Gjør du denne feilen når du sjekker inn?

Stress gjør at folk glemmer å passe på bagasje og verdisaker når de skal reise.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Hold øye med all bagasje. Vi har hørt oppfordringen gang på gang, men når man skal ut og fly, går det likevel i glemmeboken for mange. En feil mange gjør er å sette bagasjetrallen bak ryggen, mens man står med nesen i reisedokumentene for å få sjekket inn.

— Noen setter gjerne vesken åpen oppå bagen i tillegg, sier politibetjent Per Erik Øvrebø, og peker på et eksempel ved innsjekkingsautomatene på Oslo Lufthavn.

Snur ryggen til bagasjen

På Gardermoen politistasjon er patruljering av flyplassen en del av jobben, og politiet må ofte gjøre folk oppmerksomme på hvor utsatt bagasjen deres er.

- I avgangshallen har de fleste fokus på å sjekke inn og få levert bagen. Alt annet går i glemmeboken og man blir et lett bytte, forteller kollega Gabriel Langfeldt.

— Det er noe som heter at mulighet gjør tyv, og det er mange muligheter her, legger Øvrebø til.

Les også:

Les også

Dette hater vi aller mest på flyet

Noen få sekunder uoppmerksomhet er nok

I gjennomsnitt reiser 70.000 personer via Oslo Lufthavn hver dag. I høytider og ferier øker tallet. Det gjør også antall tyverier, og sommermånedene topper statistikken for vinningsforhold.

Kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen, forteller at når det er mange mennesker til stede, holder det å være uoppmerksom noen få sekunder før tyven er borte.

Vil ha slutt på tyveriene

I tillegg til å holde øye med bagasjetrallen når man sjekker inn, anbefaler han å følge med på brettet i sikkerhetskontrollen, særlig når man går fra det på vei gjennom skanneren. Legg verdisakene dine under jakken i stede for på toppen, som mange gjør.

— Følg alltid med på verdisakene, og ikke gjør dem tilgjengelige, råder han.

Gjennom flere år har flyplassen hatt ekstra fokus på tyverier i høytider og ferier. Andersen forteller at alle ansatte har fått klare instrukser om å gå rett til politiet dersom man ser noe mistenkelig.

Les også:

Les også

Her er de beste og verste reiseforsikringene

Mest tyveri av mobiler, vesker og bagasje

Tall fra Romerike politidistrikt viser at tyveri fra flyplass, er den største kategorien innen vinningsforhold på Gardermoen. Disse sakene omhandler tyveri av mobiltelefoner og løsøre, og politiet ser at forholdene er ofte knyttet til reisende som ikke passer godt nok på sakene sine.

I hele 2014 ble det registrert 217 saker i denne kategorien på OSL, mens per 10. juli 2015 var tallet 218. Prognosen for 2015 er 350 tyverier fra flyplass.

Trygt å reise

Selv om tyveri på flyplass har økt, viser statistikken at det har vært en jevn nedgang i vinningsforhold på Gardermoen siden 2012. Det har gått fra rundt 1250 forhold i 2012 til rundt 1000 forhold i 2014. Per 10. juli i 2015 var det 20 prosent færre anmeldte saker enn samme periode i fjor.

Økt patruljering og godt samarbeid med aktørene på flyplassen er blant mulige årsaker til nedgangen.

— Sett mot mengden reisende per år, over 24 millioner, viser tallene at det er trygt å reise over Oslo Lufthavn, sier politioverbetjent Elin Lien, fungerende driftsenhetsleder ved Gardermoen politistasjon.

Pressesjef i Avinor, Sindre Ånonsen, forteller at det heller ikke er et problem med tyverier på de andre store flyplassene i landet.

— Det har bare vært enkelttilfeller av tyverier. Vi har ikke registrert at det er et stort problem, sier han.

Her kan du lese om flere reisetips:

Publisert: