«Irma» er den kraftigste orkanen som noen gang er blitt registrert

«Må Gud beskytte oss alle», skriver myndighetene. Nå har den nådd Karibia.

Publisert Publisert

MONSTER: Ekstremværet «Irma» kan gi katastrofale følger. Orkanens vedvarende vindstyrke er målt til 82 meter per sekund. Foto: REUTERS

  • NTB

Bygninger er ødelagt og oversvømmelsene er store etter at orkanen Irma, den kraftigste som noen gang er registrert i Atlanterhavet, nådde flere øyer i Karibia.

Fire bygninger som omtales som øyens mest solide, er ødelagt på den fransk-nederlandske øyen Saint Martin, opplyser Frankrikes innenriksminister Gérard Collomb.

Samtidig er telekommunikasjonen mellom Paris og Saint Martin brutt. Det gjelder også øyen Saint Barthélemy. Flere tak har blåst av og strømmen har gått på øyene ble det opplyst onsdag.

PÅ VEI: Uværet var onsdag på vei mot Puerto Rico, Jomfruøyene og Den dominikanske republikk. Foto: Carlos Giusti, TT / NTB Scanpix

Fransk værvarsling hadde på forhånd advart mot 12 meter høye bølger og veldig høy vannstand langs kysten. Tusenvis av mennesker er evakuert fra utsatte områder i hele Karibia, og innbyggere har hamstret mat og vann for å være sikker på å klare seg, ifølge BBC.

Orkanen er oppgradert til kategori 5, som er høyeste nivå, og har vindkast på 100 meter per sekund – 360 kilometer i timen.

– Det er mye farligere enn Harvey. Utfallet kan bli katastrofalt og svært ødeleggende, sier Puerto Ricos guvernør Ricardo Rossello.

Advares mot reiser

Ekstremværet traff først Antigua og Barbuda natt til onsdag lokal tid. Ifølge de første meldingene slapp Antigua relativt billig fra orkanen, ingen omkom. Det samme ser ut til å gjelde for Barbuda, selv om de materielle skadene skal være store.

Uværet var onsdag på vei mot Puerto Rico, Jomfruøyene og Den dominikanske republikk. Haiti og Cuba har også stålsatt seg i påvente av uværet.

I USA blir folk advart mot å reise til de tre landene. Personer som jobber for amerikanske myndigheter i de tre landene, kan få lov til å reise hjem.

På stranden i Puerto Ricos hovedstad San Juan er arbeidet i full gang med å dekke vinduer på restauranter, butikker og hoteller med beskyttelsesplater, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I Key West- området i Florida har myndighetene ifølge BBC gitt ordre om tvungen evakuering. Uværet er først ventet å treffe den amerikanske kysten i helgen.

– Stormen er større, raskere og sterkere enn orkanen Andrew, sier guvernør Rick Scott.

Orkanen Andrew rammet Florida for 25 år siden, og var frem til Katrina rammet Louisiana i 2005, den dyreste i USAs historie.

GJØR SEG KLAR: Innbyggere på Puerto Rico forberedte seg tirsdag på den ekstremt kraftige orkanen Irma. Foto: Carlos Giusti, TT / NTB Scanpix

Strømnettet kan bryte sammen

– Mye av infrastrukturen vil ikke kunne motstå disse kreftene, advarer Rossello.

Et kraftselskap på Puerto Rico frykter at enkelte områder kan bli strømløse i uker eller måneder etter Irmas herjinger. Orkanens øye ventes å passere drøye 80 kilometer fra øyen onsdag kveld.

USAs president Donald Trump har erklært katastrofetilstand i Puerto Rico, De amerikanske Jomfruøyer og Florida. Orkanen vil kunne treffe Florida i helgen.

– Folk er nervøse og forbereder seg på det verste. Butikker er tomme for vann og andre nødvendigheter. Det er også flere bensinstasjoner som er tomme for drivstoff, sier nordmannen Ståle Egenes (31), som bor i Tampa i Florida, til NTB.

På Bahamas blir seks øyer evakuert, og myndighetene advarer om at uværet er «potensielt katastrofalt».

Tidligere har det vært like kraftige orkaner i Mexicogolfen og Det karibiske hav. Men Irma er det kraftigste uværet som noen gang er registrert ute i selve Atlanterhavet. Irmas vedvarende vindstyrke er målt til 82 meter per sekund.

Unormalt varmt

Orkaner får energi fra varmt havvann, og Irma befinner seg over havområder som er 1,8 grader varmere enn normalt.

Klimaforskere har lenge advart om at de kraftigste orkanene og tyfonene kan bli enda kraftigere etter hvert som temperaturen på jorden stiger. I løpet av de siste hundre årene har gjennomsnittstemperaturen steget omtrent 1 grad, hovedsakelig som følge av menneskeskapte utslipp av klimagasser.

Meteorologer forventer at Irma vil bevege seg nær Den dominikanske republikk, Haiti og Cuba etter Puerto Rico.

I lutfattige Haiti pågår fortsatt gjenoppbyggingen etter orkanen Matthew i fjor og det voldsomme jordskjelvet som rammet landet i 2010.

Publisert