Vulkanen er klimaversting

Vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull på Island spyr ut mer klimagasser enn all industri og trafikk i hele Norge.

KLIMAGASSER: Vulkanen på Island spyr ut like mye klimagasser som hele norsk industri og bilpark ...
  • NTB
  • Are Føli
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Det går frem av beregninger gjort på bakgrunn av opplysninger om tidligere utbrudd i det samme området på Island.

Dersom sammensetningen av gasser er den samme denne gangen, så fører utbruddet til utslipp av rundt 150.000 tonn CO2 hver eneste dag, sier Colin Macpherson ved universitet i Durham i Storbritannia til nyhetsbyrået AFP.

Det er mer enn de daglige menneskeskapte klimautslippene fra hele Norge.

Bremser flyutslipp

Macpherson understreker at anslaget er omtrentlig, og Patrick Allard fra Instituttet for global fysikk i Paris mener det riktige tallet kan være så høyt som 300.000 tonn.

Uansett ser det ut til at vulkanen, som har ført til kaos i flytrafikken over store deler av Europa, har større utslipp av CO2 enn mange av verdens land.

Til tross for dette blir det ikke nødvendigvis riktig å stemple vulkanen som en klimaversting. Samtidig som utslippene fra vulkankraterne er enorme, har flyforbudet over store deler av Nord-Europa ført til en brå nedgang i CO2-utslippene fra luftfartsnæringen.

Les også

Lovende for Flesland

En vanlig dag uten askeskyer slipper flytrafikken i Europa ut 440.000 tonn klimagasser. Selv om ikke nedgangen nå er like stor, bidrar den til å veie opp for CO2-en som spys opp av vulkanen under Eyjafjallajökullen.

Liten påvirkning

Ifølge Statistisk sentralbyrå tilsvarte Norges utslipp av klimagasser 54 millioner tonn CO2 i 2008. I gjennomsnitt blir det 148.000 tonn hver eneste dag, omtrent like mye som det laveste anslaget for vulkanutslippet fra Island.

Selv om utbruddet sender voldsomme mengder klimagasser opp i atmosfæren, er ikke utslippet stort nok til at vulkanen på egen hånd vil ha en merkbar effekt på jordas klima.

— Det har ingen betydning sammenlignet med de samlede menneskeskapte utslippene, sier Kjetil Tørseth ved Norsk institutt for luftforskning til AFP.

Les også

Spyr ut 750 tonn i sekundet

Skygger for solen

I tillegg til at vulkaner slipper ut CO2 og kan få betydning for samferdsel og andre deler av samfunnet, kan store utbrudd påvirke klimaet på en tredje måte: Ved å slippe ut så mye aske og svovel at solstrålene bremses på sin vei gjennom atomsfæren.

Ved enkelte tidligere utbrudd har asken blitt spredt rundt hele kloden. Effekten kan minne om en gigantisk, global solbrille, og etter et stort vulkanutbrudd på Filippinene i 1991 sank temperaturen på jorden med en halv grad det neste året.

Denne effekten er det likevel lite trolig at vi vil oppleve nå – rett og slett fordi vulkanen under Eyjafjallajökull ikke sender nok aske høyt nok opp i atmosfæren.

Publisert: