Kraftig svikt i norsk turisme til Kanariøyene

«Sol og varme hele året» lokker ikke like mange nordmenn som før til Kanariøyene. Nå setter spanjolene i gang en kampanje for å snu trenden.

MEST POPULÆRT: For nordmenn er Gran Canaria, her fra Puerto de Mogan, den klart mest populære kanariøya.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

De kanariske øyene har opplevd en nærmest konstant vekst i turismen fra Norge helt siden årtusenskiftet.

For reisearrangørene har Atlanterhavsøyene vært en sikker salgsmaskin og vårt største enkeltmarked, spesielt i vintersesongen.

Øyene opplevde også økende popularitet som sommer-reisemål.

Nå har pendelen snudd.

Tall fra det spanske luftfartsverket, Aena, forteller om 65.000 færre besøkende nordmenn, fra 507.000 til 442.000, i fjor. Det utgjør en nedgang på 12,8 prosent.

Selv om det er noe færre reisende, er det ingen tvil om at vi omfavner Kanariøyene:

Les også

Denne lille byen blir norsk hver vinter

Vil snu trenden

Turistattaché Miguel Nombela ved Spanias Turistkontor i Norge bekrefter tilbakegangen, og sier at man nå setter i gang målrettede markedskampanjer for å snu utviklingen.

Han er ikke bekymret: Uansett er Kanariøyene nordmenns favorittreisemål nr. 1.

Tilbakegangen fra Norge er den klart største av alle land som dominerer besøksstatistikken på Las Canarias. Alle de nordiske land har tilbakegang, men regnet etter antall reisende er den norske svikten klart størst.

Ikke bli stemplet som en reiseamatør:

Les også

- Aldri, aldri, aldri ta med rumpetaske

Hver fjerde gjest forsvant

Dette til tross, nordmenn er den tredje største gruppen på Gran Canaria – bare slått av Tyskland og Storbritannia.

For de øvrige øyene er tallene for i fjor også nedslående. Tenerife, nest størst blant nordmenn, hadde en norsk svikt på hele 25 prosent. Omtrent samme tilbakegang opplevde Lanzarote, her var tilbakegangen på 26,1 prosent.

Nombela ved Spanias Turistkontor minner om at antall nordmenn til Kanariøyene økte med nesten 50 prosenti løpet av bare tre år, fra 2010 og 2013, og at øyene ble oversolgt av norske reisearrangører.

— Det var ikke mulig å opprettholde slike høye vekstrater i lengre perioder, og det er normalt at markedet opplever en nedjustering etter en slik vekst. Den norske nedgangen kan også forklares med en svekket kroneverdi, sier Nombela.

Vi vil ha sol i vinter:

Les også

Vinterens reisenyheter: Satser stort på gammel solkjenning

AVSLAPPENDE OG KJENT: Kanariøyene er trygt og godt reisemål for nordmenn flest. Her fra Playa de Mogan.

Tror nedgangen er stansetMange nordmenn har opplevd en stagnasjon i kjøpekraften, mener Nombela, og mener det er med på å forklare at selv et norsk ferieparadis opplever svikt.

Han tror nedgangen nå er stanset, og sier han venter noenlunde samme antall – eller en moderat økning – i antall nordmenn i år.

— Men viktig er i tillegg hvor mye penger man bruker i løpet av ferien, og det vil vi forsøke å øke, sier Nombela.

Beholder troen

Charterarrangøren Ving er markedslederen på Kanariøyene, og PR-ansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett sier at selskapet i inneværende sesong har redusert antall tilbudte flyseter til Kanariøyene.

Dette skyldes først og fremst en tilbakegang for Tenerife på 27 prosent. For Gran Canaria, derimot, økte produksjonen med 13 prosent.

— Vi opplever stor etterspørsel etter reiser til Kanariøyene både sommer som vinter. Også for neste vinter er etterspørselen god, sier Larsen-Vonstett.

Få reiseinspirasjon her:

Publisert: