Knapp ledelse for ja-siden i Tyrkia

Ja-siden har en stadig knappere ledelse i folkeavstemningen i Tyrkia. Etter at 96 prosent av stemmene er talt opp, har ja-siden 51,5 prosents oppslutning.

Publisert:

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hilser på frammøtte tilhengere etter at han avga sin stemme under folkeavstemningen om grunnlovsendringer. Foto: Uncredited / TT / NTB Scanpix

NTB

Det melder tyrkiske medier, som gjengir tall fra landets valgkommisjon.

Den tyrkiske statsministeren Binali Yildirim varsler at han klokka 20 norsk tid vil komme med en erklæring om folkeavstemningen.

Etter at de første resultatene viste en klar ledelse for ja-siden, falt oppslutningen om grunnlovsendringene jevnt etter hvert som resultatene kom inn. Nei-siden ser ut til å ha fått flertall i storbyene Istanbul og Ankara, melder tyrkiske medier.

Tyrkias visestatsminister Veysi Kaynak sier til Reuters at utfallet av avstemningen fortsatt er uvisst.

Høy valgdeltakelse

En av rådgiverne til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier imidlertid at det tyrkiske folket "ser ut til å ha godkjent" de foreslåtte grunnlovsendingene.

– Jeg håper dette vil bli svært bra for landet vårt, føyer rådgiveren, Mustafa Akis, til. Også han understreker imidlertid at resultatene ikke er helt klare ennå.

Resultatet av valget ventes å ha store konsekvenser for Tyrkias politiske framtid, ikke minst i forholdet til EU.

Valgdeltakelsen var på omkring 86 prosent, melder TV-stasjonen Haberturk ifølge Reuters.

Hvis ja-siden vinner, vil 18 endringer i grunnloven tre i kraft. Tyrkias parlamentariske system vil da erstattes med et presidentsystem der statsministerposten avskaffes. President Recep Tayyip Erdogans makt økes kraftig.

Mer enn 55 millioner tyrkere hadde stemmerett under folkeavstemningen.

Forvirring

Ifølge tyrkiske valgmyndigheter oppsto det forvirring rundt bruken av et spesielt stempel under avstemningen. Stempelet som var i bruk i mange valglokaler, var preget med ordet "ja", og ikke ordet "stem".

Velgere som ville stemme nei til grunnlovsendringene måtte derfor stemple "ja" på den delen av stemmeseddelen som var merket med "nei", opplyser lederen for valgkommisjonen Sadi Guven.

Det er uklart hvor mange valglokaler som var omfattet, men stemmesedler der det gale stempelet er brukt blir regnet som gyldige, ifølge tyrkiske valgmyndigheter.

Påstander om valgfusk

Opposisjonen i Tyrkia mener flere former for valgfusk preget søndagens folkeavstemning i landet.

– Mange ulovlige handlinger er blitt begått til støtte for regjeringen, sier Erdal Aksunger, nestleder i opposisjonspartiet CHP til Reuters.

Partiet peker blant annet på at stemmesedlene som ikke var riktig stemplet, likevel ble tatt med i opptellingen. Også partiets andre nestleder, Bulent Tezcan, reagerer på dette.

-Vi står klare til å rettsforfølge dem. Hvis uregelmessighetene ikke blir rettet opp, vil det bli en alvorlig diskusjon om valgets legitimitet, sier han.

En kvinne forlater stemmeavlukket i et valglokale i Istanbul søndag. Foto: Emrah Gurel / TT / NTB Scanpix

Publisert: