Slik blir de nye fjellvettreglene

For første gang på 50 år endres fjellvettreglene. Familien Wirkola brøt en fjellvettregel. Det gjør de aldri igjen.

I både de nye og gamle reglene er hensyn og respekt for været viktig. Denne regelen brøt familien Wirkola den dagen, da de dro avgårde på den timelange turen til hytten i sterk vind og tett snødrev. Ingrid, hennes far, og Emil (5), Odin (7) og Vetle (1), i pulken.
MELD FRA HVOR DU GÅR: Regelen om at du ikke skal gå alene på tur fjernes fra dagens fjellvettregler. I de nye står det at du gjerne må gå alene, men at du må melde fra. Her fra Gautefall i Telemark i strålende forhold en vinterferie for noen år siden.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

På hyttevegger landet rundt henger de ni fjellvettreglene for å sikre at generasjoner skal huske dem. Men i år endres reglene for første gang siden 1960-tallet, rett før vinterferie og påskeferie setter inn.

De ni ferske fjellvettreglene ble presentert av Den Norske Turistforening (DNT) og Røde Kors mandag formiddag.

— Fjellvettreglene må bety noe for folk som skal på tur i dag, og ikke bare være gammel kulturhistorie som henger veggen. De må være brukbare, og vi må treffe nye målgrupper med samme opplærende effekt som de gamle fjellvettreglene hadde. Vi ønsker at ungdommer i dag skal få læring og refleksjon rundt egen kunnskap gjennom de nye fjellvettreglene, sier fagsjef Anne Mari Planke for friluftsliv i DNT og sekretær for ekspertgruppen som har arbeidet frem de nye reglene.

VILLE FÅ FOLK TIL Å HUSKE: Åsleik Engmark presenterte de nye fjellvettreglene. I 1989 spilte han den eplekjekke skiløperen Severin Suveren, som det gikk galt for hver gang, men som klarte seg av ren flaks.

— Fjellvettreglene handler mer om læring gjennom erfaring og refleksjon enn om teknologi og utstyr. Antall ulykker i naturen kan reduseres ved at flere tar ansvar tidligere for egen sikkerhet, og planlegger godt før de legger ut på tur, sier hun.

Skal du på Norgesferie? Her får du 12 fine tips:

Les også

Norge rundt måned for måned

De nye fjellvettreglene anno 2016

 • Planlegg turen og meld fra hvor du går.
 • Tilpass turen etter evne og forhold.
 • Ta hensyn til vær— og skredvarsel.
 • Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
 • Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
 • Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is. (HELT NYTT RÅD)
 • Bruk kart og kompass, vit alltid hvor du er.
 • Vend i tide, det er ingen skam å snu.
 • Spar på kreftene, og søk ly om nødvendig.

Det er godt å gå - her får du gode turtips i Norge: Åtte fine fjellturer

VINTERFERIE OG PÅSKEFERIE: I år er påskeferien tidlig, noe som kan bety tøffere forhold i fjellet. I de nye fjellvettreglene legges det vekt på ferdsel i skredfarlig terreng i et nytt punkt.

De gamle fjellvettreglene anno 1952

 • Legg ikke ut på langtur uten trening.
 • Meld fra hvor du går.
 • Vis respekt for været og værmeldingene.
 • Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.
 • Lytt til erfarne fjellfolk.
 • Bruk kart og kompass.
 • Gå ikke alene.
 • Vend i tide, det er ingen skam å snu.
 • Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig.

Glad i fottur i fjellet?

Les også

Er dette ni av de fineste fjellturene i verden?

Familien brøt en fjellvettregel. Det gjør de aldri igjen.

I påsken i fjor skulle Karl Bjørnar Wirkola på påskeferie sammen med samboeren Ingrid, deres tre barn Vetle (1), Emil (5), Odin (7), og hans svigerforeldre. Turen gikk til Geiterygghytten på Hallingskarvet.

Det var meldt litt vind, og da den turvante familien ankom parkeringsplassen før den timelange gå— og scooterturen til hytten, begynte det å blåse opp.

Vi lurte hele veien på om vi skulle droppe å dra. Men da vi så at folk både kom til parkeringsplassen fra hyttene, og gikk av gårde, så tenkte vi at det ville gå greit. Vi forhørte oss også om forholdene med flere av dem, sier Wirkola.

- Burde vært mer forsiktig

I både de nye og gamle reglene er hensyn og respekt for været viktig. Denne regelen brøt familien Wirkola den dagen, da de dro avgårde på den timelange turen til hytten i sterk vind og tett snødrev.

Her er Karl Bjørnar Wirkola sammen med samboeren Ingrid i påsken i fjor.

