Irma mister kraft

Orkanen Irma er nedjustert til kategori 1, og vil trolig svekkes ytterligere utover dagen. Bergenseren John-André Andersen (23) forlot huset sitt i går for sikkerhet skyld.

Publisert:

KNEKKER: Palmetrærne knekker under presset fra orkanen Irma. Her fra Miami Beach. Foto: AP/NTB scanpix

Foreløpig er det ingen oversikt over ødeleggelsene, og mange holder nå pusten for hva dagslyset vil avsløre. Lederen for redningsarbeidet i Florida, Bryan Koon, har imidlertid uttrykt en viss optimisme om at konsekvensene vil bli mindre enn fryktet.

Minst 4,4 millioner boliger og virksomheter står uten strøm etter at uværet traff land som en kategori 4 orkan ved Florida Keys søndag.De aller fleste innbyggerne har fulgt ordren om å evakuere.

En av dem er bergenseren John-André Andersen (23).

VÅTT: Det er stille, men vått, før stormen i Tampa, som bildet kanskje viser. Fra venstre Ian Scully, Per-Christian Wahlström, Torkel Lied, Henning Iversen, Karl-Oliver Fjærvoll og John-Andre Andersen. Foto: Privat

Forlot husene sine

Han bor og studerer i Tampa. Andersen og romkompisene har allerede spikret igjen og forlatt husene de bor i, til fordel for «orkan-sikre» leiligheter på universitetsområdet.

– Å bli igjen i husene vi leier var ikke et alternativ. De er bygget i treverk og ligger i en flomsone, sier Andersen.

Flere av Andersens norske studentvenner har forlatt Florida og søkt ly lenger nord, i stater som Arkansas, Sør-Carolina og Oklahoma. Andre har valgt å bli igjen.

– Vi vurderte også å evakuere, men mangelen på drivstoff i Florida, prisene på flybilletter og kø på motorveiene har holdt oss tilbake.

Andersen er tredjeårsstudent ved Tampa-universitetet, der han studerer finans og cybersikkerhet. Skolen har holdt studentene løpende informert hele veien, og Andersen sier at han føler seg relativt trygg.

– Vi har tatt med oss det viktigste fra husene våre, som visum og pass ect. Vi forventer at strømmen kommer til å gå når orkanen kommer, så vi har kjøpt inn en kjøler og isbiter til maten. Vann har vi kjøpt masse av. Vi vet ikke hvor lenge vi må holde oss inne, men vi håper vi er ute til tirsdag, sier han.

– Stemningen er veldig bra akkurat nå. Flesteparten er ganske spente, siden ingen av oss har opplevd en orkan før, sa Andersen noen timer før orkanen var ventet å treffe Tampa-området.

Da BT var i kontakt med Andersen igjen ved midnatt lokal tid, hadde han og noen medstudenter vært ute og sett seg om like før portforbudet satte inn.

– Det har vært mye vind og regn, men ellers har det ikke skjedd noe. Vi har fortsatt strøm. Og skolen har en generator om noe skulle skje, sier han.

VARSLER STORMFLO: Store deler av Miami er under vann. Foto: Alan Diaz / TT / NTB scanpix

Flom i Miami

Søndag ettermiddag, lokal tid, var store deler av Miami under vann.

Så langt er det meldt om fem dødsfall i delstaten. En ble funnet omkommet i et hjem i Shark Key, to døde i Florida Keys og to i Hardee County.

Det er portforbud ved flere steder på Floridas vestkyst på grunn av det farlige været, men det er det ikke alle som byr seg om. CNN skriver at 43 personer nå er arrestert for å bryte dette portforbudet.

MATKØ: Evakuerte står i kø for å få frokost i et av tilfluktsstedene som er opprettet i Florida som følge av orkanen Irma. Foto: AP/NTB scanpix

STRANDET: Bilister forsøker å komme seg tilbake i bilen etter orkanutbruddet på øygruppen Florida Keys søndag morgen. Foto: Alan Diaz / TT / NTB scanpix

Orkanen er så enorm – 600 kilometer i diameter – at begge kyster blir berørt, med kraftig vind, massivt regn, høy stormflo og muligheter for tornadoer.

Dreiningen mer mot vest kom uventet på mange i Tampa-området, selv om begge kyster var grundig advart. Folk skyndte seg å spikre sponplater foran vinduer og fortøye båter bedre.

FORLATT: Store deler av Tampa by er forlatt. De som er igjen har klare meninger om hva de mener om orkanen som feier inn over Florida søndag kveld og natt til mandag. Foto: Per Christian Wahlström

Les også

Store skader på Cuba etter Irma

Konstruksjonskran knakk sammen

Konstruksjonskraner i sentrum av Miami har vært en stor bekymring i forkant av orkanens landgang, skriver CNN.

Søndag morgen, lokal tid, ble en kran observert av en forbipasserende mens den knakk sammen og falt. Det er målt vindhastigheter på 60 meter per sekund.

Mannen som tok bildet under, Gideon J. Apé, beskriver på Twitter at han hørte et høyt smell, så opp og fikk øye på kranen som knakk og falt.

USAs president Donald Trump har erklært katastrofetilstand i delstaten og har godkjent Floridas etterspørsel om en hjelpepakke. Midlene skal hovedsakelig gå til lån og til gjenoppbygging av boliger. Trump sier orkanen vil føre til store kostnader, men at han er på dette tidspunktet mest opptatt av å redde liv.

Les også

«Irma» er den kraftigste orkanen som noen gang er blitt registrert

TETT OVERVÅKING: Personell ved det nasjonale orkan-senteret i Miami følger nøye med på utviklingen. Foto: Andy Newman, AP

I Key West har politiet opprettet nødsentre i skoler for de siste etternølerne, men disse sentrene har verken personale eller tjenester av noe slag. Etternølerne har fått klar beskjed om at de ikke kan regne med noe hjelp før stormen er over.

PÅ CUBA: Strømledninger og palmetrær ble blåst ned i orkanen Irma i den lille byen Caibarien på Cubas nordkyst. Nå er orkanen nådd USA. Foto: Desmond Boylan / TT / NTB scanpix

25 omkomne

Minst 25 mennesker har mistet livet på flere karibiske øyer siden Irma først traff Barbuda onsdag og siden passerte over Saint Martin, St. Barts, Jomfruøyene og Turks og Caicosøyene.

Det siste landet som fikk kjenne orkanens vrede, var Cuba, der 1,5 millioner mennesker ble evakuert fra nordkysten. Myndighetene sier det er store skader på øyene og småbyene i området.

Havanna slapp unna det verste, men enorme bølger og stormflo har ført til at havvann har oversvømmet lavtliggende deler av byen. 4.000 mennesker er evakuert fra områdene langs den berømte strandpromenaden Malecón.

PÅ FLUKT: Store deler av Floridas befolkning var lørdag på flukt fra orkanen Irma langs delstatens hovedveier. Foto: Gerald Herbert / TT / NTB scanpix

Publisert: