Førstedame i farten

Michelle Obama flyttet inn i Det hvite hus med forsikringer om at hun i første rekke aktet å fungere som «Sjefsmor», eller «Mom in Chief», så døtrene Sasha og Malia snarest kunne finne seg til rette i ny bolig og på ny skole.

  • >washington Dc
  • Klaus Justsen<br

Først i neste omgang ville hun ta fatt på alle oppgavene som USAs førstedame. En rolle hun så frem til med forventning, men hun var ennå ikke klar over hva hun ville legge i den.

Sløste ikke med tiden

Den Harvard-utdannede juristen har åpenbart ikke brukt lang tid på å få hjemmefronten til å fungere. Bare et par uker etter innflyttingen i presidentboligen demonstrerte Michelle Obama at hun ikke akter bare å sitte og tvinne fingrer i historiske omgivelser.

Så dro hun til både undervisningsdepartementet og i boligdepartementet. Det ble også tid til en større mottakelse etter at ektemannen hadde underskrevet sin første lov, som gjør det lettere for kvinner å gå til sak hvis de har vært forskjellsbehandlet på arbeidsplassen.

Senere holdt presidentfruen foredrag på Howard-universitetet, hvor de fleste studentene er av afrikansk opprinnelse. Hun kastet seg samtidig ut i kampanjen for å sikre støtte til den store stimulanspakken.

Den raske offensiven fikk en elegant avrunding da USAs første svarte førstedame prydet forsiden på motemagasinet Vogue. Magasinet har fotografert alle Obamas forgjengere de siste 80 årene, men Michelle Obama er bare den andre som er funnet verdig til plassering på forsiden. Hillary Clinton var den første.

Det Hvide Hus forklarer at president-fruen ikke gikk på handletur eller smykket seg med lånte fjær før hun lot motefotografen fyre løs. Hun hentet bare sine favorittplagg fra klesskapet. Det var klær fra kostbare designere, men også ting som enhver kan kjøpe i stormagasinet. Mer det siste enn det første.

Søkte råd

Med sin akademiske bakgrunn fra USAs best kjente universitet i Boston minner Michelle Obama mer om juristkollegaen Hillary Clinton enn om sin umiddelbare forgjenger Laura Bush. Mye tyder på at hun akter å spille en rolle som vil ligge et sted mellom de to.

Den nye førstedamen har ikke lagt skjul på at hun har søkt råd fra både Clinton og Bush. Hun vil unngå feilene Hillary begikk da hun frontet ektemannens forsøk på å reformere helsevesenet og for øvrig deltok i utformingen av politiske planer.

Nesten usynlig ...

På den annen side vil hun ikke være så passiv som Laura Bush, som de første årene i presidentboligen spilte en neste usynlig rolle bortsett fra en innsats for å få særlig barn til å lese mer. Overfor offentligheten ble det bare enkelte korte bemerkninger. En naturlig konsekvens av ektemannens løfte om at hun aldri ville bli bedt om å tale offentlig.

Fru Bush ble aldri noen stor taler, men holdt flere og flere av dem med betydelig suksess. Hun kastet seg også ut i en pressekonferanse og våget til og med å kommentere aktuelle politiske problemer. Militærlederne i Burma (Myanmar) fikk f.eks. lest teksten med beskjed om at de var udugelige.

Michelle Obama har holdt seg unna slike kommentarer, selv om hun under valgkampen demonstrerte at hun har sin egen mening om aktuelle problemer.

Familien først

Utdanning står høyt på hennes dagsorden og det samme gjelder soldatfamiliene. Ikke minst alle de som er splittet i årevis fordi far eller mor blir sendt i krig.

Under talen på Howard-universitetet innrømmet førstedamen at hun stadig kjemper for å finne den rette balansen mellom arbeid og familie. – Jeg spør meg hver dag om jeg har gjort det rette.

I praksis betyr hensynet til familien at Sasha og Melia de fleste dagene har med mor i den skuddsikre bilen når de blir kjørt til skolen. Hvis det ikke er mulig, trår mormor Marian Robinson til. Michelle forklarer at hun vil følge skolegangen nøye. – Jeg vil ha kontakt med lærerne, og jeg vil lære å kjenne de andre foreldrene.

Hvis Michelle Obama senere bestemmer seg for å spille en mer politisk rolle, kan det bli lettere for henne enn det var for Hillary Clinton. Forgjengeren lyktes ikke med alle sine utspill, men hun åpnet dører og demonstrerte sin kompetanse da hun ble valgt til Senatet og derfra fortsatte til posten som utenriksminister.

Før det hadde Hillary fått skarp kritikk fordi hun flyttet inn i et kontor i presidentboligens vestfløy bare få meter fra det ovale kontor. Laura Bush flyttet tilbake til østfløyen, og det kontoret har fru Obama i alle fall foreløpig overtatt.

Innflytelsesrik

Avstanden endrer likevel ikke at hun vil fortsette som en av presidentens uoffisielle, men nærmeste og mest innflytelsesrike rådgivere. Den nye førstedamen vil være forsiktig med å gjøre rollen for tydelig, etter at hun under valgkampen ble kritisert for enkelte uttalelser om at hun først nå var virkelig stolt av sitt land.

En økt politisk rolle endrer ikke at rollen som mor for to små jenter regnes som viktigst. Her har Michelle Obama allerede demonstrert at hun ikke er å spøke med. Da et leketøysfirma ga to dukker navnene Sasha og Malia, la ikke Michelle skjul på at hun var sint.

Produsenten prøvde seg først med en halvhjertet forklaring om at dukkene tross sin mørke hud ikke skulle forestille presidentparets barn. Et par dager senere fikk de diskré endret navnene. Henvendelsen fra østfløyen i Det hvite hus hadde gjort inntrykk.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

PRESIDENTPARET: Michelle og Barack Obama nyter fremdeles stor popularitet. KEVIN LAMARQUE

FØRSTEDAMEN: Michelle Obama introduserte forleden Stevie Wonder under en konsert til ære for artisten. JIM YOUNG