Trump overrasket med sin 4. juli-tale

Mange fryktet at Donald Trump ville bruke nasjonaldagsfeiringen til politiske formål, men presidenten unnlot å bruke talen til å snakke om politikk.

FULLT: Gressplenen på National Mall utenfor Lincoln-monumentet var fullt av amerikanere på uavhengighetsdagen. Susan Walsh, AP / NTB Scanpix

NTB

I forkant av feiringen lovet Trump «tidenes show» utenfor Lincolnmonumentet i Washington, men ettermiddagsbyger og nedbør gjorde at mange publikummere uteble.

National Mall-parken utenfor monumentet var imidlertid fullt da Trump inntok podiet. Presidenten innledet talen med å sitere Thomas Jeffersons uavhengighetserklæring.

– Vi regner disse som selvsagte sannheter, at alle mennesker er skapt like, at de er gitt visse uforanderlige rettigheter, blant disse er liv, frihet og jakten på lykke.

Mange anklaget på forhånd Trump for å slå politisk mynt på nasjonaldagsfeiringen. Men i etterkant fastslo CNN at Trumps tale var en av de minst polariserende talene under hans presidentskap.

Alex Brandon, AP / NTB Scanpix

Frihetskamper

Washington Post skriver at Trump holdt seg upartisk og snakket i stedet om Amerikas opprinnelse. Samtidig får presidenten kritikk for at han plasserte seg selv i sentrum og brukte unødvendig mye penger på feiringen.

Trump dro frem suffragettene, som kjempet frem kvinnelig stemmerett, og borgerrettighetsbevegelsen som eksempler på amerikanske frihetskamper i uavhengighetserklæringens ånd.

Presidenten hyllet også det amerikanske militæret, før han ramset opp amerikanske krigsbragder, fra den tripolitanske krigen til andre verdenskrig. Han lovet også fremtidige bragder fra amerikansk side.

– En dag vil vi se det amerikanske flagget på Mars, sa han.

Trump tok tidvis pauser fra talen mens jagerfly fløy over Lincolnplassen. De omstridte stridsvognene som har blitt en snakkis i USA de siste dagene, var plassert rundt plassen.

AP / NTB Scanpix

Strid om stridsvogner

Ønsket om stridsvogner har vakt oppsikt blant antikrigsdemonstranter i Washington som i klare ordelag har sagt hva de mener om presidentens ønske.

Noen kritikere mener Trump brøt med uskrevne regler, og at han brukte dagen til å styrke sin posisjon. Det hvite hus laget et eget VIP-område, der billetter ble delt ut til Trump-administrasjonens støttespillere.

Selv om den amerikanske nasjonaldagen har rykte på seg for å være patriotisk, er den normalt sett løsrevet fra politikk. Vanligvis er den heller ikke preget av kostbare militære elementer.

– I stedet for å ta for seg for eksempel hjemløshet blant krigsveteraner, bruker han heller penger på å øke sitt ego gjennom en parade som egentlig handler om ham. For en sløsing med penger, sier Julian Castro, en av dem som kjemper om å bli Demokratenes presidentkandidat.

Alex Brandon, AP / NTB Scanpix

Demonstranter

I forkant av talen ble to personer pågrepet i forbindelse med flaggbrenning utenfor Det hvite hus. To medlemmer av Secret Service ble lettere skadd i forbindelse med pågripelsene.

Ved parken utenfor Lincolnmonumentet ble det holdt flere demonstrasjoner. Blant annet tok den venstreorienterte organisasjonen Code Pink med sin «Baby Trump» – en stor oppblåst dukke som viser presidenten i bleier.

Men Nasjonalparkstjenesten har nektet demonstrantene å fylle den oppblåsbare ballongen med helium. Dermed forble fremstillingen av en sur og barnslig Trump på bakken. Demonstranter delte også ut små ballonger av «Baby Trump» på pinner.