– Ikke livstruende skadet

CMI-direktør Ottar Mæstad i Bergen har fått opplyst at tilstanden til Arne Strand, ass. direktør ved Christian Michelsens institutt, er «relativt stabil».

– IKKE LIVSTRUENDE: Assisterende direktør Arne Strand ved CMI var på Hotel Intercontinental i Kabul under angrepet der minst 18 ble drept. Sent søndag kveld fikk ledelsen ved CMI kontakt med Strands behandlende lege. RUNE BERENTSEN (arkiv)

Strand, en av Norges fremste eksperter på Afghanistan, var på en rutinemessig reise i forbindelse med sitt arbeid på CMI da angrepet skjedde.

Les også

Afghanistan-ekspert fra Bergen i trygghet etter hotellangrepet i Kabul

Mandag morgen forteller CMI-direktør Mæstad at de sent søndag kveld, via mellommenn, fikk kontakt med Strands behandlende lege.

– Legen fortalte at Strand ikke er livstruende skadet. Tilstanden hans ble betegnet som relativt stabil, sier Mæstad.

Mæstad har selv fått to SMS-er direkte fra Strand.

– I begge disse gir han uttrykk for at han tror det skal gå bra, sier Mæstad.

VAKT: Afghanske sikkerhetsstyrker holder vakt mens svart røyk stiger opp fra Intercontinental Hotel i Kabul. Angrepet startet lørdag og varte i 17 timer. AP / NTB scanpix

To SMS-er

Instituttets førsteprioritet nå er å få Strand hjem, sier direktøren til BT.

– Det legen fortalte oss søndag, betyr at Strand kan bli holdt noen timer eller dager til i Kabul før han kan bli transportert hjem. Vi skal få ham hjem. Det er vår høyeste prioritet nå.

– Vet dere mer om hva som skjedde med Strand og hvordan angrepet rammet ham?

– Vi har ikke mer informasjon om det nå, sier Mæstad, som ikke kan opplyse hvorvidt Strand ligger på sykehus.

AKSJON: Sikkerhetsstyrker på vei mot hotellet Intercontinental i Kabul. Massoud Hossaini / TT / NTB Scanpix

Varte i 17 timer

Minst 18 personer ble drept i angrepet på Hotel Intercontinental i Kabul, opplyste det afghanske innenriksdepartementet i helgen.

Av de 18 er det fire afghanere og 14 utlendinger.

En av de overlevende har sagt til TV-kanalen TOLOnews at dødstallet er betydelig høyere enn det myndighetene oppgir, opp mot 43.

Angrepet mot hotellet startet lørdag kveld og varte hele 17 timer, før afghansk politi til slutt fikk kontroll etter å ha drept alle angriperne.

LASER: En soldat peker med et lasersikte utenfor Intercontinental i Kabul. Massoud Hossaini / TT / NTB Scanpix

«Brakt i sikkerhet»

CMI sendte i 18-tiden søndag ut en pressemeldingen der det sto blant annet dette:

«Assisterende direktør på Chr. Michelsens institutt, Arne Strand, var på Hotel Intercontinental i Kabul, i Afghanistan, da det ble angrepet av væpnede menn i går kveld norsk tid. Han er brakt i sikkerhet. Han blir tatt godt hånd om av helsepersonell, og det jobbes for å få oversikt over hans helsesituasjon og å få ham hjem til Norge så fort som mulig. Vi er i løpende kontakt både med medisinsk personell og med den norske ambassaden i Kabul for å sikre at han blir ivaretatt på best mulig måte. Vi er svært takknemlig for den store innsatsen ambassaden har gjort for å ivareta Strands sikkerhet og helse.

(...) Det gjøres sikkerhetsvurderinger i forkant av hver enkelt reise til høyrisikoområder, og vi tar strenge forhåndsregler for å ivareta sikkerheten til våre ansatte. Strand har hatt løpende kontakt både med ambassaden og med CMI under sitt opphold. (...)»