Hvorfor øker strømmen av flyktninger så mye akkurat nå?

Fire årsaker til at Europa opplever en kraftig økning i antall migranter og flyktninger.

  • Kjell Hanssen
  • Per Kristian Aale
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Flertallet av flyktningene og migrantene som kommer til Europa, er syrere.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) var det forrige uke 82 prosent syrere, 14 prosent afghanere og 3 prosent irakere som ankom Europa via den østlige middelhavsruten. Den østlige ruten, gjennom Hellas, Balkan og Ungarn, er i ferd med å bli flyktningenes foretrukne vei inn i Europa.

Tall fra EUs grensebyrå Frontex viser at det frem til juli var kommet 340.000 migranter, hvorav flertallet er flyktninger. Det er 60.000 flere enn i hele 2014. Les også:

Les også

Hver dag drepes 12 barn i borgerkrigen i Syria

Pål Nesse, seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, fremholder følgende fire årsaker til den formidable økningen:

1. Syria-drøm knust

Krigen i Syria raser videre og har nå vart i fire år. Mange som har flyktet, har tenkt at det kun var for en periode før de skulle vende hjem igjen. Situasjonen i Syria blir imidlertid bare verre, landet skytes i filler, og det er ingen utsikter til noen løsning. Derfor er det mange som nå gir opp drømmen om å vende hjem.

2. Verre i leirene

Situasjonen i nabolandene er blitt mye dårligere. Nesten 4 millioner syrere har flyktet til nabolandene, men situasjonen der er blitt så ille at mange reiser videre til Europa. Matrasjonene blir mindre, mange barn går ikke på skole, og det er vanskelig å finne et sted å bo. Flyktningene sover ofte under en presenning eller under åpen himmel. I tillegg er det svært vanskelig å få jobb, enten fordi det ikke er jobber, eller fordi man ikke får arbeidstillatelse.

— Vi ser mange familier som lar barna sine jobbe fordi de ikke blir straffet hvis myndighetene tar dem i å jobbe illegalt. Det er et siste desperat forsøk fra familien for å få inntekter og skaffe mat, forteller Nesse.

3. Kun Tyrkia-ruten åpen

Tyrkia er blitt det eneste landet som grenser til Syria, og som det nå er mulig å komme til. Syrias andre naboland har stengt grensene, mens Tyrkia kun holder grensen stengt i perioder. I fjor kom det 1,1 millioner syriske flyktninger til Tyrkia.

Mottaksapparatet i Tyrkia er imidlertid dårlig og forholdene er blitt verre. Derfor forsøker flere å ta seg videre til Europa.

— Jeg snakket med syriske flyktninger som først hadde tatt seg til Libanon. De var der i to år, men så flyktet de videre til Tyrkia fordi situasjonen var så ille. Nå ville de imidlertid reise videre til Europa av samme grunn.

Les også:

Les også

2313 asylsøkere til Norge i august

4. Kort vei til Hellas

Det er lett å reise fra Tyrkia til Europa. Fra det tyrkiske fastlandet ser man for eksempel rett over til den greske øya Kos, avstanden er bare 4 kilometer på det korteste.

Derfor oppleves det som forholdsvis enkelt å ta seg til Hellas og videre nordover i Europa.

— Når man står på Kos og ser over til Tyrkia, er det som å stå på Honnørbrygga i Oslo og se over til Nesodden.

De siste dagene er det blitt vist bilder av desperate flyktninger som tar seg inn i Makedonia, Serbia, Hellas og Ungarn. I Syrias naboland har slike bilder vært vanlig i fire år. Libanon, Tyrkia Jordan og Irak huser tilsammen over 3,8 millioner syrere.

De 340.000 som er kommet til EUs yttergrenser i år, tilsvarer én pr. ca. 1500 innbyggere i Unionen og Norge.

Publisert: