Thailand vil innføre gebyr for å lokke til seg «bedre» turister

Forslag møter skarp kritikk fra reiselivsbransjen.

Publisert Publisert

Fra og med januar neste år kan det koste litt ekstra å feriere i Thailand.

Myndighetene vurderer nemlig å kreve inngangspenger for utlendinger som vil besøke landet, melder blant annet Bangkok Post.

Det er Tursime— og sportsdepartementet, Helsedepartementet og det nasjonale politivesenet som har diskutert seg frem til og lansert forslaget.

Har du tips om lignende saker? Gi oss gjerne beskjed!

500 bath

Ifølge landets helseminister Pradit Sintavanarong vil gebyret på 500 bath – rundt 95 norske kroner – innføres fra og med januar neste år, dersom det blir vedtatt.

Gebyret gjelder kun for turister som oppholder seg mer enn tre dager i landet. For kortere opphold vil det avkreves et gebyr på 30 bath per dag.

Det er på tide at vi får kvalitetsturister

På spørsmål om ikke tiltaket vil kunne føre til færre turister, svarte Pradit følgende:

- Det er på tide at vi får kvalitetsturister. Det er neppe slik at turoperatører ikke vil organisere reiser for utenlandske turister til landet på grunn av dette.

Helsedepartementet ønsker nå å jobbe mot at en lov om turistgebyret blir innført så raskt som mulig.

- Feilslått

— 500 bath er nok for lite til å ha noen reell effekt på uønsket turisme. Om det er motivasjonen, er forslaget feilslått, mener Thailand-forsker Marte Nilsen ved Prio.

Hun mener gebyret primært vil kunne bli en ekstra inntekstkilde for landet, men at ingen turister vil holde seg borte på grunn av det.

Forsker ved Prio, Marte Nilsen. Foto: Julie Lunde Lillesæter, Prio

— Dette kan riktignok være mye penger for mennesker fra enkelte fattigere naboland, men disse representerer først og fremst arbeidskraft som Thailands økonomi er helt avhengig av.- Dessuten kommer mange over grensene illegalt, og denne trafikken vil ikke fanges opp av et gebyr, mener Nilsen.

Hun forteller at Bangkok for noen år siden dessuten krevde en flyplassavgift på nettopp 500 bath, og at dette gebyret dermed ikke representerer noe helt nytt for de tilreisende.

— Det pågår uansett en debatt om kvaliteten på turismen i landet og ulike tiltak er forsøk. Det har for eksempel blitt foretatt grep for å dempe og kontrollere den mest voldsomme partyturismen enkelte steder.

Man vil heller ha familier som bruker litt penger enn den mest gniene backpakker-ungdommen fra Europa

Ifølge Nilsen er det dessuten mange i Thailand som ønsker seg mer pengesterke turister, noe landet de siste årene også har fått.

— Man vil heller ha familier som bruker litt penger enn den mest gniene backpakker-ungdommen fra Europa. Sistnevnte utgjør ikke noe problem, men de representerer heller ikke noen stor inntekstkilde, sier Nilsen.

22 millioner turister

Thailand mottok i 2012 litt over 22 millioner utenlandske turister, og om alle disse skulle betalt et gebyr på 500 bath, ville det gitt en bruttoinntekt på drøyt to milliarder kroner.

— Inntektene vil bli brukt til mange formål av departementene for turisme, helse og utenriks, samt av immigrasjonsmyndighetene, sier helseminister Pradit.Målet er at det nye gebyret skal innføres fra 1. januar, men ministeren åpner for å drøye det til midten av måneden for å unngå for mye kaos midt i den mest hektiske turistsesongen.

Møter motstand

Representanter fra turismenæringen i landet har uttrykt sterk skepsis til planene.

Samphan Panphat, som er rådgiver for Thai Hotels Association (THA) tror gebyret vil medføre store skader for næringen.

Turister kommer til å få negative assosiasjoner til Thailand og føle at de blir snytt

Til Bangkok Post sier Samphan at myndighetene heller burde spesifisere hvilke nasjonaliteter blant turistene som kan utgjøre et problem for landet.

Styrelederen for Association of Thai Travel Agents (Atta), Sitdiwat Cheevarattanaporn, var heller ikke begeistret.

— Turister kommer til å få negative assosiasjoner til Thailand og føle at de blir snytt, sier han til avisen.

Publisert