Gaddafi benekter å ha flyktet

I det første sendte lydopptaket med den falne diktatoren på mange dager avviser Muammar Gaddafi at han har flyktet til nabolandet Niger. Han lover å ta opp kampen igjen mot opprørene i Libya.

FRA INNSIDEN: Disse bildene er fra 2005, og ble frigitt i går. De viser diktator Muammar Gaddafi i residensen sin i Tripoli - sammen med barnebarn og øvrig familie.
FRA INNSIDEN: Disse bildene er fra 2005, og ble frigitt i går. De viser diktator Muammar Gaddafi i residensen sin i Tripoli - sammen med barnebarn og øvrig familie.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— De har ingenting annet å rapportere enn psykologisk krigføring og løgn. De ønsker å svekke vår moral, sa Gaddafi om meldingene om at han skal ha blitt sett i en kolonne på vei mot Niger.

Lydopptaket ble sendt av den Damaskus-baserte tv-kanalen Arrai torsdag, og eksdiktatoren lovte fortsatt motstand mot opprørerne.

Omringer by

Den syriske tv-kanalen sier telefonsamtalen kom fra inne i Libya. Samtidig har Libyas nye regjering, opprørernes overgangsråd, sendt ekstra soldater til ørkenbyen Bani Walid, hvor det lenge har vært mistenkt at Gaddafi kan oppholde seg. Forsterkningen ble gjort etter at det kom nye meldinger om at Gaddafi skal være i byen og at han skal ha bedt sine styrker i Bani Walid til å ta opp kampen.

— Vi vil bevege oss inn i Bani Walid sakte. Det kom en beskjed fra Gaddafi i Bani Walid i kveld. Han kalte sammen troppene sine og oppfordret folk til å kjempe, sa overgangsrådets militærsjef Jamal Gourji, sent onsdag.

Usikkert hvor

Gaddafi har ikke vist seg offentlig siden mai, og det har foregått intens leting etter ham siden opprørsstyrker styrtet Libyas hovedstad Tripoli i forrige måned.

— Vi har opplysninger fra mange kilder som mener at han forsøker å komme seg lenger sørover, mot Tsjad eller Niger, sa Hisham Buhagiar, som koordinerer Gaddafi-motstandernes forsøk på å spore opp den tidligere lederen, onsdag.

Noen av kildene mener Gaddafi oppholdt seg i nærheten av landsbyen Ghwat i Sahara-ørkenen for tre dager siden. Landsbyen ligger om lag 95 mil sør for Tripoli og 30 mil nord for grensa til Niger.

— Vi ber om at ingen land sier ja til å la ham slippe inn, vi ønsker å stille disse folkene for retten, sa overgangsrådets fremste talsmann i politiske spørsmål, Fathi Baja, om Gaddafi onsdag.

Lover motstand

Amerikanske myndigheter mener det er riktig at Gaddafi er på flukt, men har ikke fått opplysninger som tyder på at han allerede har forlatt Libya. Dette stemmer i så fall med uttalelsene fra Gaddafis talsmann Moussa Ibrahim, som flere ganger de siste dagene sagt at Gaddafi befinner seg i hjemlandet.

Dermed fortsetter jakten på eksdiktatoren. I tillegg til å omringe Bani Walid gjør overgangsrådets soldater seg også klare til å angripe den tidligere regjeringshærens stillinger i kystbyen Sirte ved Middelhavet nord for hovedstaden og i Sabha langt sør i Libya.

Gaddafi selv sier han ikke vil overgi seg uten kamp. Libyas tidligere enehersker lovte i lydopptaket på syrisk TV å knuse «rottene» i Tripoli, en betegnelse som henviste til opprørerne som har overtatt kontrollen i landet. Han sa videre at hans styrker «vil bekjempe NATO».

Publisert: