Mot mulig landsmøtekaos for republikanerne

Washington: John Kasichs seier i Ohio gjør at sannsynligheten øker for at ingen av kandidatene får rent flertall i den langvarige republikanske nominasjonskampen.

Donald Trump (nr. to fra venstre), Ted Cruz and John Kasich er de tre gjenværende kandidatene på republikansk side. Spørsmålet er nå om nominasjonskampen også vil fortsette under partiets landsmøte til sommeren. Her er de tre kandidatene fotografert sammen med Marco Rubio (t.v.), som trakk seg tirsdag, under en debatt i Miami i forrige uke. Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix

NTB

Ifølge CNN må Donald Trump vinne rundt 60 prosent av de gjenværende delegatene for å få de 1.237 delegatene som gir ham rent flertall på Republikanernes landsmøte i Cleveland i juli.

Det er svært lite sannsynlig at hovedutfordreren Ted Cruz kan klare å ta igjen eiendomsmogulens forsprang. Og selv med tirsdagens seier ligger Kasich håpløst langt bak, skriver NTB.

Dermed kan det bli en såkalt «brokered convention» der man må forhandle seg frem til en kandidat. Det vil i så fall innebære at det blir flere runder med avstemninger der de andre kandidatenes delegater kan gå sammen for å stemme frem en annen vinner enn Trump.

Cruz vil ha duell med Trump

Etter tirsdagens nominasjonsvalg har Trump 621 delegater, etterfulgt av Cruz med 395 og Kasich med 138.

Marco Rubio har 168, men etter at Trump vant klart i hans hjemstat, trakk Florida-senatoren seg fra kampen om å bli partiets kandidat til presidentvalget i november.

— I morgen har alle republikanere et klart valg: Bare to kampanjer har en vei mot nominasjonen, og det er meg og Donald Trump. Ingen andre har en matematisk mulighet til å vinne, sa Cruz i sin tale.

Cruz satser nå på at han kan plukke opp Rubios velgere og at partiet samler seg bak ham som alternativet til den omstridte protestkandidaten Trump. Men også den svært konservative Cruz er svært mislikt i den etablerte delen av partiet på grunn av sin kompromissløse stil i Senatet.

Kaos på landsmøtet

Sist et av partiene i USA hadde et landsmøte med konkurranse om nominasjonen, var i 1952, skriver nyhetsmagasinet Time.

Den gangen vant Adlai Stevenson den demokratiske nominasjonen etter tre avstemninger, til tross for at en annen kandidat hadde flere delegater da landsmøtet startet. Men det var i en tid da forhandlinger på bakrommet mellom partitopper var både vanligere og mer akseptert enn nå.

Hvis verken Trump eller Cruz får rent flertall, vil republikanerne stå overfor et vanskelig dilemma om hva som er mest skadelig for partiet. Skal de ta avstand fra Trump, eller omfavne ham som partiets sannsynlige kandidat?

Kasich sa i sin seierstale tirsdag at han er klar til å kjempe helt frem til landsmøtet.

— Vi skal gå hele veien til Cleveland og sikre den republikanske nominasjonen, sa guvernøren til vill jubel fra salen.

Vanskelige valg

Mange republikanere frykter at partiet kan rakne i sammenføyningene om Trump blir nominert, og at et Trump-kandidatur vil føre til at partiet mister kontrollen over både Representantenes hus og Senatet.

Samtidig blir det vanskelig å legitimere en annen kandidat hvis Trump faktisk får flest stemmer i nominasjonsvalgene og -møtene.

— Hvordan kan du nekte å gi nominasjonen til noen som har vunnet rundt om i hele landet, sa den tidligere Obama-strategen og demokraten David Axelrod i CNNs studio tirsdag.

De neste delstatene ut på republikansk side er Arizona og Utah 22. mars og Wisconsin 5. april. I Arizona og Wisconsin vil vinneren av nominasjonsvalgene ta samtlige av delstatenes 58 og 42 delegater.