– Israels president kan tiltales for sexovergrep

Israelsk politi mener de har bevis nok til å tiltale president Moshe Katsav for voldtekt, seksuell trakassering og ulovlig avlytting.

NTB

– Det er tilstrekkelig med bevis som indikerer at presidenten har begått flere tilfeller av voldtekt, tvungne seksuelle handlinger, seksuelle handlinger uten samtykke og seksuell trakassering, sier politiet i en uttalelse som ble kunngjort søndag.

– Det er også tilstrekkelig bevis som viser brudd på loven som forbyr avlytting, heter det videre i uttalelsen.

Etterforskningen av presidenten ble innledet i slutten av august da en tidligere sekretær hos Katsav leverte inn en klage til politiet. Etter dette har flere andre kvinner som har jobbet for presidenten, gjort det samme.

Den iranskfødte 60 år gamle Katsav, som bare spiller en seremoniell rolle i israelsk politikk, nekter for å ha gjort noe galt og sier at han er offer for en «offentlig lynsjing uten lov og dom».

Ifølge en kilde i politiet har Katsav installert avlyttingsutstyr på telefonene til sine ansatte for å kunne lytte på samtalene deres.

Israels riksadvokat Menachem Mazuz skal beslutte om det skal reises tiltale mot Katsav etter at påtalemyndigheten har vurdert bevisene mot ham. Prosessen vil trolig ta rundt to uker, ifølge politikilden. Katsav har imidlertid diplomatisk immunitet fra straffeforfølgelse, bortsett fra dersom nasjonalforsamlingen velger å stille ham for riksrett.