Test: Se hvem som flyr billigst til London

Norwegian slår Ryanair i ny undersøkelse.

HVEM ER RASKEST OG RIMELIGST? London er en av storbyene nordmenn reiser aller mest til. Testen avslører hvilket selskapet som er raskest og rimeligst.
STOR TEST: Tre flyselskap ble testet i tolv uker. Målet var å sjekke hvilke som var billigst og raskeste fra Oslo til London.
HOVEDFLYPLASS: Heathrow, her med bilde ved fjorårets nyåpning av terminal 2, er Londons hovedflyplass og en av verdens travleste. SAS' flyvninger ankommer denne, mens Norwegian lander på Gatwick og Ryanair på Stansted.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

SAS, Norwegian og Ryanair ble pristestet over en tolv ukers periode i høst av TV-programmet TV 2 hjelper deg. De så på hvilke av de tre selskapene som var billigst og raskest fra Oslo til London.

Prisene ble sjekket hver fredag morgen til søndag ettermiddag i tre måneder, og deretter ble en gjennomsnittspris funnet.

Rimelige flybilletter kan bli dyrere enn forventet

Søket viser at Ryanair er rimeligst med 1600 kroner tur/retur. Norwegian har gjennomsnittpris på 1900 kroner, mens SAS' gjennomsnittspris er på 2705 kroner, hele 1100 kroner dyrere enn Ryanair.

Mange flybilletter ser veldig billige ut ved første øyekast, men det trenger ikke alltid være tilfelle. Mange glemmer å se på totalen, mener professor i markedsføring Ragnhild Silkoset ved Handelshøyskolen BI.

Til TV 2 hjelper deg sier Silkoset at kundene ofte kun ser på basisprisen og glemmer å tenke hele pakken, og at hvis du også ønsker å ha med bagasje, bestille setereservasjon og kjøper en kopp kaffe om bord, ser vi at sluttprisen blir en helt annen.

Kan du dette?

Les også

Slik sikrer du deg rimelige flybilletter

NORWEGIAN BEST UT: Norwegian, som har direkteruter til London fra både Oslo, Stavanger, Trondheim og Bergen. Flyselskapet kom best ut i testen.

Dermed ble bagasje og setereservasjon med ekstra god benplass bestilt, og en kopp kaffe ble kjøpt om bord. Hos alle tre flyselskapene er det nå mulig å velge bagasje og reservere sete. Kun hos SAS er kaffekoppen inkludert i billetten, mens det hos Norwegian og Ryanair koster henholdsvis 60 og 56 kroner.På bakgrunn av de kriteriene kom Norwegian best ut i testen, og hadde rundt 600 kroner rimeligere flybilletter enn SAS og cirka 130 kroner rimeligere enn Ryanair.

— Testen bekrefter at vi ikke bare gir de reisende god valuta for pengene, men at vi også sørger for at de kommer raskt frem, noe som ikke minst er viktig for forretningsreisende, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

London-ruten er Norwegians en viktig rute i deres internasjonale strategi, og er den flyplassen i deres nettverk som nå øker mest i antall passasjerer, ifølge Sandaker-Nielsen.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Dyrere på attraktive avganger

SAS flyr ca. 1,5 millioner nordmenn til den britiske hovedstaden hvert år, og har opptil 21 daglige avganger til London fra de nordiske landene.

Undersøkelsen er litt misvisende, mener informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS. Han sier de er konkurransedyktige med fast lavpris til cirka 600 kroner, og kampanjepris fra 399 kroner.

— Prisene varierer ut fra tilbud og etterspørsel, noe som gjør at det er færre billige billetter på attraktive avganger.Det som gjør så markant utslag i denne undersøkelsen beror på hvilket tidspunkt og avgang man velger, sier Johansen.

Kjenner du til denne nettsiden?

Les også

Kan du dette smarte reiseknepet?

FORBRUKERØKONOM: -Mange velger kanskje et dyrere transportmiddel fra flyplassen for å spare tid på reisen. Tid og pris er de viktigste faktorene når en bestiller reise, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 Gruppen.

20 prosent forskjell i pris på det rimeligste og dyreste alternativet, betyr litt for forbrukeren, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 Gruppen.— Men det viktigste for forbrukeren er først og fremst å se på flytid og ankomst. Særlig til London med tre flyplasser forskjellige steder i byen, så kan tiden spille en viktig rolle for valget, sier Gundersen.

Testen speiler folks faktiske utgiftene ved reise – både transport, pris på flybilletter og reisetid, mener forbrukerøkonomen.

JULESHOPPING: London er en populær reisemål på høsten og før jul, og mange nordmenn reiser for handle julegaver. Flybilletter ligger på rundt 3500 kroner tur/retur i weekenden.

— Det gjør det veldig reelt. Men er det tiden eller prisen som er viktigst for deg? Det er dyrere med raskere kollektivtransport, tog mot buss for eksempel. Men da kan du kanskje få mer tid i byen. Det blir en avveiing man må gjøre seg før en bestiller, sier Gundersen. Her får du gode pakkeråd:

Les også

Slik pakker du kofferten effektivt

Lengst tid med Ryanair

Tidsbruk ble også vurdert i testen. Det ble tatt utgangspunkt i avreise fra Østbanehallen på Oslo S, og til Trafalgar Square i London.

Ryanair har tre daglige avganger på hverdager til London. Norwegian har i snitt fire direkteruter fra Oslo, mens SAS tilbyr i snitt fem direkteruter på hverdager. De flyr til henholdsvis Standsted, Gatwick og Heathrow. Selve flytiden er på rundt to og en halv time.

Ryanair ble tidstaperen, med en total reisetid på syv timer. SAS og Norwegian falt begge ned på rundt seks timers reisevei.

— SAS via Heathrow, og 15 minutters togtur med Heathrow Express fra flyplassen inn til sentrum er desidert raskeste vei, og tar normalt ikke seks timer, sier Johansen i SAS.

Testen er gjengitt med tillatelse av TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Få flere reiseråd her:

Publisert: