EU vil bruke militæret mot menneskesmuglere

Mens EU venter på FNs klarsignal, har Unionens forsvars- og utenriksministre godtatt å etablere en marineoperasjon mot menneskesmuglerne i Middelhavet.

NTB

— En beslutning er akkurat tatt for å etablere EUs marineoperasjon for å ødelegge forretningsmodellen til menneskesmuglere og deres nettverk i Middelhavet, skrev EUs utenrikssjef Federica Mogherini i en twittermelding rett etter at vedtaket ble fattet under ministrenes møte i Brussel mandag kveld.

EU har allerede bedt FNs sikkerhetsråd om mandat til å gå militært til verks mot menneskesmuglere i Middelhavet, men Sikkerhetsrådet har ennå ikke gitt et svar.

Europeerne ønsker muligheten til å avskjære og ødelegge smuglernes farkoster i libysk farvann.

NATO

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltok i en del av mandagens samtaler, men han sier at forsvarsalliansen ikke er bedt om å ta noen «spesifikk» rolle i EUs planer i Middelhavet.

— Først og fremst er dette en menneskelig tragedie, sier Stoltenberg om situasjonen i området.

Ett av problemene er at det kan «være terrorister som forsøker å gjemme seg, som prøver å blande seg med migrantene», mener han.

— Jeg ønsker velkommen avgjørelsen EU tar i dag om å etablere en operasjon på sjøen for å ødelegge de kriminelle nettverkene som er ansvarlig for å smugle mennesker over Middelhavet, sier Stoltenberg til pressen.

Fortgang

EU bruker helst politiske virkemidler, men situasjonen i Middelhavet har fått Unionen til å ta i bruk kraftigere lut.

Mogherini tror vedtaket kan gi sette fart i prosessen i FN, der det fortsatt er uklart hvordan vetomakten Russland vil stille seg i Sikkerhetsrådet.

Til nå i år har rundt 1800 mennesker mistet livet i forsøket på å krysse Middelhavet. Hoveddelen av migrantene setter ut fra Libya, et land uten fungerende sentralmakt og preget av kaos og lovløshet.