Først ble svigerfar og Emil (5) hentet med snøscooteren. De kom seg vel frem til hytten, og etter en stund kom scooteren tilbake for å hente Odin (7) og svigermor. Wirkola og samboeren skulle gå på ski, med Vetle (1) sovende i pulken.

I TELTET. Her sitter svigermor og Vetle i teltet, mens de andre prøver å spa løs snøscooteren.

Men etterhvert kjørte scooteren seg fast. De klarte å få den løs, men så skjedde det en gang til. Denne gangen satt den bom fast.— Svigermor var ved godt mot, men Odin var veldig kald. Rundt oss var det mørkt og vind, sier Wirkola, som fikk Odin til å spa sammen med dem for å holde varmen.

Heldigvis fulgte de en annen fjellvettregel - nemlig å være rustet på uvær, kulde og ta med nødvendig utstyr.

— Vi hadde ekstra klær og mat i pulken. Vi hadde også med spader og et lite telt. Det fikk vi satt opp, så svigermor og Vetle satte seg inni, sier Wirkola.

Ikke ble stemplet som en reiseamatør:

Les også

- Aldri, aldri, aldri ta med rumpetaske

— Tenke oss om

De hadde også løpende kontakt med Geiterygghytten. Da været ble enda verre, meldte syv påsketurister fra Geiterygghytten seg til å dra ut til familien. De hjalp dem med å få løs scooteren, og fikk dem trygt frem til hytten.

— Turen som vanligvis tar én time, tok seks. Heldigvis endte det godt, sier Wirkola.

UT PÅ TUR IGJEN. Dagen etter den strabasiøse turen til Geiterygghytten, var Odin (7) ute på skitur.

På hytten fikk de legetilsyn og Odin ble puttet på tørkerommet der det var tørt og varmt.

— Vi vil nok tenke oss om en gang til før vi legger ut på tur neste gang, sier Wirkola.

- Har du noen råd til andre etter det dere opplevde?

— Skal man ut på fjellet på vinterstid, ikke dra uten spade, varme klær, ekstra klær og mat. Været skifter utrolig fort, sier han.

NYE REGLER. Her er de!

Ny generasjon – nye regler

Det er DNT og Røde Kors som står bak reglene, men de gikk ut og ba publikum om råd i påsken i fjor. Det kom inn 900 innspill.

Det aller viktigste er sikkerhet i fjellet.

— Vi har sett behov for en revidering, fordi vi er en ny generasjon turfolk. Vi ser nye trender som økt bruk av naturen til trening og aktivitet, nye brukergrupper, nytt utstyr og teknolog og mer ekstremsport. Disse utviklingstrekkene gjorde at vi ønsket å se om fjellvettreglene holdt vann, sier Åsne Havnelid i Røde Kors.

I høst ble ekspedisjonsfarer og fjellklatrer Cecilie Skog, og fagfolk fraDen Norske Turistforening, Røde Kors, Norges vassdrags— og energidirektorat, og Norske Tindeveglederemed for å fornye reglene slik at de stemmer bedre med dagens friluftsliv.

— Planlegg turen og meld fra hvor du går. Det ligger mye moro i det å planlegge godt på forhånd. Planlegger du godt, er sjansen større for at du blir lykkeligere på tur og det blir en lykkeligere tur, sier Cecilie Skog, som presenterte de reviderte reglene mandag formiddag på Kulturhuset på Youngstorget.

PRESENTERTE REGLENE. Turistforeningen og Røde Kors hadde også med seg den erfarne ekspedisjonsfareren og fjellklatreren Cecilie Skog.

Friluftslivet er blitt brattere og brattere, sier Skog, og understreker at topptur er en økende og stor trend blant norske friluftsfolk. Og dermed er skredvarsel, i tillegg til å følge med på været, med i de nye reglene.DNT ønsker at fjellvettreglene skal oversettes til engelsk slik at de blir tilgjengelige for utenlandske turister. De siste årene har det vært flere redningsaksjoner ved populære naturattraksjoner som Preikestolen og Trolltunga.

Se bildene:

Les også

Stemmer det at folk går med høye hæler til Preikestolen?

Relevante året rundt

Rådet om å grave seg inn i snøen er også fjernet — for det er jo ikke sikkert det er snø der du er. Reglene er endret slik at de er relevante for alle friluftslivsentusiaster året rundt. Endringene fremstår som mer pedagogiske, mener DNT.

— Vi ønsket også at de nye fjellvettreglene skulle være like relevante uavhengig aktivitet og sesong, om du ferdes i skiløypene, på topptur eller på kitebrett, eller om du plukker sopp og går turer i høstfjellet, sier Planke.

For snart tretti år siden ble fjellvettreglene presentert i form av den eplekjekke skiløperen Severin Suveren, som det gikk galt for hver gang, men som klarte seg av ren flaks:

Les mer om skiferie:

Publisert: