Over 165.000 døde i katastrofen

Det offisielle tallet på omkomne etter flodbølgekatastrofen i Asia har steget til 165.000. Det haster med å få fram nødhjelp til isolerte områder i Indonesia og Sri Lanka.

Publisert: Publisert:

Indonesiske myndigheter oppjusterte fredag tallet på omkomne i landet til 113.306, opplyste en talsmann for regjeringen. Dermed er det samlede tallet på omkomne i katastrofen nådd opp i 165.000.

FN frykter at flere titusen døde på Sumatra kan komme til å øke tallene på den dystre statistikken.

I Sri Lanka, landet som ble hardest rammet etter Indonesia, er antallet bekreftede omkomne på 30.615. Over 4.000 er savnet.

Annan til Aceh

FNs generalsekretær Kofi Annan besøkte fredag selv den katastroferammede Aceh-provinsen på Sumatra. På krisetoppmøtet torsdag ba Annan om seks milliarder kroner i raske kontanter, for å sette inn i den umiddelbare nødhjelpen.

Fredag så han med selvsyn hvor mye det haster å få inn hjelpen: Han skulle blant annet reise med helikopter til byen Meulaboh, som var en by på størrelse med Trondheim før den ble rasert av naturkreftene.

Byen ligger bare 150 kilometer fra episenteret for det kraftige jordskjelvet 2. juledag. FN-tjenestemenn anslår at en tredel av byens 120.000 innbyggere omkom i jordskjelvet og flodbølgen.

Landsbyer borte

Helikopterpiloter forteller at de av og til må droppe nødhjelp på måfå. Landsbyene de får oppgitt som mål eksisterer ikke lenger, eller de finner bare en flokk foreldreløse barn i ruinene. To tredeler av de vel 150.000 som omkom i katastrofen bodde i Aceh, nord på Sumatra.

Ifølge FN har minst 20.000 mennesker på vestkysten av øya desperat behov for nødhjelp. Fortsatt er det mange områder ingen til nå er kommet fram til. Det betyr at tallet på omkomne, skadde og hjemløse mest trolig vil øke.

— Jeg tror ikke vi er i nærheten av å vite nøyaktig hvor mange som døde, hvor mange som er savnet og hvor mange som er hardt rammet av katastrofen i dette området, sa FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland på en pressekonferanse i FN-hovedkvarteret torsdag kveld.

Både Kofi Annan og USAs utenriksminister Colin Powell skulle senere fredag besøke Sri Lanka, der det også er mange samfunn som er så godt som utraderte etter flodbølgen.

Publisert: