Frykter problemer under valgavviklingen

Valgtjenestemenn over hele USA stålsetter seg mot rekordoppslutning i det historiske presidentvalget og forbereder seg samtidig på problemer under valgavviklingen.

Alt er klart for kaos når USA går til valg. I Toledo, Ohio har politiet fått ordre om å utstyre seg med gassmasker og hjelmer under og etter valgdagen, melder wnwo.com.

I Philadelphia har republikanske valgarbeidere blitt kastet ut av stemmestasjonene på grunn av partitilhørigheten sin, melder det republikanske nettstedet townhall.com.

Ifølge nettstedet er det kaotiske tilstander mange steder, og republikanere skal ha blitt utestengt fra fire ulike valgsteder.

Det er også fortsatt høyst usikkert om de 50 delstatene i år vil unngå lange køer og sviktende valgmaskiner, noe som tidligere har skjemmet amerikanske presidentvalg.

Les også: Anklager hverandre for juks

Søksmål med anklager om undertrykking av enkelte velgergrupper er allerede tatt ut i den svært viktige vippestaten Virginia. En dommer avviste mandag kveld å utvide åpningstiden i stemmelokalene og sa nei til å sette ut flere stemmemaskiner i enkelte områder som er dominert av afroamerikanere.


Lurer du på noe i forbindelse med USA-valget? Vår ekspert svarer deg under innspurten tirsdag kveld. Send inn spørsmål nå!

Forventninger om rekordoppmøte i minoritetsområder og frykt for at det ikke skal være nok stemmemaskiner var årsaken til at en borgerrettsgruppe fremsatte kravene.

Les også:

Les også

Norsk-amerikaner til tjeneste på valgdagen

Norsk-amerikaner til tjeneste på valgdagen

Republikaneren John McCains valgkamp saksøkte også Virginias valgkommisjon like før stemmelokalene åpnet for å tvinge delstaten til å telle sent ankomne stemmer fra militært personell i utlandet.

Søksmål er blitt en vanlig del av amerikanske valgkamper, og kaoset rundt stemmetellingen i Florida i 2000 endte til slutt i høyesterett.

Antallet registrerte velgere har i år steget med 7,3 prosent siden forrige presidentvalg, og allerede under forhåndsstemmingen har det vært lange køer i delstater som Florida, Georgia og Colorado. Stort oppmøte øker faren for problemer under valgavviklingen, mener eksperter.

Prøv vår fantastiske valgmaskin her:

Hvem tror du vinner presidentvalget? Si din mening i kommentarfeltet!

Stemmemaskiner av denne typen har laget krøll i amerikanske valg før. I kveld fryktes det at det skjer igjen. RICK WILKING