Åtte fantastiske togturer

Noen ganger er reisen selve målet. Om du vil ta skinnene fatt og se naturen fra togvinduet, finnes det muligheter over hele verden.

FLERE ÅRSTIDER: TranzAlpine Express tar deg fra den ene siden av New Zealands sørlige øy til den andre, og gjennom Søralpene.
NORSK NATUR: Mellom Myrdal og Flåm er det 20 kilometer med slående norske landsskap, og Flåmsbanen blir ofte kalt en av verdens vakreste reiser med tog.
HØYT OPPE: Bernina-ekspressen byr på alpelandskap og akvedukter på turen mellom Sveits og Italia.
SUSER AVGÅRDE: Fra togvinduet kan man se storslagen natur. Rasmus, Lea og pappa Christoffer H. Hansen studerer omgivelsene fra Myrdal til Flåm.
  • Ingrid Brubaker
Publisert: Publisert:

1. Den transsibirske jernbane: Russland, Mongolia og Kina

iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Få jernbanestrekninger er så sagnomsuste som den transsibirske jernbane. Hele reisen går tvers over Russland, fra Moskva til Vladivostok, og med sine 9289 kilometer er strekningen den lengste togreisen i verden.

Toget tar deg gjennom byer som Ekaterinburg, Novosibirsk og Irkutsk. Underveis kan du også bytte til en av sidelinjene som går mot Mongolia, Beijing og Nord-Korea.

Banen har vært i drift helt siden 1905, og reisen varer i overkant av seks dager.

— Noe av det mest spesielle med turen, er naturforandringene, sier Tonje Nesslin, reisespesialist ved Kilroy Travels i Bergen.

— Fra de grønne skogene i Russland og slettene i Mongolia til fjellene i Kina. Banen går dessuten gjennom relativt utilgjengelige områder.

VERDENS LENGSTE: Morgensolen skinner på den transsibirske jernbane, verdens lengste togreise, fra fra Moskva til Vladivostok.

En tur med den transsibirske jernbanen er ikke nødvendigvis en billig affære, men det finnes ulike prisnivåer.Både Kilroy og KinaReiser skreddersyr turer for enkeltreisende og grupper, alt ettersom hvor lenge du vil reise og hvor du vil ende opp. En 12-dagers reise gjennom Mongolia koster fra 18.500 kroner.

Les mer om turene på: KinaReiserog Kilroy.

Fått med deg disse reisemålene?

Les også

Er dette en av Europas best bevarte reisehemmeligheter?

2. Darjeeling Himalayan Railway: India

SØTE SKINNER: Darjeeling Himalayan Raiway blir kalt «Toy Train». Toget snor seg fram fra Darjeeling til Siliguri.

Om vanlige tog er litt for store og raske for deg, kan du forsøke Darjeeling Himalayan Railway i India, også kalt «Toy Train».Dette lille toget på de smale skinnegangene – de er kun drøye 60 centimeter brede – er Darjeelings forbindelse til områdene rundt. Det historiske toget har vært i drift siden 1881, og tar deg fra Darjeeling til Siliguri.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

I 1999 ble toget ført opp på UNESCOs verdensarvliste. Hele turen, som går gjennom Himalya, tar rundt to timer. Grunnet de bratte fjellsidene må toget ofte loope rundt seg selv, noe som gjør at reisen ofte går i et bedagelig tempo.

En tur med det dampdrevne toget koster i underkant av 140 kroner, mens en tur med det dieseldrevne koster rundt 80 kroner. Det anbefales å booke billetter på forhånd siden reisen er populær blant turister.

Les mer: Irctc Tourism.

Lyst på storbyferiesnart?

Les også

Dette er høstens 20 billigste storbyer

3. Bernina Express: Sveits og Italia

Hvis du trives blant høye fjell og dype daler, kan Bernina Express være noe for deg. Toget tar deg fra Chur, Davos eller St. Maritz i Sveits til Tirano i Italia, og kjører gjennom de sveitsiske alpene.

HØYT OPPE: Bernina-ekspressen byr på alpelandskap og akvedukter på turen mellom Sveits og Italia.

Togene er utstyrt med ekstra store vinduer, så man kan se så mye av omgivelsene som mulig. Turen er også fin for deg som liker broer — hele 196 broer blir krysset av Bernina-ekspressen. Reisen tar omtrent fire timer, og har avganger året rundt.Bernina-ekspressen skryter av å kunne vise fram både isbreer og palmer på én og samme tur, og koster fra drøye 600 kroner og oppover, én vei.

