- Labour har tapt

Det mener partileder David Cameron i De konservative.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Labour har tapt sitt mandat til å regjere i Storbritannia, mener partileder David Cameron i De konservative.

— Jeg mener det allerede er klart at Labour har tapt sitt mandat til å regjere dette landet, sa Cameron i sin takketale natt til fredag da det var klart at han selv var gjenvalgt til Underhuset.

Ifølge Cameron var det fortsatt uklart hva utfallet av valget ville bli på landsbasis, men han lovte å arbeide for en stabil regjering.

Cameron takket velgerne som hadde stemt på ham.

— Hva enn som skjer i kveld, og hva enn framtiden bringer, vil jeg alltid arbeide hardt som parlamentariker for dere, sa han til dem.

Thriller

Ingen av partiene ligger an til å få rent flertall etter valget i Storbritannia.

— En thriller av et valg, mener næringsminister Trond Giske (Ap), som er i London for å følge valget.

Den store overraskelsen er at Liberaldemokratene, som alle eksperter har spådd et godt valg, ifølge valgdagsmålingen får ett sete mindre enn etter valget i 2005.

De konservative ligger an til å bli største parti med 305 seter i Underhuset, viser en korrigert valgdagsmåling fra BBC, ITV og Sky.

Labour ligger an til å få 255 seter i Underhuset, mens Liberaldemokratene ligger an til å vinne 61 seter, viser valgdagsmålingen, som ble lagt fram da valglokalene stengte torsdag kveld. De siste 29 setene går til andre partier.

Et slikt utfall vil bety at ingen partier får rent flertall i Underhuset. Det vil være første gang en slik situasjon oppstår siden 1974. For å få rent flertall må ett av partiene vinne minst 326 av de 650 setene.

- Alle skuffet - Valgdagsmålingen skuffer alle. De konservative er skuffet over ikke å få rent flertall, Liberaldemokratene over at de ikke har fått framgang, og Labour over et dårlig resultat, sier Trond Giske til NTB.

Han følger opptellingen etter valget fra en lokal Labour-valgvake i Brixton sør i London.

— Her er stemningen avventende, sier han.

Dersom valgdagsmålingen viser seg å stemme, vil Labour som sittende regjeringsparti ifølge den britiske konstitusjonen ha førsteretten til å forsøke å danne regjering.

Ettersom ingen partier har flertall alene, må det dannes en mindretallsregjering eller en flertallskoalisjon. Det kan derfor ligge an til flere dager med harde forhandlinger mellom partiene.

Ønsker regjeringsmakt Labours partileder, statsminister Gordon Brown, sa natt til fredag at valgresultatet var uklart, men at han ville arbeide for å sikre en stabil regjering i Storbritannia.

— Min plikt til landet etter valget er å gjøre mitt for at Storbritannia får en sterk, stabil og prinsippfast regjering, sa han.

Flere andre partitopper i Labour, deriblant næringsminister Peter Mandelson og energiminister Ed Miliband, bekreftet at det kunne bli aktuelt for partiet å forsøke å danne regjering med støtte fra Liberaldemokratene.

De konservatives finanspolitiske talsmann George Osborne ba på sin side Labour om å gi fra seg regjeringsmakten.

— Labour er forkastet av det britiske folket. Jeg mener det er nokså klart at Labour ikke kan fortsette i regjering, sa han til BBC.

Venter konservativ regjering Professor Simon Hix ved London School of Economics mener at skulle valgdagsmålingene stemme, er det mest sannsynlige en konservativ mindretallsregjering. Men han kan også se for seg en koalisjonsregjering bestående av både Labour og Liberaldemokratene, med støtte av mindre partier i Skottland og Nord-Irland.

— Men det er mange usikkerheter med denne målingen. En fem–seks seters endring kan gjøre store utslag. Får De konservative under 300 stemmer, tror jeg de vil få store vansker med å danne regjering, sier Hix.

— Valgdagsmålingen er utgangspunktet for mange interessante samtaler fredag, sier han lakonisk.

Ifølge valgdagsmålingen vil Labour og Liberaldemokratene ikke få flertall til sammen i Underhuset.

Stengt ute Liberaldemokratene gjorde et realt byks på gallupen etter at partileder Nick Clegg gjorde det sterkt i den første TV-sendte partilederdebatten foran valget. Analytikerne er derfor samstemte i at den svake valgdagsmålingen for partiet er overraskende.

Venstres leder Trine Skei Grande befant seg valgnatta på valgvake hos Liberaldemokratene i Kingston i Sør-England.

— Her er de litt stresset over hva som skjer i Nick Cleggs valgkrets der velgerne ble stengt ute. Velgerne har stått i kø i timevis og ikke fått stemt, sier Skei Grande.

Ifølge BBC er politiet blitt tilkalt til flere valglokaler for å fjerne sinte velgere som ønsket å stemme, men som ble avvist da dørene ble stengt klokken 22.

Publisert: