Israel anklages for massakre på 70-årsdagen for statens opprettelse

Minst 55 palestinere drept og over 2200 såret på Gazastripen.

Publisert Publisert

TÅREGASS: Over 50 palestinere er drept og over 2200 såret etter at israelske soldater åpnet ild mot palestinske demonstranter på Gazastripen mandag. Bildet viser palestinske demonstranter som flykter fra tåregass. Foto: Mohammed Salem, Reuters / Scanpix

  • NTB
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

På dagen 70 år etter at staten Israel ble proklamert, drepte israelske soldater minst 55 palestinere på Gazastripen. Palestinske myndigheter kaller det en massakre.

Åtte av de drepte er barn under 16 år, ifølge palestinernes FN-utsending. Også en rullestolbruker er blant de drepte, ifølge helsemyndighetene på Gazastripen.

Videre er 2238 såret, over 770 av dem etter å ha blitt truffet av skarpe skudd på flere hundre meters hold, skriver avisen Haaretz.

– Vi fordømmer på det sterkeste disse grusomhetene begått av israelske okkupasjonsstyrker og deres massive bruk av makt mot sivile som har utøvd sin rett til å demonstrere fredfullt – og de har demonstrert fredfullt, sa palestinernes FN-ambassadør Riyad Mansour mandag ettermiddag.

FEIRING: Mandag feiret israelerne at det var 70 år siden daværende statsminister David Ben Gurion proklamerte staten Israel. Disse israelerne feiret utenfor porten til gamlebyen i Jerusalem, en by et samlet verdenssamfunn gjentatte ganger har slått fast er ulovlig okkupert. Foto: Ariel Schalit, AP / Scanpix

– En forferdelig massakre

Palestinske myndigheter ber verdenssamfunnet sette en stopper for Israels voldsbruk.

– Det trengs en øyeblikkelig internasjonal intervensjon for å få en slutt på den forferdelige massakren de israelske okkupasjonsstyrkene begår mot vårt heroiske folk på Gazastripen, sier regjeringstalsmannen Yusuf al-Mahmoud.

Amnesty International kaller Israels voldsbruk mot ubevæpnede demonstranter et åpenbart brudd på internasjonale lover og menneskerettighetene og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) slutter seg til kritikken.

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter. Og palestinske ledere må heller ikke oppfordre til ytterligere eskalering fra demonstrantene, sier hun.

Les også

Søreide kaller Israels voldsbruk uakseptabel

Les også

Norge deltok ikke da USAs ambassade ble åpnet i Jerusalem

GRENSEN: Palestinere på Gazastripen har siden slutten av mars gjennomført ukentlige demonstrasjoner mot israelsk okkupasjon og USAs beslutning om å flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Foto: Mohammed Salem, Reuters / Scanpix

Ambassadeprotest

Palestinerne på Gazastripen har siden slutten av mars gjennomført ukentlige demonstrasjoner mot israelsk okkupasjon og USAs beslutning om å flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Nærmere 100 palestinere er siden drept av israelske soldater, de aller fleste etter å ha blitt truffet av skarpe skudd. Blant de drepte er det flere barn og to pressefotografer. Tusenvis er i tillegg såret og mange av dem har fått skader for livet.

Mandag ble den amerikanske ambassaden åpnet under en seremoni i Jerusalem, som Norge i likhet med de fleste andre land i verden avsto fra å delta på.

Den israelske hæren (IDF) anslår at rundt 40.000 palestinere deltok i mandagens demonstrasjoner. Israel argumenterer med at det forsvarer landets grenser og anklager Hamas, som styrer Gazastripen, for å bruke demonstrasjonene som bakteppe for å utføre angrep.

AMBASSADE: USAs president Donald Trump deltok på storskjerm under åpningen av USAs omstridte ambassade i Jerusalem. En stor dag for Israel, sa han. Foto: Sebastian Scheiner, AP / Scanpix

– Uvesentlig dødstall

USAs ambassadør David Friedman, som selv er en varm støttespiller av de ulovlige israelske bosettingene i okkuperte områder, høstet stor applaus under åpningen, og det samme gjorde Trump da han dukket opp på storskjerm.

– En stor dag for Israel, sa Trump, uten å kommentere drapene på palestinere. Det gjorde heller ikke Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– For en herlig dag, sa han under åpningen.

Israels sikkerhetsminister Gilad Erdan betegnet det høye dødstallet på Gazastripen som uvesentlig.

– Det betyr ingenting, akkurat som om antallet nazister som ble drept under andre verdenskrig ikke gjør nazisme til noe man kan forklare eller forstå. Det fins bare en sannhet, sa Erdan ifølge Haaretz.

Les også

Israel: Palestinere forsøkte å plassere sprengstoff på grensen

Les også

Israelske jagerfly bombet Hamas-mål på Gazastripen

DEMONSTRASJONER: 35.000 palestinere, blant dem denne kvinnen, deltok mandag i demonstrasjoner på Gazastripen langs grensen til Israel. Foto: Khalil Hamra, AP / Scanpix

Ulovlig okkupert by

70-årsdagen for Israels opprettelse, sammenfaller også med begynnelsen på det palestinerne kaller «nakba», katastrofen da over 700.000 palestinere ble drevet på flukt fra sine hjem i 1948.

Palestinere flest ser derfor med stor bitterhet på Israels feiring og USAs ambassadeåpning i Jerusalem, en by et samlet verdenssamfunn, også USA, gjentatte ganger har slått fast er ulovlig okkupert av Israel.

FN slo i 1947 fast at byen skulle være under internasjonal kontroll, men planen ble aldri satt ut i livet. Israel tok kontroll over Vest-Jerusalem under krigen i 1948, og erobret den østlige delen av byen fra Jordan under krigen i 1967.

GAZA: Røyk stiger fra en eksplosjon nord på Gazastripen, sett fra den israelske siden. Foto: Amir Cohen, Reuters / Scanpix

Hjertet av konflikten

Øst-Jerusalem er i dag hjem for 320.000 palestinere og rundt 210.000 israelske bosettere, og regnes som hjertet i konflikten mellom Israel og palestinerne.

Fredsprosessen mellom Israel og palestinerne, som i 1993 resulterte i Oslo-avtalen og ga håp om fredelig sameksistens, har ligget død i flere år.

President Donald Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytting av landets ambassade dit, har gjort situasjonen enda mer fastlåst.

– Trump-regjeringen er nå en del av problemet, slo palestinernes mangeårige forhandlingsleder, PLOs generalsekretær Saeb Erekat fast mandag.

SÅRET: En palestinsk demonstrant på Gazastripen får hjelp. Foto: Khalil Hamra, AP / Scanpix

Norsk kritikk

EU, Russland og de fleste andre land, også Norge, tar kraftig avstand fra Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som israelsk hovedstad.

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter, sier Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Det var ingen klok beslutning å flytte ambassaden, sier Nederlands utenriksminister Stef Blok.

– Bare egnet til å nøre opp under en fra før svært spent situasjon, supplerte Irlands utenriksminister Simon Coveney.

Publisert