Israel skal ha kalt FN-resolusjon for «krigserklæring»

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ringte personlig til New Zealands statsminister Murray McCully for å advare om at FN-resolusjonen som landet fremmet var en «krigserklæring».

Publisert Publisert

IKKE FORNØYD: Israels statsminister Benjamin Netanyahu er ikke fornøyd med FNs resolusjon om landets bosetninger. Foto: SCANPIX

  • NTB
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Israel har reagert svært sterkt på resolusjonen i FNs sikkerhetsråd som fordømmer boligbyggingen på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Krass samtale

Den israelske avisen Haaretz siterer anonyme vestlige diplomater som forteller om en krass telefonsamtale mellom Netanyahu og McCully dagen før saken skulle opp til votering i sikkerhetsrådet, ifølge Sydney Morning Herald.

– Dette er en skandaløs avgjørelse. Jeg ber om at du ikke støtter eller fremmer den. Hvis du fortsetter å jobbe for denne resolusjonen er det fra vårt synspunkt en krigserklæring. Den vil rive opp i relasjonene og det vil bli konsekvenser, skal Netanyahu ha sagt.

Press fra Trump

New Zealand og Senegal fremmet sammen med Malaysia og Venezuela resolusjonsutkastet som Egypt trakk tilbake etter press fra Israel og USAs kommende president Donald Trump.

14 av de 15 medlemmene i Sikkerhetsrådet stemte for resolusjonen. USA avsto fra å stemme, noe som betyr at de før første gang på mange år ikke la ned veto mot en resolusjon om Israel.

I etterkant har Israel kalt hjem sine ambassadører fra New Zealand og Senegal.

Publisert