Norges første gepardbabyer er født

De fire nøstene så dagens lys i Dyreparken i Kristansand.

MAMMA FOR FØRSTE GANG: Førstegangsfødende Kimani (3) viser lovende morsinstinkter, ifølge de ansatte.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Det er første gang gepardunger er født i Norge. De kom til verden i helgen, skriver Fædrelandsvennen.

— Det kom fem unger natt til lørdag. Fire av dem lever ettersom den ene av dem ble født med misdannelse, som medførte at den døde natt til mandag. Så nå ligger de små og koser seg med mor, sier salgs- og markedssjefAnnikenBjørnstad Schjøtt i Dyreparken til Fædrelandsvennen.

Alt skal stå bra til med moren Kimani (3) og hennes søte, små garnnøster - som er født til å bli de raskeste dyrene i verden.

— Dette er veldig stas, og noe vi har håpet på. At det har gått såpass greit, og kommet fire som det ser ut til å gå greit med, er bare fantastisk for oss og bevaringsprogrammet, fremholder hun til Fædrelandsvennen.

VITES IKKE: Kjønn til de fire små er foreløpig ukjent.

Skjermes inntil videreI første omgang lar de gepardene være alene med mor, uten å forstyrre. De blir skjermet, og når publikum kan ta dem i øyesyn er foreløpig uvisst.

Dyrepasser Olav Åsland hadde en finger med i spillet da paringen fant sted i slutten av februar, da han forsøkte å bygge opp litt spenning mellom de to gepardene. Samtidigforeviget han flere av paringsforsøkene på video.

— Jeg blir litt ydmyk, og er utrolig heldig som har fått være med på dette, sier Åsland til Fædrelandsvennen mandag.

Veterinær og faglig leder Rolf-Arne Ølberg var inne og kikket så vidt på nurkene mandag morgen. Han anslår vekten til rundt 400 gram.

— Vi følger utviklingen nøye fra minutt til minutt. Men Kimani ser virkelig ut til å ha funnet roen. Hun slikker dem, steller dem og lar dem drikke melk. Hun viser gode morsinstinkter, fastslår Ølberg i pressemeldingen fra Dyreparken.

Dyrepasserne hadde fryktet det kunne ta opptil flere år å få et ungekull da den vordende morenble hentet fra en park i Tysklandi fjor høst.

Norges mest bereiste mann:

Les også

- Tromsø er en av verdens beste småbyer

sNART MAMMA: Dyrepasser Olav Åsland og den nybakte moren Kimani fotografert tidligere i vår.

I stedet hadde verdens raskeste pattedyr bestemt seg for å gi kjapp valuta for parkens utgifter til friskt kjøtt og tak over de hodene deres: — Timingen er helt fantastisk. Som regel får vi bra oppmerksomhet rundt sånt, sa dyreparkdirektør Per Arnstein Aamot, medtigerfødselen på selveste 17. maii fjor friskt i minnet.

Paringsforsøkene startet i januar. Bare fem dager før det ble klaff, i slutten av februar,gikk hannen Kito (3) gjennom isen.

Sjekk disse gøyale aktivitene:

Les også

Klar for ferie i høyden?

FAREN: Dette er Kito, faren til de nyfødte.

Den sterkeste vant— Kito er den mest dominante av de tre brødrene, en tøff ledertype, mens de to andre søker tryggheten i flokken. Naturen er jo litt sånn, at det blir den sterkeste som viderefører slekta, fortalte Olav Åsland i april.

et var Kito som først reagerte på brunstlukta. Deretter var det for dyrepasseren å bygge opp litt spenning mellom de to, la de snuse en time eller halvannen, for så å skille dem.

Deretter ble det paring ved neste møte, til sammen tre ganger på to dager. Nå har resultatet kommet for en dag.

Gepardanlegget i Dyreparken ble åpnet da brødrene Kito, Asante og Kasiankom Kristiansand fra Borås i Sverigefor to år siden, sammen med den enslige hannen Kero.

Få tips fine reiser her:

Publisert: