Intens jakt på bombemistenkt i Boston

Boston holdt pusten fredag mens tusener av tungt bevæpnede politifolk gikk fra dør til dør i jakten på den yngste av to brødre mistenkt for terrorangrepet i byen.

Publisert Publisert

LETER: Politiet leter etter den bombemistenkte mannen i Boston. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Den eldste broren, identifisert som den 26 år gamle tsjetsjeneren Tamerlan Tsarnajev, ble drept i skuddveksling med politiet i Watertown utenfor Boston torsdag kveld.

Lillebror Dzjokhar Tsarnajev unnslapp skuddvekslingen, og en storstilt politijakt på 19-åringen pågikk fredag i hele Boston-området.

Bostons politimester Ed Davis betegnet mannen som væpnet og farlig.

— Vi mener dette er en terrorist. Vi mener det er en mann som er kommet hit for å drepe mennesker, sa han.

Bombebelte

Ifølge politikilder var Tamerlan Tsarnajev iført et bombebelte da han ble skutt, og politiet fryktet derfor at også broren kunne være utstyrt med et slikt.

De to brødrene kastet sprengstoff mot politiet under biljakten, som endte med at den eldste av dem ble drept torsdag. Ifølge amerikanske medier var det snakk om håndgranater.

Bombeeksperter fra politiet og forsvaret uskadeliggjorde fredag flere mistenkelige gjenstander som ble funnet i Boston-området, av frykt for at brødrene hadde utplassert flere bomber.

Jakten på de to brødrene startet da det ble meldt om skyting ved MIT, et universitet som ligger like utenfor Boston. Brødrene skal ha forsøkt å rane en butikk i nærheten av universitet.

En politibetjent ble funnet drept på stedet, tilsynelatende etter en konfrontasjon med brødrene. En annen politimann ble senere alvorlig såret under biljakten.

Religiøse

Ifølge flere amerikanske medier ble Tamerlan Tsarnajev født i Russland, mens lillebroren Dzjokhar ble født i Kirgisistan. De to flyttet til USA sammen med familien i 2002 eller 2003.

Begge de to brødrene skal ha fått militær opplæring, men det har ikke kommet fram hvor de har fått denne. På nettet skal brødrene ha framstått som religiøse.

Tamerlan Tsarnajev skal ha en brukerkonto på YouTubes russiskspråklige tjeneste hvor det blant annet er lenket til en timelang tale av en islamsk predikant.

Dzjokhar Tsarnajev skal på sin side ha en profil på nettstedet Vkontakte, en russisk variant av Facebook, hvor han oppgir «islam» som sitt livssyn. Der lenkes det blant annet til nettsteder som tar til orde for uavhengighet for Tsjetsjenia.

Bokset

Tamerlan Tsarnajev var tidligere en ivrig bokser og drømte om å komme på USAs OL-landslag for å skaffe seg et amerikansk pass.

Fotografen Johannes Hirn tok en bildeserie av ham, der Tamerlan også fortalte at han var en «svært religiøs» muslim som hadde sluttet å røyke og drikke alkohol.

— Det fins ingen verdier lenger. Folk kan ikke kontrollere seg selv, sa han til Hirn.

Tsjetsjeneren fortalte videre at han etter flere år i USA fortsatt ikke hadde amerikanske venner.

— Jeg har ikke én eneste amerikansk venn. Jeg forstår dem ikke, sa Tsarnajev, som rett nok skal ha hatt kjæreste og kjørt rundt i en Mercedes.

Faren i sjokk

Dzjokhar Tsarnajevs navn er å finne på en liste over 45 elever ved Cambridge Rindge and Latin School som fikk 2.500 dollar i studiestipend i 2011.

I et intervju med nyhetsbyrået Interfax fastholder brødrenes far at de to må være uskyldige.

— I mine øyne er mine barn blitt lurt av den hemmelige tjenesten bare fordi de er praktiserende muslimer, sier han.

I et telefonintervju med nyhetsbyrået AP omtaler faren Dzjokar som svært intelligent og «en sann engel».

Storstilt jakt

Hvor 19-åringen tok veien etter skuddvekslingen der broren ble drept, er ikke kjent. Politiet innledet en storstilt jakt og stanset blant annet all kollektivtrafikk i Boston-området. Hele 9.000 politifolk deltok i aksjonen.

Butikker og kontorer fikk beskjed om å holde stengt, og innbyggerne ble bedt om å låse dørene og holde seg hjemme.

Luftrommet over Boston-området ble også stengt, og politiet gikk fra dør til dør i håp om å finne den etterlyste tsjetsjeneren.

Publisert