50 døde etter skyting på nattklubb i USA

29-åringen som åpnet ild på nattklubb i Florida var i FBIs søkelys flere år før terrorangrepet.

orlan.jpg Phelan M. Ebenhack, AP

Nattklubben Pulse beskriver seg selv som Orlandos «hotteste homsenattklubb». Det var over 300 mennesker inne i lokalet på South Orange Avenue da gjerningsmannen begynte å skyte ved 02-tiden lokal tid, natt til søndag.

50 personer er så langt bekreftet omkommet. Det gjør masseskytingen til den dødeligste i amerikansk historie.

I FBIs søkelys

Gjerningsmannen er en amerikansk statsborger identifisert som 29 år gamle Omar Mateen.

Sent søndag kveld, norsk tid, bekreftet amerikanske myndigheter at Mateen tidligere har vært under etterforskning for mulige forbindelser til ekstrem islamisme.

— FBI ble først oppmerksom på Mateen i 2013 da han kom med provoserende uttalelser til kolleger og snakket om mulige bånd til terrorister, sa FBI-agent Ronald Hopper på en pressekonferanse.

Han la til at hendelsen ble grundig etterforsket, men at saken senere ble henlagt.

Kjøpte lovlige våpen

Senere ble Mateen avhørt om sin kontakt med den antatt første amerikanske borgeren som utførte et selvmordsangrep i Syria, Moner Mohammad Abusalha. I likhet med Mateen kom Abusalha fra Florida, men FBI vurderte kontakten mellom dem som «minimal».

Kilder i amerikansk politi har hevdet overfor flere amerikanske medier at Mateen ringte nødnummeret 911 og erklærte troskap til ekstremistgruppa IS rett før angrepet i Orlando natt til søndag.

På FBIs pressekonferanse ble Hopper spurt om hvordan det var mulig at Mateen hadde hatt bæretillatelse for våpen. Han skal helt lovlig ha kjøpt to skytevåpen kort tid før angrepet hvor 50 mennesker ble drept på en nattklubb for homofile.

Hopper svarte at etterforskningen av mistankene om ekstremisme og bånd til terrorister ikke hadde gitt noe klart og entydig resultat.

— Vi undersøker alle mulige forbindelser både innenlands og internasjonalt, la han til.

IS tok ansvaret

Nyhetsbyrået Reuters melder at IS har tatt på seg ansvaret for terrorangrepet. Kunngjøringen kom via gruppens eget nyhetsorgan, Amaq.

Dette er ennå ikke bekreftet av amerikanske myndigheter.

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp sier til det svenske nyhetsbyrået TT at IS har truet med å gjennomføre et stort angrep i USA under fastemåneden ramadan, som pågår nå.

— Men vi vet ikke om det er noen forbindelser eller om det bare er propaganda, sier Ranstorp.

- Ble sint da to menn kysset

Det som skal være gjerningsmannens far, Mir Seddique, har søndag kveld uttalt seg til tv-kanalen NBC.

Faren tror angrepet kan ha sammenheng med en episode i Miami for et par uker siden. Da skal sønnen hans ha blitt sint etter å ha sett to menn som kysset hverandre.— Dette har ingenting med religion å gjøre. (..) Vi er i sjokk som resten av USA, sier faren til tv-kanalen.

Gjerningsmannens eks-kone har til avisen Washington Post uttalt at han ikke var særlig religiøs mens de var gift.

BER OM BLOD: Dr. Michael Cheatham, sjefskirurg ved Orlando Health Regional Medical Center hospital, opplyser på en pressekonferanse at sykehusene i området trenger mer blod. Ved siden av står politisjef Jerry Demings, og ordfører i Orlando, Buddy Dyer. AP Photo/Phelan M. Ebenhack

Trodde det var en del av showet

Gjerningsmannen var utstyrt med et håndvåpen, et gevær og en form for sprengladning.

Vitner forteller om en kaotisk situasjon der noen valgte å kaste seg ned på gulvet, mens andre løp ut og bort fra nattklubben. «Kom dere ut og løp videre», skrev nattklubben på Facebook.

— Venninnen min sa at noen hadde begynt å skyte. Jeg trodde det bare var en del av sceneshowet. Helt til jeg så at det ble skutt med ordentlig ammunisjon, sier øyenvitnet Rosie Feba til avisen Orlando Sentinel.

Orlandos politisjef John Mina og andre representanter for byen svarer på spørsmål om massaskren på nattklubben Pulse. REUTERS/Kevin Kolczynski

Politimann såret

Gjerningsmannen ble skutt og drept da politiet aksjonerte for å frigi gislene ved 05-tiden søndag morgen, lokal tid.

STENGT: Orange Avenue er stengt rundt nattklubben Pulse, som ble angrepet av en væpnet mann natt til søndag. Kevin Kolczynski / Reuters / NTB scanpix

En av dem som fikk behandling etter skytingen er en politimann. Han ble truffet av en kule i skuddvekslingen med gjerningsmannen.

Livet hans ble trolig reddet av kevlarhjelmen han bar på hodet.

Mange kom seg ut av lokalene på egen hånd da angrepet startet. Minst 30 personer ble reddet da politiet aksjonerte, opplyser politiet.

— Løp vekk!

På nattklubbens egen Facebook-side ble alle bedt om å forlate klubben og løpe. En mann skrev på den samme siden at en person åpnet ild ved 02-tiden lokal tid.

«Menneskene på dansegulvet og ved baren kastet seg ned på gulvet, og noen av oss som var i nærheten av baren, lyktes å ta oss ut via bakdøren og sprang ut», skrev han.

Det er også lagt ut videoklipp på Twitter der det høres flere skudd, og der man kan se at flere politibiler har rykket ut til stedet. På andre videoklipp kan man se sårede mennesker som får behandling på stedet.