– Kim Jong-uns bror er drept

Kim Jong-nam, halvbror til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, er død etter å ha blitt forgiftet av to agenter i Malaysia, melder sørkoreanske medier.

Publisert Publisert

Kim Jong-nam skal være drept. Her er han fotografert etter et intervju i 2010. Foto: SCANPIX

  • NTB

Kim Jong-nam ble drept i Malaysia mandag, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap tirsdag.

Orientert om hendelsen

Ifølge det sør-koreanske nyhetsbyrået Yonhap ble halvbroren til Nord-Koreas diktator drept på en flyplass i Malaysia av to kvinner med giftsprøyter.

Kilden til informasjonen om at Kim Jong-Nam (45) er drept, skal være en person i det sør-koreanske statsapparatet, melder flere sørkoreanske medier.

Det har ikke kommet offiselle bekreftelser på dødsfallet. Den sørkoreanske avisen Korea Herald melder imidlertid at det nasjonale sikkerhetsrådet og landets fungerende president er blitt orientert om hendelsen.

Ifølge den sørkoreanske fjernsynskanalen TV Chosun ble Kim Jong-uns halvbror forgiftet av to uidentifiserte kvinnelige agenter som stakk ham med giftige sprøyter på en flyplass i Kuala Lumpur. De to kvinnene dro fra stedet i en drosje umiddelbart etterpå, ifølge kanalen.

Død før ankomst sykehuset

Politisjef Abdul Aziz Ali ved den internasjonale lufthavnen i Kuala Lumpur sier til AFP at en koreansk mann i 40-årene ble funnet syk på flyplassen mandag og fraktet til sykehus. Men han var død før ankomst, opplyser politimannen.

Kim Jong-nam ble ansett som etterfølger av Kim Jong-il, men ble tilsidesatt da han i 2001 forsøkte å ta seg inn i Japan med falskt pass for å besøke Disneyland-parken der. Siden har han bodd i utlandet, stort sett i den kinesiske autonome regionen Macau.

Motstander av maktdynasti

Kim Jong-nam har tidligere sagt til en japansk avis at han er motstander av landets maktdynasti. Kim Jong-nam var kjent som forkjemper for reformer. Lillebror Kim Jong-un overtok som Nord-Koreas leder da faren døde i desember 2011.

Hvis dødsfallet blir bekreftet av Nord-Korea, vil det være det mest profilerte drapet i regimet siden Kim Jong-un i desember 2013 henrettet sin onkel Jang Song-thaek.

(©NTB)

Publisert