Saudiarabisk påtalemyndighet sier drapet på Khashoggi var planlagt

Saudiarabisk påtalemyndighet sier i en uttalelse at drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi var planlagt.

DREPT: Overvåkningsbilder viser Jamal Khashoggi på vei inn til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Nå skriver Washington Post at CIA-sjef Gina Haspel har fått avspilt lydopptak fra drapet på den regimekritiske journalisten. AP / NTB scanpix

NTB

Uttalelsen står i sterk kontrast til hva som til nå har kommet av offentlige forklaringer fra Saudi-Arabia, som har hevdet at drapet var en ulykke som følger av en slåsskamp.

– Informasjon fra tyrkiske myndigheter indikerer at de mistenktes handlinger i Khashoggi-saken var planlagt, sier den saudiarabiske påtalemyndigheten i en uttalelse gjennom det statlige saudiarabiske nyhetsbyrået SPA.

Khashoggi forsvant etter å ha gått inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober og det har siden versert ulike rykter om hva som skal ha skjedd med den regimekritiske journalisten.

Saudi-Arabia innrømmet først 18 dager etter at Khashoggi forsvant at han ble drept inne på konsulatet i Istanbul, men hevdet altså at det var en ulykke.

Les også

Onsdag: Saudi-Arabia hevder Khashoggi skulle kidnappes, ikke drepes

Hørte lydopptak

CIA-sjef Gina Haspel besøkte tirsdag Tyrkias hovedstad Ankara for å bli orientert om etterforskningen av drapet på 59 år gamle Khashoggi. Der fikk hun høre lydopptak av drapet, ifølge Washington Post.

Haspel fikk lydopptaket avspilt i møte med den tyrkiske etterretningstjenesten MIT. De anonyme kildene avisen har snakket med beskriver opptakene som «overbevisende».

– Dette legger ballen på Washingtons banehalvdel. Ikke bare vil det bli ytterligere press fra mediene, men Kongressen vil be Gina om å komme til dem for å fortelle akkurat hva hun hørte, sier den tidligere CIA-toppen Brice Riedel.

Både CIA og tyrkiske sikkerhetstjenester har nektet å kommentere saken.

Les også

BT på leiarplass: «Noreg må krevje at Saudi-Arabia blir stilt til ansvar for drapet på Jamal Khashoggi»

VISSTE FOR MYE? Jamal Khashoggi hadde en rekke viktige toppstillinger i Saudi-Arabia før han valgte å dra i eksil å bli en systemkritiker av regimet han tidligere tilhørte. Dette bildet er tatt i mars i år, og viser en syrisk dokumentarfilmmaker som løfter en katt bort fra Khasoggis fang under et intervju på ukjent sted. TT NYHETSBYRÅN

Skrek høyt

Saudiarabiske kilder har tidligere hevdet at Khashoggi skulle kidnappes og at planen ikke var å drepe ham.

Da den regimekritiske journalisten forsto at noe var galt, begynte han å skrike høyt, ifølge nyhetsbyrået AP. En av mennene tok kvelertak for å få ham til å tie, men endte med å ta livet av ham, ifølge kildene.

De ni medlemmene av teamet som befant seg inne på konsulatet skal da ha fått panikk og ba en tyrkisk hjelper om å bistå med å pakke inn og fjerne liket. Hvor det ble av, er fortsatt et mysterium.

Les også

Reuters: Saudi-topp skal ha styrt Khashoggi-drap gjennom Skype

DREPT: Jamal Khashoggi, her avbildet i 2015. NTB scanpix

Undersøker brønn

Torsdag skal tyrkiske etterforskere undersøke en brønn i hagen til kongedømmets konsulat i Istanbul i letingen etter Khashoggis levninger. Flere tyrkiske aviser kommer imidlertid med motstridende meldinger om dette.

Avisen Yeni Safak hevder at etterforskere allerede har tømt brønnen for å ta analyseprøver av vannet, mens avisen Sabah hevder at Saudi-Arabia fremdeles ikke har gitt tyrkiske myndigheter tillatelse til å foreta et søk i brønnen.

Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman har avvist alle anklager om at han på noe vis var involvert i drapet og lovet onsdag å stille de skyldige til ansvar. Tyrkiske tjenestemenn har imidlertid stilt spørsmål ved prinsens lovnader om en full saudiarabisk etterforskning.

– Hvordan kan en legitim etterforskning fungere i Saudi-Arabia når en av de hovedmistenkte er kronprinsen selv, spør en høytstående tyrkisk embetsmann.