I denne byen er den største turistattraksjonen den gode atmosfæren
De har ikke noe Eiffeltårn og slett ikke et Colosseum. Likevel strømmer rekordmange turister hit.

— Folk tar det med ro her, de er avslappede og vennlige. De har det liksom ikke så travelt, sier Suzanna Bremer i varmen på torget i Lisboa.
Hun besøker for første gang fastland-Europas vestligste hovedstad med ektemannen og et vennepar. De har bare vært i byen en dag, men allerede smakt på den portugisiske spesialiteten bacalao og vandret rundt i de trange brosteinsgatene.
De neste dagene skal de nyte god mat og drikke og lære om byen og landets historie og kultur.
— Det er ingenting vi absolutt må se mens vi er her, det viktigste er å rusle rundt og bare ta inn stemningen, sier Bremer.
Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!
Mangler kjente attraksjoner, men har rekordmange turister
Og akkurat dét gjør stadig flere. 2014 ble et rekordår for turismen i Portugal. Antallet overnattinger steg med 11 prosent mot året før, inntektene med 12,8. I hovedstaden Lisboa steg antallet utenlandske turister med 14,2 prosent.
— Vi har en autentisitet her som dere setter pris på, vi prøver ikke å være noe vi ikke er. Denne autentisiteten er vårt viktigste salgsargument overalt, sier João Cotrim de Figueiredo, president hos Portugals turistmyndigheter.
Lisboa har både århundregamle monumenter på UNESCOS verdensarvliste og supermoderne arkitektur, men mangler den ene severdigheten eller attraksjonen som kan symbolisere byen til et verdenspublikum.
Figueiredo erkjenner at han gjerne skulle hatt en slik attraksjon, men at Portugal i fraværet av et Eiffeltårn eller Colosseum i stedet må friste kresne turister med gjestfrihet, varme og en behagelig atmosfære.
— Sannhet er den nye luksusen, erklærer han, og legger til:
— Jeg tror den økonomiske krisen gjorde noe med oss. Nå setter vi pris på det naturlige og enkle igjen.
Vil satse mer på Norge
Nesten 84000 nordmenn besøkte landet i fjor, og de siste fem årene har det vært en 25 prosents økning av norske turister.
— Turismen er en viktig driver for vekst her, og vi tror trenden vil fortsette, sier Norges ambassadør i Portugal, Ove Thorsheim, og legger til:
De norske turistene her er ganske modne turister. Mange er golfere og voksne som er interessert i historie og kultur.
Turistpresident Figueiredo sier han tror det er mulig å øke det årlige antallet norske turister til 150.000. — Sverige har vært et større marked enn Norge på grunn av golfinteressen der, men det er sannsynlig at vi øker innsatsen i Norge fremover, sier han.
Turismen løfter økonomien ut av krisen
Turisme er den klart største eksportindustrien i Portugal, og landet har de siste årene tatt markedsandeler fra andre europeiske land.
Veksten har også vært svært viktig i arbeidet med å få landet ut av den økonomiske krisen.
I fjor vår trådte landet ut av det økonomiske støtteprogrammet og arbeidsledigheten er nå på vei ned. Landet er på god vei ut av krisen og fremholdes av viktige internasjonale institusjoner som et eksmpel til etterfølgelse.En tredjedel av fallet i ledigheten skyldes nye jobber i turismen, opplyser Figueiredo.
Det viktigste fremover blir ifølge Figueiredo å få turistene til å besøke også andre regioner enn Lisboa, Algarve og Madeira, samt unngå å vokse så raskt at det går utover det de betrakter som sitt viktigste salgsargument: autentisiteten.
Slaget om turistene står på internett
I tillegg til å peke på Portugal som et godt produkt, forklarer turistmyndighetene mye av veksten i turismen med en endret markedsføringsstrategi. For to år siden ble plakater og tradisjonelle reklamekampanjer historie.
Nå foregår all markedsføring på internett.
På ett og et halvt år har antallet følgere av turistmyndighetenes Facebook-side vokst fra 100.000 til en million. I samme periode økte andelen utenlandske følgere fra 30 til 80 prosent.
De bruker også store ressurser på såkalt søkeordoptimalisering. Det betyr at reiser til Portugal stadig oftere kommer opp i søkefeltet til fremtidig reisende som vil la seg inspirerer eller bestille en tur. I tillegg jobber de mye med å få turister til å dele sine opplevelser fra Portugal i sosiale medier.
— Slik skaper vi masse innhold som er veldig relevant for venner og familie av dem som har vært her. Det er ikke effektivt om vi sier at «vi har fantastisk mat og vin». Men det er effektivt om venner som du stoler på sier det, sier Figueiredo.
— Lisboa skiller seg fra andre byer
De norske venneparene Aftenposten møter bestemte seg også for Lisboa etter å ha hørt flere venner snakke varmt om byen.
På Rua Garrett midt i byen sleper trikken seg sakte forbi, kvelden er varm og i folkemylderet på gaten klimpres det på en gitar.
De norske turistene setter pris på at byen ikke er så polert. Planen for de neste dagene er bare å vandre gatelangs og ta inn atmosfæren.
— Lisboa er annerledes fra andre byer vi har besøkt.
Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen
Les også: Her er tipsene du trenger for en super langhelg i Lisboa