Kailash vil samarbeide med Malala for fred

Den indiske fredsprisvinneren Kailash Satyarthi inviterer pakistanske Malala Yousafzai til å forene krefter i kampen for fred mellom de to atomnaboene.

Publisert: Publisert:

SAMARBEID: - Vi to er nødt til å samarbeide, hånd i hånd, sier den indiske fredsprisvinneren Kailash Satyarthi om pakistanske Malala Yousafzai. De to deler Nobels fredspris for 2014. Foto: SCANPIX

NTB

60-åringen fra India og 17-åringen fra Pakistan deler Nobels fredspris, men forholdet mellom deres hjemland er tilspisset etter tre kriger på 67 år og stadige kamper på grensen.

— Jeg inviterer henne til å samarbeide i den nye kampen for fred på vårt subkontinent, sier barnerettighetsaktivisten Satyarthi til kringkasteren NDTV fredag.

Han hyller Nobelkomiteens beslutning om å dele prisen mellom en hindu og en muslim - en inder og en pakistaner som begge kjemper for utdanning og mot ekstremisme.

Kamper i Kashmir

— Vi to er nødt til å samarbeide, hånd i hånd. Jeg kommer definitivt til å invitere henne. Jeg kjenner henne personlig, så jeg kommer til å ringe henne og si «kom, la oss slå oss sammen», sier den indiske fredsprisvinneren.

Den siste uken har 17 sivile fra begge sider blitt drept i voldsomme kamper mellom indiske og pakistanske sikkerhetsstyrker i grenseområdet Kashmir.

Hyllest til barna

Satyarthi mener videre at årets fredspris er en hyllest til alle barn som lider under tvangsarbeid, slaveri og menneskehandel.

— Jeg er takknemlig overfor Nobelkomiteen for at den erkjenner at millioner av barn lider i våre dager, i disse moderne tider, sier han til TV-kanalen CNN-IBN.

Den 60 år gamle aktivisten har holdt en relativt lav profil selv i India. Han leder Global March Against Child Labor, som samler over 2.000 grupper og organisasjoner i 140 land.

Roser demokratiet

Satyarthi roser indere som har kjempet for å bevare det han beskriver som Indias levende demokrati, og han mener nettopp dette demokratiet har mye av æren for at kampanjen hans har lyktes.

— Noe som var født i India er nå blitt verdensomspennende, og nå har vi en global bevegelse mot barnearbeid, sier Satyarthi i et intervju med indisk fjernsyn kort tid etter kunngjøringen i Nobelinstituttet i Oslo.

En ære for det indiske folk

— Etter å ha fått denne prisen føler jeg at folk kommer til å gi mer oppmerksomhet til barnas sak verden over, sier fredsprismottakeren.

60-åringen mener fredsprisen er en ære for 1,25 millioner indere.

— Min begrensede og beskjedne innsats har også gjort det mulig å gi en stemme til millioner av barn som lever i slaveri verden over, sier han ifølge den indiske kringkasteren NDTV.

Publisert: