Hydro stenger produksjonen i Brasil

Hydro stenger aluminiumsraffineriet Alunorte, aluminiumsverket Abras og bauksittgruva Paragominas i Brasil. Årsaken er at et gammelt deponi er fullt.

Publisert Publisert

Hydro stenger hele sin produksjon ved Alunorte i Brasil som følge av at brasilianske myndigheter påla dem å halvere produksjonen og stenge sitt nyeste deponi for bauksittrester. Foto: João Ramid / Hydro / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Meldingen førte til at Hydro-aksjen falt med 11,85 prosent på Oslo Børs onsdag, og selskapets verdi ble dermed redusert med over 12 milliarder kroner, ifølge E24.

Alunorte-anlegget har produsert for halv maskin siden mars, da brasilianske myndigheter påla konsernet å halvere produksjonen.

Stengingen av Alunorte fører også til at Albras må stenges, da aluminiumsverket er avhengig av alumina fra Alunorte. Ifølge Hydro fins det ingen alternativer til denne aluminaen.

Avviser spekulasjoner om politisk spill

Det har vært spekulert i at Hydro har stengt anleggene for å legge press på brasilianske myndigheter. Onsdag kveld avviste Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg dette.

– Denne beslutningen er kun teknisk. Det er en operativ beslutning basert på input fra eksterne fagfolk, sa han i en telefonkonferanse om stengningen av Alunorte.

Påleggene fra brasilianske myndigheter hindrer ifølge Hydro Alunorte i å bruke det nyeste deponiet for bauksittrester, som var under oppstart i februar, samt et nytt og moderne pressfilter.

Raffineriet har derfor måttet benytte en eldre og mindre effektiv teknologi. Det har ført til at det gamle deponiet nærmer seg slutten på levetiden raskere enn forventet.

Dette har også ført til at bauksittgruva Paragominas stanser all produksjon. Både Alunorte og Paragominas har startet nedstengningsprosessen.

Konserndirektør John Thuestad, som leder Hydros forretningsområde for bauksitt og alumina, sier at de er i dialog med brasilianske myndigheter.

– Vi vil fortsette å jobbe konstruktivt med myndigheter for å løfte embargoen og å gjenoppta driften, sier han.

Vidtrekkende konsekvenser

– Våre ansatte har jobbet hardt de siste sju månedene for å opprettholde trygg drift og bevare arbeidsplasser. Dette er en trist dag fordi vi har verdens mest avanserte teknologi tilgjengelig for å fortsette sikker drift, men som vi er forhindret fra å bruke. Det vil påvirke arbeidsplasser, lokalsamfunn, leverandører og kunder, sier Thuestad.

Hydro jobber tett med fagforeningene og vil gjøre sitt beste for å redusere belastningen for ansatte, men beslutningen om å stenge Alunorte, Albras og Paragominas vil påvirke faste og innleide ansatte.

Konsernet opplyser at beslutningen om å stenge ned Alunorte og Paragominas har betydelige driftsmessige og finansielle konsekvenser, også for Hydros primæraluminiumportefølje.

Får ikke virksomheten i Brasil starte opp igjen snart, vil norske smelteverk kunne bli rammet, skriver E24.

– Vi kan ikke utelukke at dette kan få konsekvenser for norske aluminiumsverk, som i stor grad får alumina fra Alunorte, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro til energibransjebladet Montel.

Utslippsanklager

16. og 17. februar ble Barcarena, inkludert aluminaraffineriet Alunorte rammet av ekstrem nedbør som fortsatte de følgende dagene. Det falt mer enn 200 millimeter nedbør i området i løpet av tolv timer.

Hydro ble anklaget for lekkasjer som kan ha ført til forurenset drikkevann. Det ble gjennomført både interne og eksterne undersøkelser som bekreftet at det ikke har vært utslipp fra deponiene for bauksittrester eller skadelige utslipp etter det kraftige regnet, skriver selskapet.

Både Alunorte og Paragominas har gitt rundt 1.000 ansatte ferie for å bevare jobber og redusere virkningen etter halveringen av produksjonen i mars.

I juli suspenderte Paragominas midlertidig arbeidsavtaler for 80 ansatte og avsluttet kontrakten for 175 ansatte hos entreprenører.

Publisert