Boris Johnson nektet å svare på spørsmål i TV-debatt

Boris Johnson nektet i en TV-debatt å svare på spørsmål fra Jeremy Hunt om han vil gå av dersom han ikke lykkes i å ta Storbritannia ut av EU 31. oktober.

Publisert: Publisert:

Boris Johnson (t.v.) og Jeremy Hunt møttes til TV-debatt tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix

NTB

Tidligere utenriksminister Boris Johnson har hittil vært favoritten i kappløpet om å ta over som ny leder for det konservative partiet og dermed også Storbritannias neste statsminister.

Johnson har vært beinhard på at brexit må skje innen utmeldingsdatoen 31. oktober, uansett om det blir med eller uten en avtale med EU.

Men da Johnson og utfordreren, utenriksminister Jeremy Hunt, møttes til lederstridens eneste TV-debatt tirsdag kveld, nektet Johnson å svare på Hunts spørsmål om hvorvidt han tenker å gå av som statsminister dersom brexit skjer etter fristen.

– Jeg syns det er veldig, veldig viktig å ikke tenke på omstendigheter der vi skulle mislykkes med komme ut av EU innen 31. oktober, svarte Johnson.

«Falsk deadline»

Johnson svarte heller ikke klart på om han vil være villig til å suspendere parlamentet for å tvinge igjennom et brexit uten en avtale med EU.

Kort tid før tirsdagens TV-debatt vedtok det britiske Underhuset med et knapt flertall på 294 mot 293 et nytt tiltak som kan gjøre det vanskeligere for en fremtidig statsminister å suspendere parlamentet. Et flertall i Underhuset har uttrykt motstand mot det såkalte no-deal-scenarioet.

Hunt beskylder Johnson for å ha fastsatt en «falsk deadline» for å fremme sin ambisjon om å bli Storbritannias neste statsminister. Han sier også han vil være forberedt på en kort forsinkelse av brexit, for å få på plass godkjenning av en avtale mange økonomer sier er nødvendig for å forhindre kaos med transport og levering av importerte varer.

Vil beholde USA-ambassadør

Under debatten nektet Johnson også å kritisere USAs president Donald Trump for de siste dagenes Twitter-meldinger, der han blant annet har kalt Storbritannias ambassadør til USA, Kim Darroch, for «veldig dum» og «en pompøs tosk». Trump har også kalt statsminister Theresa Mays håndtering av brexit dum.

Hunt, som tirsdag kritiserte Trump for kommentarene, sier han vil beholde Kim Darroch som ambassadør dersom han blir statsminister.

De rundt 160.000 medlemmene i Det konservative partiet skal senere denne måneden velge ny partileder i en uravstemning. Hunt eller Johnson blir da også automatisk ny statsminister etter Theresa May. Vinneren kunngjøres 23. juli.

Ifølge meningsmålinger fra slutten av juni har Johnson langt større oppslutning enn Hunt blant partifellene.

Publisert: