- Gir nytt liv til fredshåpet

– Juan Manuel Santos fortjener fredsprisen. Han representerer fredsviljen i Colombia.

Publisert Publisert

FREDSPRIS-GLEDE. Colombianere i Bergen feiret tildelingen av fredsprisen. De håper prisen vil øke sjansene for varig fred i hjemlandet. Fra v. John Vanegas, Catalina Vallejo, Virgilio Alonso og Juan Sebastian Laverde. Foto: Ørjan Deisz

Det sier John Vanegas, en av flere colombianere som fredag formiddag feiret fredspristildelingen på Cafe Opera i Bergen sentrum. De gikk rett fra seminar om situasjonen i hjemlandet for å følge kunngjøringen sammen rundt kafébordet på Engen.

– Jeg byttet ut kaffekoppen med et glass øl da det ble kjent at Santos får fredsprisen, sier Catalina Vallejo med et stort smil.

Doktorgradsstudenten er tilknyttet Chr. Michelsens institutt (CMI).

Holder liv i fredshåpet

– Jeg er veldig glad for at Santos får Nobels fredspris. Tildelingen er viktig for å holde liv i fredshåpet etter at motstanderne av avtalen vant folkeavstemningen søndag, sier Vallejo.

Landsmann Juan Sebastian Laverde er også fornøyd.

– Fredsprisen vil forhåpentlig føre til at det internasjonale samfunnet ikke vender Colombia ryggen, men heller bidrar til å gi fredsprosessen fornyet oppmerksomhet, sier Laverde, som for tiden er filmarbeider i Bergen.

Les også

NUPI-forsker mener Santos får prisen tidlig

Konfliktens ofre

Etter kunngjøringen er det reist kritikk mot Nobelkomiteen for å ha utelatt FARC-geriljaen som prisvinner. Colombianerne som BT møter, har ikke så sterke ankepunkter mot at president Santos får fredsprisen alene.

Vanegas mener prisen ideelt sett kunne vært delt mellom partene, og at noen kan oppfatte at maktapparatet og presidenten får en større anerkjennelse for fredsarbeidet enn den venstreorienterte geriljaen.

– Hvis det er én part denne fredsprisen virkelig bør skape oppmerksomhet om, så er det alle menneskene som er blitt ofre i denne konflikten, sier Vallejo.

Symbolsk betydning

Både Vallejo og Vanegas påpeker at president Santos var forsvarsminister i Colombia i en periode da konflikten var blodig.

– Både presidenten og FARC-geriljaen er medansvarlige for at mennesker har mistet livet. Jeg ønsket en pris som verdsetter den colombianske fredsprosessen, noe denne tildelingen gjør. Den vil ha en viktig symbolsk betydning for å holde fredsprosessen på sporet. Colombianerne trenger også noe som kan samle oss som folk. Jeg håper fredsprisen kan binde oss mer sammen, sier Vallejo.

Les også

Fredsforsker: Nobelkomiteen er «aktivistisk»

Unngå splittelse

– Hvordan vil den drøye halvparten av befolkningen som stemte nei til fredsavtalen reagere på den norske nobelkomiteens avgjørelse?

– Den kan sikkert virke provoserende på mange av dem som stemte nei til fredsavtalen sist søndag. Følelsesladde reaksjoner er vanlig i Colombia, men jeg håper virkelig vi unngår mer splittelse etter fredspriskunngjøringen, sier John Vanegas. Han har arbeidet i Norge i ni år, først som ingeniør i oljenæringen og nå som butikkmedarbeider.

220.000 døde

Borgerkrigen har kostet over 220.000 mennesker livet og tvunget seks millioner på flukt.

Catalina Vallejo mener fredsprisen kommer på et svært viktig og avgjørende tidspunkt.

– Nå trenger vi virkelig hjelp av det internasjonale samfunnet til å gi partene full støtte i bestrebelsene på å skape en fredelig løsning på denne konflikten, sier hun.

Publisert