Flere hundre døde i terror og ulykker


Terror og ulykker har krevd flere hundre menneskeliv det siste døgnet.

Publisert Publisert

KAIRO: Minst 25 mennesker er døde etter en eksplosjon i en kirke i Kairo. Foto: NTB Scanpix

  • NTB

I Kairo er over 25 mennesker drept og 35 såret i en eksplosjon i den koptisk kristne Sankt Markus-katedralen.

Eksplosjonen skjedde rett etter morgenmessen i 10-tiden søndag. Egypts offisielle nyhetsbyrå MENA melder at en ukjent angriper kastet en sprengladning inn i dette kapellet.

– Jeg fant mange døde

Øyenvitner på stedet tror imidlertid at en sprengladning skjult inne i kapellet forårsaket eksplosjonen.

– Jeg fant døde, mange av dem kvinner, liggende på kirkebenkene. Det var et forferdelig syn, forteller Attiya Mahrous som til daglig arbeider i katedralen og som var en av de første som kom til stedet.

Ingen har tatt på seg ansvaret for eksplosjonen, men ytterliggående islamister med base i Sinai-regionen har siden militærkuppet mot landets folkevalgte president Mohamed Mursi gjennomført en rekke angrep mot både kristne og muslimer som de anklager for å samarbeide med de nye makthaverne.

Småjenter sprengte seg selv

To små jenter sprengte seg i en selvmordsaksjon på en markedsplass i Maiduguri nordøst i Nigeria søndag.

17 mennesker ble såret i selvmordsaksjonen, og sykehuskilder betegner skadene til mange av dem som «relativt alvorlige».

– Jentene må ha vært syv eller åtte år gamle, sier et medlem av den lokale militsen i området.

Opprører fra islamistgruppen Boko Haram er igjen på fremmarsj nordøst i Nigeria og har erobret en rekke landsbyer de siste ukene.

Boko Haram-opprørerne har også gjennomført en rekke selvmordsaksjoner i Maiduguri, noe som står i sterk kontrast til nigerianske myndigheters påstand om at islamistgruppa nå nærmest er nedkjempet.

Kirke kollapset

OVER 160 DØDE: Kirken kollapset i Nigeria lørdag. Foto: REUTERS

Minst 160 personer omkom da en kirke kollapset i byen Uyo sør i Nigeria lørdag, opplyser vitner og lokale tjenestemenn. Ifølge lokale medier kan over 200 ha mistet livet. Kirken var fullsatt da den kollapset, opplyser sykehuskilder i byen.

Minst 30 mennesker er drept i et selvmordsangrep i Somalias hovedstad Mogadishu søndag. Islamistgruppen al-Shabaab har tatt på seg ansvaret.

En selvmordsbomber kjørte i morgentimene en minibuss lastet med sprengstoff opp til hovedporten til havnen. Minst fem av de drepte er politifolk, mens de øvrige er arbeidere, opplyser politiet.

Terror i Tyrkia

ISTANBUL: En kvinne kysser en politibil i Istanbul. 30 politimenn døde i en terroraksjon lørdag. Foto: OSMAN ORSALOSMAN ORSAL / X02255

Lørdag kveld mistet 38 mennesker livet i Istanbul etter bombeangrep. 30 av de døde var politimenn. 155 andre ble såret i terroraksjonen, som visestatsminister Numan Kurtulmus hevder at den kurdiske PKK-geriljaen ser ut til å ha stått bak. Han viser til at bombene som ble benyttet var av same type som dem PKK er kjent for å bruke.

Løpsk tankbil

Mange av bilene som ble truffet av den løpske tankbilen i Kenya, ble helt utbrent. Foto: Reuters / NTB scanpix

Minst 39 mennesker omkom og ti ble skadd da en tankbil med gass kjørte inn i flere andre kjøretøy og eksploderte i Kenya natt til søndag.

Tankbilen, som var på vei til Uganda, mistet kontrollen da den var på vei ned en lang bakke langs hovedveien mellom Nairobi og Naivasha, opplyser en talsmann for myndighetene.

Ifølge øyenvitner hadde bilen stor fart og sjåføren mistet trolig kontrollen da han kjørte over flere fartsdumper.

Vogntoget traff flere kjøretøyer før den eksploderte i et hav av flammer. Minst elleve andre kjøretøyer begynte også å brenne.

Togulykker i Bulgaria og Kina

Antallet døde er oppe i syv etter at et godstog med farlig gass sporet av og eksploderte i Bulgaria lørdag. Minst 29 mennesker er skadd etter ulykken nordøst i landet.

Mange av de skadde har alvorlige brannskader, og tilstanden deres er kritisk, opplyser myndighetene.

Ulykken skjedde i landsbyen Hitrino tidlig lørdag morgen, 380 kilometer øst for hovedstaden Sofia. Godstoget hadde 24 tankvogner, 20 med propylengass og fire med propangass, og den kraftige eksplosjonen raserte minst 20 bolighus og jernbanestasjonen i landsbyen.

Seks arbeidere mistet livet da de ble påkjørt av et godstog i Kina.

Lokale myndigheter sier de fortsatt undersøker hvorfor arbeiderne befant seg på et spor med trafikk. Ulykken skjedde på jernbanelinjen mellom Beijing og byen Guangzhou sør i landet.

Publisert