Vant på moralspørsmål

George W. Bush sikret seieren ved å overbevise velgerne om at dette valget handlet om moralske verdier.

Publisert Publisert

IRINA LEE

NTB

"Moralske verdier" var det spørsmålet som oftest ble nevnt av velgerne, og sosiale og religiøse spørsmål som ekteskap for homofile, selvbestemt abort og liberale våpenlover kom høyt på listene, ifølge de store tv-selskapenes valgdagsmålinger.

CNNs analyse av valgdagsmålinger viser at "moralske verdier" var plassert på topp av flest velgere — 22 prosent. 80 prosent av disse velgerne stemte Bush.

Økonomi og arbeidsplasser kom på andreplasser, fulgt av terrorisme. Irak kom på fjerdeplass, med 15 prosent. 75 prosent av disse velgerne ga sin stemme til Kerry.

Jublende repulikanere

I sin seierstale onsdag strakte han hånden ut til demokratene, og understreket viktigheten av at alle amerikanere nå står samlet.

"Når vi kommer sammen og jobber sammen, er det ingen grenser for Amerikas storhet," sa Bush til den jublende massen som hadde samlet seg i The Ronald Reagan Building i Washington i går, tre kvartal unna Det hvite hus.

Amerikanere flest ser ut til å ha akkseptert valgresultatet, ifølge CNN. En undersøkelse tv-kanalen gjennomførte onsdag kveld, viste at 51 prosent av de spurte var svært fornøyd med valgresultatet, mens 38 prosent sa at det var opprørt.

Samlende leder

Samtidig gikk det frem at flertallet regner med at Bush vil stå frem som en samlende leder, og forsøke å sette partistridigheter til side i tiden som kommer. Hele 57 prosent forventet at Bush ville klare å samle nasjonen i hans andre presidentperiode, mens 39 prosent trodde at han ville virke splittende.

Undersøkelsen viser også at amerikanere flest ser optimistisk på den kommende fireårsperioden, til tross for en svært polarisert valgkamp.

Trass i at fintellingen i delstaten Ohio ennå ikke er avsluttet, støttet 60 prosent av de spurte John Kerrys valg om å utrope Bush som vinner.

Bush fikk hele 3,7 millioner flere stemmer enn utfordreren John Kerry. Hvor mange valgmenn Bush til slutt vil ende opp med, er ennå ikke avgjort, blant annet på grunn av den forsinkede opptellingen i Ohio.

Publisert

<b>RØRT TIL TÅRER:</b> Bush-tvillingene Jenna (t.v.) og Barbare var rørt til tårer etter at velgerne ga faren fornyet tillit for fire nye år. Foto: REUTERS

<b>HYLLET:</b> George W. Bush tok i mot hyllesten sammen med sin kone Laura (t.h.) og visepresident Dick Cheney og hans kone Lynne. Foto: REUTERS