USA straffer Russland over angivelig hacking

Washington (NTB-AFP-DPA): USA innfører en rekke sanksjoner mot Russland over angivelige hackerangrep. Svaret fra Kreml lar vente på seg.

Publisert Publisert

USAs president Barack Obama. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg har beordret en rekke represalier som respons på russiske myndigheters aggressive trakassering av amerikanske diplomater og hackerangrep rettet mot den amerikanske valgkampen, sier Obama torsdag.

Sanksjonene rettes blant annet mot de russiske etteretningsselskapene GRU og FSB, som USA anklager for å ha tatt del i hackerangrep i den hensikt å påvirke den amerikanske valgkampen.

35 russiske diplomater har fått 72 timer på seg til å forlate USA, og to institusjoner i New York og Maryland, som brukes til russiske etterretningsformål, blir stengt.

Obama varsler at flere represalier vil iverksettes framover. Noen av dem vil ikke bli offentliggjort.

Stille fra Kreml

Det er knyttet en usikkerhet til hvor effektive sanksjonene kommer til å være, ettersom Obama forlater Det hvite hus om tre uker.

Utenrikskomiteen i det russiske parlamentet sier de avventer med å svare til de får høre hva påtroppende president i USA Donald Trump har å si om sanksjonene, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Det nærmer seg en overtakelse i Det hvite hus, med en mulig annerledestenkende påtroppende president, og det er en omstendighet som Russland må ta til etterretning, sier Konstantin Kosatsjev i utenrikskomiteen.

Tvilende Trump

Trump må nå avgjøre om han skal heve sanksjonene overfor den russiske etterretningen. Flere republikanerne i kongressen er blant dem som ønsker å igangsette etterforskning av russisk aktivitet.

Trump har hele tiden kastet tvil over om den russiske regjeringen hadde noe med hackingen å gjøre, og mente at den amerikanske etterretningstjenesten ikke var troverdig.

Talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, har i forkant varslet at Washington vil møte hard motstand dersom de innfører økonomiske sanksjoner mot Kreml.

– Vi mener sanksjonene er grunnløse og ulovlige fra et rettslig ståsted, sier Kreml-talsmann Dmitry Peskov.

(©NTB)

Publisert