Opplev et annerledes New York - bli med til Catskills

New York er så mye mer enn Manhattan. Kontrastene er enorme hvis du våger deg utenfor bykjernen.

HØYEST I USA: Ziplinen i Hunter Valley rager 220 meter over bakken. Du kan oppnå en hastighet på nærmere 80 kilometer i timen på den 1200 meter lange turen over dalen.
FRYKTLØSE: Det er langt over til den andre siden. Nærmere 500 besøkende kaster seg ut i ziplinen hver eneste lørdag og søndag i sommersesongen.
FORNØYDE: Disse fikk et skikkelig adrenalinkick av å ta Nord-Amerikas lengste zipline i Hunter Valley.
ADORABLE: De tre kvinnene fra New York City gikk ned på kne for å hylle Greg Henderson da de fikk høre at det er han som har bygget opp Roxbury Motel.
KAKE: I Maryann's Coconut Cream pie-rom har Greg og Joe designet et rom som skal gi deg følelsen av å være «inni» Maryann's pie.
AKVARIUM: Drømmer du om et rom med akvarium i dusjen? Det kan du få på Roxbury.
BRUDESUITEN: Den enorme brudesuiten er luksuriøst innredet med mange speil, østerrikske lysekroner, to soverom og inspirasjon fra filmen Amadeus.
PHOENICIA: Den lille byen går parallelt med hovedveien. Butikkene kan unektelig se litt spesielle ut på utsiden, men her fant vi bjørneluer og kosedresser i bjørnefasong, indianermokasiner og gammeldagse, håndlagde leker.
COUNTRYFESTIVAL: Hver sommer kommer 30.000 mennesker for å oppleve den årlige Taste of Country i Hunter Valley.
SÆRPREG: The Roxbury Motel har en helt spesiell eleganse og særpreg.
BEVARINGSVERDIG: I den lille byen Roxbury er alt som det var på 1800-tallet. Stedet er et av noen utvalgte steder i USA som er med i prosjektet "Preserve America".
IDYLL: Skrikene fra parringssyke frosker er det eneste forstyrrende ved Emerson Resort and Spa ved Tremper Mountains.
  • Gunn Gravdal Elton
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Et par timer nord for New York City, befinner du deg i et landskap som gir følelsen av å dra 100 år tilbake i tid. Her finner du små, søvnige landsbyer med butikker som selger indianermokasiner og bjørneluer.

Små utesteder med glorete neonlys og noen lokale gjester som vet alt om hva som rører seg på stedet. Enorme skog— og fjellområder med steder som Devils Tombstone, Bald Eagle, Big Indian og Bear Creek vekker minner om gamle westernfilmer og cowboyblader.

Bjørneluer og indianere

Catskill Mountains er et eldorado om vinteren med flere skianlegg og byfolk som vil kjøre alpint. De siste årene har befolkningen gjort mye for å skape interesse for sommeraktiviteter, og smått om senn har de lykkes.

AMERIKA: God Bless America. Kirker og amerikanske flagg finnes i hvert et hjørne av Amerika. I Phoenicia møter du et USA totalt forskjellig fra Manhattan.

— Nå ser det ut til at folk igjen finner veien nordover i staten New York, sier Greg, eller Gregory Henderson, som sammen med kjæresten Joseph Massa eier motellet The Roxbury Motel.Et motell som alene får mye av æren for at folk reiser til Roxbury. For i den lille byen, ca. tre timer nord for Manhattan, er det ikke mye som skjer. Ikke noe heftig uteliv, ingen butikker, og omtrent ingen spisesteder. Det finner du først en halvtimes kjøring unna.

Trenger du gode mattips? Sjekk denne:

Les også

Her spiser du godt i New York

LIMEGRØNN: Greg Henderson har en forkjærlighet for lime, og har sammen med kjæresten skapt et fantastisk eventyrmotell langt inne i de amerikanske fjellene.

Bevaringsverdig områder— Byen er ett av 843 områder i USA som er del av et «Bevar-Amerika-prosjekt». Det er ikke lov å endre på byens profil. Her har det sett sånn ut siden 1800-tallet, sier Greg – og nikker mot bolighusene over gaten for motellet.

Noen av husene ser nesten litt falleferdige ut, andre er faktisk i ferd med å ramle ned.

— Jeg tror kanskje vår suksess henger sammen med at vi tilbyr noe helt annerledes her oppe. Noe litt crazy, moderne og fargerikt.

Greg og Joe var en del av teatermiljøet i New York City. Kreativiteten derfra tok de med seg opp til den lille landsbyen i fjellene, og i dag har de fått en rekke utmerkelser for sitt overnattingssted. Blant annet utnevnte guideboken «Lonely Planet» Roxbury Motel til ett av fem steder i staten New York som du bare oppleve.

Lei Manhattan? Da bør du sjekke dette nabolaget:

Les også

Williamsburg: Den ultimate guiden til en av New Yorks kuleste områder

KRUTTRØYK: Er du over 50, husker du garantert Kitty, Festus og serien Kruttrøyk? På Roxbury kan du sove i Miss Kittys Saloon.

