge. Flere har henvendt seg til statsminister Jens Stoltenberg.

Både nordiske og europeiske statsministre og EUs president er blant dem som har kontaktet den norske regjeringen og statsministeren for å uttrykke solidaritet og medfølelse, forteller Stoltenberg.

USAs president Barack Obama sier hendelsene i Oslo er en påminnelse om at verden har en viktig rolle når det gjelder å stanse terrorhandlinger.Barack Obama uttrykker sine personlig kondolanser til det norske folket.Også NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har fordømt de angrepene i Norge.

— På vegne av NATO fordømmer jeg på sterkeste måte de ondskapsfulle voldshandlingene i Norge, sier Rasmussen.

— Vår solidaritet med Norge forblir fast. NATOs land står forent i slaget mot slike voldshandlinger.

Merkel og Sarkozy

Tysklands statsminister Angela Merkel sier hun er rystet av hendelsene i Oslo.

— Selv om årsakene bak denne umenneskelige handlingen fortsatt er uklar, er det klart at vi alle som tror på demokrati og fred må fordømme denne terrorismen som er umulig å rettferdiggjøre, sier den tyske regjeringssjefen.– Norges regjering og folk vet at Tysklands regjering og folk står i solidaritet med dem.

— Jeg sender på dette dramatiske tidspunkt min dyptfølte sympati fra hele det franske folk til det norske folk, sier Frankrikes president Nikolas Sarkozy etter å ha fått de første rapportene om eksplosjonen i regjeringskvartalet. Han kondolerer overfor de drepte og såredes familier og pårørende.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Flere tilbyr hjelp

Utenriksminister Alain Juppé beskriver hendelsene som «blinde og ville voldshandlinger».

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt beklager «de tragiske hendelsene» på AUFs sommerleir og sier at hans tanker går til ofrene og deres pårørende.

— Jeg har vært i kontakt med statsminister Jens Stoltenberg for å beklage det som har skjedd, og vi har tilbudt vår hjelp om det skulle behøves, sier Reinfeldt i en melding på den svenske regjeringens hjemmeside.

— Fra svensk side følger vi hendelsesforløpet fortløpende, tilføyer han.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen uttrykker dyp medfølelse etter bombeeksplosjonen i Oslo.

Reagerer med avsky

— Jeg har med forferdelse mottatt nyheten om at en eksplosjon har forårsaket dødsfall og mange tilskadekomne i Oslo. Det er ennå ikke klarhet i de konkrete omstendigheter. Men på vegne av Danmark og den danske regjering uttrykker jeg min dypeste medfølelse, sympati og solidaritet med det norske folk og den norske regjering, sier han.

Lars Løkke Rasmussen forteller videre at han har sendt statsminister Jens Stoltenberg sin kondolanse og forsikret sin norske kollega om at Danmark står parat til å hjelpe.

Også Storbritannias utenriksminister William Hague reagerer med avsky, og sier landet fordømmer alle terrorhandlinger.

— Vi står side om side med Norge og alle våre allierte i møte med disse avskyelighetene, sier Hague.

Publisert: