84 nordmenn minnet i Thailand

Pårørende etter de 84 nordmennene som omkom i tsunamikatastrofen for ett år siden, minnet sine døde i Thailand.

NTB

– En lang og tøff dag, men også tilfredsstillende, sier leder for Pårørendekontoret Knut Erik Pedersen.

Havet var stille da en gruppe nordmenn klokken 13 thailandsk tid hadde samlet seg til minnegudstjeneste på stranden nedenfor hotellet Blue Village som ble helt ødelagt i katastrofen.

– Vi hadde bygd et alter av ruinene fra Blue Village og pyntet med orkideer. Det var en sterk og veldig ekte seremoni, sa sjømannsprest Rune Birkeland til NTB etter at seremonien var ferdig.

Verdig

Rundt 100 nordmenn hadde møtt opp for å minne sine kjære som mistet livet i katastrofen, som krevde 216.000 menneskeliv. 84 av disse var nordmenn.

– Det var en verdig minnemarkering hvor det ble sunget og lest dikt. Det er klart at dette er en svært tung dag for veldig mange, men vi ønsket å legge vekt på det de omkomne i katastrofen har gitt oss. Vi ønsker å ta med oss det de sto for videre i livet, sier Birkeland.

Han sier nærheten til havet gjorde seremonien ekstra sterk for mange av deltakerne.

Leste opp navnene

Daglig leder for Pårørendekontoret Knut Erik Pedersen var til stede under markeringen. Også han synes det var en verdig seremoni.

– Det var en veldig flott, men tøff seremoni. Den var tøff både for de pårørende, de overlevende, men også for dem som bare møtte opp som tilskuere til seremonien, sier Pedersen, som under samlingen på stranden leste opp navnene på alle de 84 nordmennene som omkom i tsunamien.

Etter markeringen samlet de norske seg til lunsj et lite stykke unna stedet der minnegudstjenesten fant sted. Flere valgte også å arrangere små private seremonier hvor det ble lagt ut blomster, sunget og tent lys.

Ikke sinne

Tidligere utenriksminister Jan Petersen (H) var på stranden sammen med de norske pårørende. Petersen var utenriksminister da katastrofen rammet i fjor.

– En beveget dag, men et veldig godt møte med de pårørende. Dette var en dag for oppsummering av året som er gått etter katastrofen. Tsunamien preget en stor del av 2005 for meg, og det var fint å få representere Norge i dag, sier Petersen til NTB.

Utenriksdepartementet under ledelse av Petersen fikk i etterkant av katastrofen sterk kritikk for sin håndtering av situasjonen.

– Jeg merket ikke sinne blant de pårørende. Mange ønsket meg velkommen, sier han.

Petersen deltok også under en seremoni i Khao Lak da grunnsteinen til et minnemonument over tsunamikatastrofen ble lagt ned. Thailands statsminister Thaksin Shinawatra ledet seremonien.

– Det er ikke ofte vi har muligheten til å ta del i et historisk øyeblikk som vil bli husket av kommende generasjoner, sa Shinawatra ifølge det franske nyhetsbyrået AFP.

Verdt å kjempe for

Omkomne i katastrofen ble mandag minnet over store deler av verden. Aceh-regionen i Indonesia lå nærmest episenteret for jordskjelvet som forårsaket tsunamien. Dette området ble også hardest rammet av katastrofen. Mer enn to tredeler av dem som omkom på verdensbasis, mistet livet nettopp her. I provinshovedstaden Banda Aceh ble ett minutts stillhet avholdt, for å markere det eksakte øyeblikket da bølgene rullet inn over kysten. En ny tsunamivarsling ble også testet for første gang.

Indonesiske myndigheter hadde invitert representanter fra giverlandene til å delta under markeringen, og Norges ambassadør Bjørn Blokhus var til stede.

– En sterk opplevelse. Jeg har møtt folk som mistet store deler av familien. Men befolkningen i Aceh er sterk, og tar dette med verdighet, sier Blokhus til NTB.

På Sri Lanka omkom mer enn 30.000 mennesker i katastrofen. Srilankiske myndigheter avholdt en offisiell seremoni ved Peraliya på øyas sørkyst. Her døde flere enn 1.000 mennesker da et tog ble skylt vekk av bølgene.

SAMLES: Norske og svenske pårørende samlet seg på stranden i Khao Lak for å minnes sine døde. På kvelden ble nær 5.400 lysende lanterner sendt opp i kveldsskumringen, som et minne om hvert menneske som mistet livet da bølgene rullet inn over Thailands kyst. SCANPIX

OVERLEVDE: Norske Hanne Hjemgard overlevde katastrofen annen juledag for et år siden. Her omfavner hun Tassanee Kalong. SCANPIX

LA NED BLOMSTER: Pårørende la blomster på stranden i Khao Lak for å minnes de omkomne etter flodbølgekatastrofen for nøyaktig ett år siden. SCANPIX

I RUINENE: Minnemarkeringen ble avholdt ved restene etter feriehotellet Blue Village i Khao Lak i Thailand. Den norske markeringen ble først avholdt på stranden, med det rolige havet som kulisse. SCANPIX

SPOR I SANDEN: Blomster ble lagt på strendene i Thailand for å minnes dem som forsvant i bølgene. Bildet ble tatt på Phi Phi-øya nær Phuket og Khao Lak. BAZUKI MUHAMMAD