Trump: Muren mot Mexico skal bygges

President Donald Trump er onsdag ventet å signere ordren om bygging av den omstridte grensemuren mot Mexico. Det er også ventet at han vil legge frem tiltak for å bremse innvandring.

Publisert:

GRENSEMUR: Dette bildet, tatt 10. november i fjor, viser byggingen av et gjerde på grensen mellom USA og Mexico mellom byene Anapra i Mexico og Sunland Park i New Mexico. Foto: Christian Torres / AP / Scanpix

NTB

Trump skal onsdag tale til ansatte i sikkerhetsdepartementet Homeland Security (DHS), og ifølge flere medier kommer han i den forbindelse også til å signere flere ordre som skal begrense innvandring til USA.

I tillegg er han ventet å beordre bygging av muren langs USAs sørlige grense.

På sin private Twitter-konto skrev Trump tirsdag kveld: «Stor dag planlagt for nasjonal sikkerhet i morgen. Blant mange andre ting, vi skal bygge muren!»

Les også

Allerede på første dag begynte Trump arbeidet med å endre kurs for USA

3200 kilometer lang

Under valgkampen lovet Trump å bygge en mur langs USAs 3200 kilometer lange grense mot Mexico. Strekningen er om lag dobbelt så lang som grensen mellom Norge og Sverige.

Det er uklart hvordan ministeren for innenlands sikkerhet, John Kelly, skal følge opp en ordre om bygging av muren. Kelly uttalte i en høring tidligere denne måneden at muren ikke kommer til å bli bygget med det første.

En mur vil dessuten ikke holde innvandrere unna, sa han, og tok til orde for mer bruk av teknologi og overvåking.

Ti-tolv milliarder dollar

Trump har tidligere anslått at hele muren kan bygges for ti-tolv milliarder dollar. Han vil sende regningen til Mexico, men har også foreslått å pålegge mexicanske innvandrere avgifter for å finansiere prosjektet.

Det eksisterende 1000 kilometer lange grensegjerdet kostet i sin tid syv milliarder dollar.

Mange av områdene der muren planlegges, er privat eid, noe som kan medføre en rekke rettssaker. Det er ventet at miljøvernorganisasjoner kan gå til søksmål av hensyn til beskyttede dyrearter, og minst én indianerstamme kontrollerer et territorium langs grensen sør i Arizona. Videre gjør traktater og flomkart det nødvendig å måtte bygge muren langt inne på amerikansk område.

FLERE ORDRER: USAs president Donald Trump vil trolig fortsette å innfri valgløfter onsdag. Foto: Evan Vucci / AP / Scanpix

Skal begrense innvandring

New York Times skriver at Trump vil komme med flere tiltak mot innvandring, inkludert kutt i antall flyktninger som kan bosette seg i USA, og blokkere syrere og andre fra «terrorutsatte» land fra å komme til landet, i alle fall midlertidig.

Dette vil i tillegg til Syria gjelde Irak, Iran, Libya, Somalia, Sudan og Jemen, land som allerede møter store hindre i forsøk på å få visum til USA, skriver Washington Post.

Trump er torsdag ventet å skrive under på ordre om immigrasjon. Ifølge eksperter vil ordrene innebære at alle flyktninger nektes adgang til landet i 120 dager, inkludert dem som flykter fra den brutale borgerkrigen i Syria.

Visumstans for muslimer

I tillegg kommer en 30 dagers stans i utstedelse av visum til personer fra noen land med muslimsk majoritet.

Torsdag er det også ventet at Trump kommer til å skrive under på en ordre som skal slå ned på det eksisterende systemet der lokale myndigheter i flere amerikanske byer har innført egne lovverk for å beskytte innvandrere som oppholder seg ulovlig.

Systemet gjør det mulig for lokale myndigheter å nekte å utlevere innvandrere med ulovlig opphold til utlendingsmyndighetene for tvangsutsendelse.

Les også

Donald Trump erklærer krig mot sannheten

Forhandler med Mexico

Onsdag og torsdag skal Mexicos finansminister Ildefonso Guajardo møte Trump-administrasjonen i Washington. Søndag sa Trump at han vil reforhandle NAFTA-avtalen, en frihandelsavtale mellom USA, Canada og Mexico.

Guajardo sier at den mexicanske delegasjonen er forberedt på å forlate forhandlingene om diskusjonen om Trumps mur og betalingen av den blir et problem. Det samme gjelder forhandlinger om en NAFTA-avtale, om den går negativt ut over Mexico.

Mexicos president Enrique Peña Nieto skal møte Trump 31. januar der de skal innlede nye forhandlinger om frihandelsavtalen.

Publisert: