Moland og French må møte syke i retten

Både Tjostolv Moland og Joshua French er fysisk syke når de nå møter til nok en dag i ankesaken. Moland har kastet opp åtte ganger i dag.

Både Tjostolv Moland og Joshua French er syke når de møter i retten tirsdag, ifølge deres norske advokat. ARKIVFOTO: SCANPIX

Fred C. Gjestad . Thomas Hubert

Ankesaken mot drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French fortsetter i Kisangani i dag.

Både Moland og French var på plass i de midlertidige rettslokalene ved 9.30-tiden og venter på at retten skal starte. Retten startet en drøy time senere.

Kastet opp åtte ganger

Onsdag morgen ble advokat Marius Dietrichson kontaktet av Moland. Han fortalte da at han var blitt fysisk syk.

— Han har kastet opp åtte ganger i dag og han har formidlet at han er veldig syk, uten at han vet hva det skyldes, forteller Dietrichson til Aftenposten.

Politilegen tok med Moland ut av rettslokalet kort tid etter at retten var satt for å undersøke ham.

- Flyttes tilbake til fengselet

Dietrichson møtte opp foran sykehuset for å se til at hans klient faktisk ble transportert til rettslokalet. Han forteller Aftenposten at Molands eiendeler også ble tatt med ut fra sykehuset.

Han frykter dette er et tegn på at dommeren vil beordre Moland tilbake til sentralfengselet i Kisangani.

Ifølge VG skal Moland ha friskmeldt seg selv og ha bedt å utskrives fra sykehuset og tilbakeføres til fengselet hvor French sitter.

French også syk

Ifølge advokaten er også French, etter norsk standard, syk.

— Han har smerter i øyne, ledd og kropp og opplever en voldsom tetthet. Vi håper å få tak i en lege til dem i løpet av dagen, sier Dietrichson

Det er ikke uten videre lett å få en kongolesisk lege til å se til dem. Den forrige som gjorde det, ble arrestert av militærtribunalet.

Den norske legen Ranveig Fjær er for tiden i Kisangani etter avtale med mor til Joshua French. Hun får imidlertid ikke se til de norske fangene. Dommeren har bestemt at alle som skal snakke med Moland og French skal ha hans godkjennelse.

Forfalskning

Som eneste norske medium tilstede i rettssaken, fikk VG tilgang til tilståelsesbrevet som Moland i retten vedgikk å ha skrevet. VG trykket i dag også et annet brev som Moland skal ha skrevet til sjåførens familie.

Den delen av brevet der han tilstår å ha drept sjåføren står skrevet nederst, under hans signatur og med en ny signatur under.

— Jeg så med en gang at brev to, der han angivelig tilstår,er forfalsket, skriver Knut Moland, far til Tjostolv Moland i en epost til Aftenposten tirsdag.

— Den falske underskriften er så dårlig, at jeg så med en gang at den var falsk. Alle kan egentlig lett se det, skriver Moland og mener at ordet tilgivelde (forgivness) er feilstavet to ganger.

— Tjostolv er meget god i engelsk. Han kan nok gjøre en skrivefeil, men ikke den samme to ganger. Dette har andre skrevet, hevder Knut Moland.

Arbeidsgiveransvar

I samtalen med sin norske advokat tirsdag, fortalte Moland også om foranledningen for disse brevene og møte med enken.

— Moland gav klart inntrykk overfor meg at han i møtet med enken ikke hadde ment å tilstå noe drap, men han har opplevd at det er en forventning fra miljøet her nede at han skal ta ansvar for at det var han som leide inn sjåføren som senere ble drept, sier Dietrichson til Aftenposten.

Han mener Moland har ment å ta en slags ansvar som arbeidsgiver for sjåføren, men han sier at Molans ikke har ment å si at det var han som drepte sjåføren.

Moland skal ha forklart at han opplever mer sympati for sin egen situasjon etter at han viste ansvar for situasjonen sjåføren og hans familie var kommet opp i.

— Hvordan opplever du tilstanden til Moland?

— Jeg opplever at han skifter veldig. I det ene øyeblikket formidler han klare tanker, for å så snu og opptre på en helt annen måte, sier Dietrichson.

Saken oppdateres fortløpende gjennom dagen

- Har ikke drept sjåføren

Ifølge VG avviser Tjostolv Moland overfor dommeren at han drepte sjåføren Abedi Kasongo. Men han understreker at han tar ansvar for dette, og at han har bedt familien om unnskyldning for at han havnet i den situasjonen.

Moland avviser også at han forsøkte å drepe de to passasjerene i bilen. Han gjentar det samme som French fortalte retten tirsdag om at de ble angrepet. Han mener at passasjerene og regjeringssoldater som angrep dem.

Moland skal også ha gitt uttrykk for støtte til den arresterte militslederen Laurent Nkunda og tutsiene i Rwanda, og at han mener Nkunda er den rette til å lede landet. Han har i retten flere ganger omtalt seg selv som leiesoldat. Ifølge VG skal Moland ha sagt at han kom til Kongo for å gjøre livet bedre for kongolesere.

Moland, ifølge Dagbladet, sier at han tok med seg French til Kongo for å vise ham rundt i landet, slik at han kunne lære om landet og de ulike fraksjonene.