Les mer: Rhaetian Railway

4. Bergensbanen: Norge

Vil du oppleve fin natur fra togvinduet, men kvier deg for å forlate landet? Her hjemme finnes en togtur som ofte blir nevnt på lister over verdens vakreste: Bergensbanen.

MOT BERGEN: Finse er Norges høyestliggende togstasjon og kan nås med Bergensbanen. Turen fra øst til vest i Norge blir ofte inkludert på lister over verdens vakreste togreiser.

— Det er noe med variasjonen mellom flatlandet på Østlandet, opp mot fjellet og vidden, og så ned igjen mot Vestlandet, sier Gina Scholz, kommunikasjonsrådgiver i NSB.- Naturen skifter under hele reisen, og denne kan du nyte fra togvinduet i fred og ro.

Den syv timer lange togturen tar deg gjennom seks fylker og over Norges mest høytliggende togstasjon, Finse. Billetter koster fra 249 kr for én vei, og er billigere jo tidligere du bestiller dem. Les mer: www.nsb.no

Har du vært på Interrail? Da kjenner du deg kanskje igjen:

Les også

Sto du i denne køen på 90-tallet? Nå er det trendy igjen

5. Flåmsbanen: Norge

Velger du å hoppe av på Myrdal heller enn å ta Bergensbanen helt fram, kan du oppleve en annen liten togperle omkranset av flott norsk natur.

Flåmsbanen består av 20 bratte kilometer mellom Myrdal og Flåm, og den timelange turen regnes som en av landets fineste turistattraksjoner.

Gina Scholz i NSB anbefaler å ta turen sommer eller høst.

— Det er ekstra fint å reise denne veien når det er litt farger i naturen, synes hun.

En enkeltbillett koster 320 kroner for voksne og 160 for barn, og en tur-retur-billett er kun noe dyrere for voksne, mens samme pris gjelder for barn.

Les mer om Flåmsbanen.

NORSK NATUR: Mellom Myrdal og Flåm er det 20 kilometer med slående norske landsskap, og Flåmsbanen blir ofte kalt en av verdens vakreste reiser med tog.

6. Tranzalpine Express: New ZealandØnsker du deg langt vekk fra Norge, finnes det et alternativ på andre siden av jordkloden. På New Zealand går TranzAlpine Express mellom Christchurch på østsiden av den sørlige øya, til Greymouth på vestsiden.

Den drøyt fire timer lange togturen tar deg over lange sletter og forbi høye fjell, og går gjennom 19 tunneler og over fire akvedukter. Billetten koster i underkant av tusenlappen.

Les mer: KiwiRail.

ENDEMISKE ARTER: Madagaskar byr på mange dyrearter som lever vilt kun på denne øya, som disse lemurene.

7. Manakara Express: MadagaskarOm du har lyst til å bevege deg bort fra fastlandet, men fortsatt vil reise med tog, er Manakara Express noe du bør sjekke ut.

Madagaskars jernbanestrekning, fra Manakara til Fianarantsoa, tar opp til 16 timer og snor seg forbi fjell og regnskog. Strekningen er ikke videre kjent for å være en turistmagnet, så om du vil ha en togreise, men unngå hordene av turister, kan dette være strekningen for deg.

I tillegg har Madagaskar et unikt mangfold av dyr og planter. Mange arter er endemiske til Madagaskar, så en tur til denne øya garanterer deg opplevelser du faktisk ikke får noen andre steder i verden.

Les mer: Manakara Express(Kun på fransk)

Lyst på reiseinspirasjon? Her får du det!

Les også

Hvor går turen i 2015? Her får du globetrotternes reisetips

8. El Chepe: Mexico

Ferrocarril Chihuahua al Pacífico, vanligvis kjent som El Chepe, er en jernbanestrekning som går fra Chihuahua til Los Mochis ved kysten.

Selve turen er drøyt 600 kilometer lang og går gjennom Barranca del Cobre – «Kobberjuvet» på norsk – en dal som er både større og dypere enn Grand Canyon litt lenger nord.

EL CHEPE: Toget som går fra Chihuahua til kystbyen Los Mochis er det siste passasjertoget i Mexico. Det tar deg gjennom "Kobberjuvet", Barrancas del Cobre.

Hele turen tar rundt 15 timer, og tar deg med over 39 broer og gjennom 86 tunneler. I løpet av flere av togets stopp kan du kjøpe lokale varer fra befolkningen, og en billett blir din for snaue 800 kroner.Les mer: El Chepe

Få mer inspirasjon til fine turer:

Les også

Lonely Planet avslører sine ultimate reisemål

Les også

Åtte fine fjellturer

Les også

Her er de beste ølhagene i München

Les også

Fem vakre øyer i Middelhavet du kanskje ikke har hørt om

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Publisert: