Fransk-tysk tospann til Kiev og Moskva med fredsplan

Rustet med en ny fredsplan for Ukraina har Angela Merkel og François Hollande ankommet Kiev. Fredag går turen videre til Moskva. Samtidig nærmer USA seg en avgjørelse om eventuelt våpenhjelp.

Publisert Publisert

FREDSPLAN: Ukrainas president Petro Porosjenko (i midten) drøftet torsdag en ny fredsplan med Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande. Fredag reiser de videre til Moskva. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB scanpix

  • NTB

— Jeg er sikker på at presidenten vil bestemme seg snart, sa utenriksminister John Kerry da han torsdag deltok på en pressekonferanse med Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk i Kiev.

Kerry understreket at han først og fremst foretrekker en diplomatisk løsning, og samme kveld understreket Det hvite hus at avgjørelsen ennå ikke er tatt, og at det er frykt for at våpenleveranser kan gjøre volden enda verre.

Jatsenjuk sa på sin side at Ukraina har sterke bevis på at ukrainske soldater ikke bare kjemper mot prorussiske opprørere, men også regulære russiske styrker øst i landet. Han varslet også at Ukraina aldri vil inngå en fredsavtale som sår tvil om landets «territorielle integritet, suverenitet og uavhengighet».

Under press

Den ukrainske regjeringshæren har den siste tiden mistet stadig mer territorium til de prorussiske separatistene.

— Putin kan ta valgene som kan få slutt på denne krigen, sier Kerry, som samtidig støtter den tysk-franske fredsplanen som statsminister Angela Merkel og president François Hollande hadde med til Kiev.

Fredag reiser det fransk-tyske tospannet videre til Moskva for å diskutere den alternative fredsplanen med president Vladimir Putin.

— Vi vil legge fram et nytt forslag om å løse konflikten som bygger på Ukrainas territorielle integritet, sa Hollande før han dro fra Paris.

Ikke våpenhjelp

I det tysk-franske forslaget ligger det ikke våpenhjelp, og den norske forsvarsministeren Ine Eriksen Søreide (H) sier at våpenhjelp heller ikke er aktuelt for Norge.

Russland har advart om «enorm skade» på forholdet til USA dersom amerikanerne gir våpen til Ukraina.

— Dersom det skjer, kommer det uten tvil til å forårsake enorm skade på forholdet mellom USA og Russland, spesielt dersom befolkningen i Donetsk og Luhansk drepes av amerikanske våpen, sier talsmann Aleksandr Lukasjevitsj i utenriksdepartementet i Moskva.

Utspill fra Senatet

Mens Kerry var i Kiev varslet den republikanske senatoren John McCain at hvis president Barack Obama ikke beslutter å sende våpen, vil amerikanske folkevalgte vedta en lov som krever slike våpenleveranser. Sammen med senatorer fra både Demokratene og eget parti stilte han opp på en pressekonferanse i Washington, tilsynelatende for å legge press på Obama.

Ukrainas president Petro Porosjenko har allerede uttalt at han er sikker på å få våpen fra vestlige land, men både Frankrike og Tyskland har foreløpig avvist slik hjelp.

Samtidig fortsetter separatistenes offensiv mot byen Debaltseve, like ved frontlinjen i fylket Donetsk. En rekke sivile er drept både i opprørskontrollerte og regjeringskontrollerte områder. Fem regjeringssoldater har også mistet livet det siste døgnet.

Opprørerne gjorde natt til torsdag to forsøk på å storme hærens stillinger i nærheten av Debaltseve, men lyktes ikke, hevder en talsmann fra militæret.

Tusener på flukt

Den ukrainske regjeringshæren har forsøkt å forsvare både Debaltseve og Vuhlehirsk, en mindre naboby, mot de prorussiske opprørerne. Flere tusen har flyktet fra Debaltseve, som er et viktig jernbaneknutepunkt. De som er igjen, har i mangel på bomberom søkt tilflukt i kjellere uten vann og elektrisitet.

Ifølge Amnesty International har Debaltseves befolkning på få dager krympet fra 25.000 til 7.000 innbyggere.

Kampene i Øst-Ukraina er den siste tiden trappet kraftig opp. Totalt er over 5.350 mennesker drept siden april i fjor.

Publisert