Et helt spesielt motelHvert eneste rom i The Roxbury Motel har fått sin egen stil. Ekteparet som denne helgen har sovet i «Miss Kitty-rommet» sitter ute på verandaen. Rommet er på alle måter knall rødt, og er dekorert som et bordell etter inspirasjon fra serien Kruttrøyk, eller Gunsmoke.

AKVARIUM: Drømmer du om et rom med akvarium i dusjen? Det kan du få på Roxbury.

I et annet rom er det som å komme rett inn i et diskotek, og hvis du husker Farrah Fawcett, som var en av Charlie’s Angels på 70-tallet, kan du sove under hennes verdensberømte hårlokker i «Angel Hair-rommet». Tapetet på veggen i spaavdelingen er den samme som den dronning Elisabeth har på Buckingham Palace. Og flisene på badet er laget av resirkulerte bildekk og importert fra Spania. Snart kommer det mer:— Vi skal overta en herregård et par mil fra hotellet. Ett av rommene blir tilegnet Askepott. Sengen blir en himmelseng der de besøkende får sove inni kjolen til Askepott, ler Greg.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

KREM: Over sengen i Maryann's Coconut Cream Pie-rom er taket dekket av «krem».

Opplevelse for livetEn av de opplevelsene du garantert aldri vil glemme fra dette området, er et besøk hos Hunter Valley og New York Zipline Adventure Tours.

Her får du utfordret høydeskrekk og dristighet. Fem ziplines på tilsammen åtte kilometer gir deg et skikkelig adrenalinkick. Og den største utfordringen kommer med det samme. Den første ziplinen er nemlig en av verdens aller lengste og høyeste.

DRØMMEREISEN: - Vi har drømt om dette i mange år, sier Lynn, Tom og Clayton Elsë fra Highland Mills like nord for New York City. De ble ikke skremt av Greg og Jessica som skjelvende får hjelp til å ta av seg utstyret.

Her «flyr» du 220 meter over bakken og kan oppnå en hastighet på 60–70 kilometer i timen.— Jeg har drømt om dette i mange år. Nå ga vi hverandre en zipline-tour i bryllupsgave, sier Lynn Elsé som har vært gift med sin Tom i 30 år.

Sønnen Clayton har også tatt turen sammen med foreldrene, og de er sitrende spente på om de virkelig kommer til å våge spranget. Hver eneste dag kommer flere hundre mennesker opp hit til fjellene for å prøve ziplinen. I helgene er det gjerne 500, og det lønner seg derfor å bestille tur på forhånd.

Normalt blir deltagerne fraktet opp til toppen av det eksisterende alpinanlegget med den ene stolheisen, men akkurat denne helgen går den årlige countryfestivalen, Taste Of Country, av stabelen.

30.000 mennesker har okkupert målområdet og skiheisene. For å ta ziplinen, må alle derfor fraktes med busser opp de bratte alpinbakkene. En hoderystende tur, bokstavelig talt. Men guiden er så morsomt og underholdende at turen blir en fin opplevelse tross alt.

Få gode tips til New York:

Les også

Ti steder du må stoppe på Manhattan

LYKKELIG: - Det var verdt hver eneste dollar, jubler Lynn Elsé da hun lander på siste rampe etter tre timer.

På toppen går det et sukk gjennom gruppen som skal sette utfor om fem minutter. De ser to parallelle ziplines som strekker seg over dalen fra en topp til en annen. Tanken på å trekke seg er helt sikkert ikke fremmed, men lysten til å utfordre seg selv er større.Etter et sikkerhetskurs er alle klare, og noen minutter senere setter de utfor rampen og styrter ut i galskapen.

— Det var helt fantastisk. Absolutt verdt pengene, jubler Lynn da hun kommer ned igjen to timer og fem ziplines senere.

Prisen for zipline-turen kan virke stiv, nesten 1000 kroner, men i ettertid er det verdt pengene. Du får tre timer med underholdning og opplevelser i en helt annen liga enn den du finner på Broadway, der billettene også gjerne koster tusenlappen.

Har du noen gang tenkt på dette når du skal reise?

Les også

Derfor bør du sjekke flytype før langturen

SØNDAGSSTEMNING: Det tar omtrent ti minutter å gå fra den ene enden av Phoenicia til den andre. Men i løpet av de minuttene avsløres et fargerikt samfunn.

Kombiner storby med landetDet perfekte for New York-turen, må være å tilbringe noen dager på Manhattan, leie en bil og kjøre opp i fjellene for naturopplevelser, aktiviteter som rafting, kanopadling, musikkfestivaler og nydelige rusleturer innover fjellene. Her kan du også oppleve søvnige landsbyer som gir deg litt av den genuine amerikanske følelsen man gjerne får servert i amerikanske filmer.

En slik landsby heter Phoenicia og ligger ved Tremper Mountain to og en halv time fra Manhattan. Like ved ligger også overnattingsstedet Emerson Spa & Resort. En perle av et motell som anbefales, og et sted som er godt egnet som første stoppested på vei opp, eller ned fra fjellene. Herfra er det bare 50 kilometer til Roxbury – og et hav av opplevelser underveis.

Få mer reiseinspirasjon til New York og USA:

Publisert: