Stoler ikke på myndighetene

Japanske Noriko Kiso (33) tør ikke å drikke vann.

VARSLER: Unormale mengder radioaktiv jod er funnet i vannforsyninger i hovedstaden Tokyo. ILLFOTO: Ronald Hole
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Spor av radioaktiv jod er funnet i kranvann både i Tokyo og andre områder av Japan, opplyser japanske myndigheter lørdag ettermiddag.

Områdene Gunma, Tochigi, Saitama, Chiba og Niigata er noen av områdene som er rammet, sier en ikke navngitt tjenestemann ved Japans vitenskapsdepartement, som overvåker radioaktiv stråling i landet, ifølge NTB.

Redd

— Jeg er ikke så bekymret over maten her, foruten frukt og melk fra områdene rundt Fukushima. Men jeg er bekymret for drikkevannet, sier Noriko Kiso (33). Hun bor i Yokohama, men oppholder seg i Osaka akkurat nå.

— De har ikke gitt oss ordentlig informasjon, forteller japaneren til bt.no. Hun er redd myndighetene dysser faren ned.

— De sier at de har oppdaget radioaktiv stråling i drikkevannet, men at kroppen ikke tar skade av det. Men jeg er redd dette ikke stemmer, sier hun bekymret.

Høyere enn grensen

Lørdag ble det også opplyst at det er funnet avvikende mengder radioaktiv stråling i melk og spinat fra områder nær det ulykkesrammede kjernekraftverket i Fukushima.

Den forurensede melken ble funnet i Fukushima-området, mens spinaten med avvikende verdier ble oppdaget i naboområdet Ibaraki, melder NTB.

— Strålingen var høyere enn grensen som er tillatt etter japansk lov, sa talsmann for myndighetene Yukio Edano lørdag.

Helsedepartementet har bedt de lokale myndighetene i både Fukushima og Ibaraki om å finne ut akkurat hvor produktene kom fra, hvordan de ble distribuert og eventuelt stanse salget, melder NTB.

Håper på snarlig løsning

Japan har håp om å få tilbake strømforsyningen ved fire reaktorer i atomkraftverket Fukushima Daiichi i løpet av helgen.

Det er nå lagt en fungerende strømkabel til det ulykkesrammede atomkraftverket, men lørdag morgen var det fortsatt nødvendig å legge rundt 1,5 kilometer med strømkabel før kjøleanlegget kunne skrus på, opplyste kraftselskapet TEPCO. Målet er først å starte opp igjen kjøleanlegget ved reaktor to. Deretter skal kjøleanleggene ved reaktor én, to og tre skrus på. Kjøleanleggene ved reaktor fem og seks får allerede strøm fra dieselgeneratorer.

TEPCO har også boret hull i taket over reaktor fem og seks for å forhindre gasseksplosjoner i atomkraftverket.

Saken fortsetter under bildet

Dieselgeneratorer

Arbeiderne klarte natt til lørdag å få i gang en ny dieselgenerator ved reaktor seks, opplyser Japans atomsikkerhetsdirektorat. Strøm fra generatoren ble brukt til å starte opp kjølepumper tilkoblet reaktor nummer fem. Reaktor seks har fra før fått strøm fra en annen dieselgenerator.

— Om de lykkes i å få kjøleanleggene i gang igjen, vil det være et betydelig framskritt, sier atomkraftekspert Eric Moore i FocalPoint Consulting Group.

I mellomtida forsøker arbeidene ved atomkraftverket å kjøle ned reaktorene ved hjelp av vann fra brannbiler og helikoptre.

Målet med innsatsen er å forhindre overoppheting i reaktorene som kan føre nedsmelting av atombrenselet og i verste fall store utslipp av radioaktive stoffer.

Det har allerede vært eksplosjoner og branner og utslipp av radioaktivitet ved atomkraftverket.

Om nedkjølingen ikke går som ønsket, kan en siste utvei være å begrave reaktorene i sand og betong. Denne løsningen ble benyttet i Tsjernobyl.

Stor kriseinnsats

Krisen ved atomkraftverket er nå klassifisert som en atomulykke på nivå fem. Atomulykken i Tsjernobyl ble til sammenligning klassifisert som nivå sju.

— Jeg ber offentligheten ydmykt om unnskyldning for problemene. Selv om dette skyldes en naturkatastrofe, beklager jeg det sterkt, sier TEPCOs administrerende direktør ifølge avisa Masakata Shimizu.

Atominnsatsen har i stor grad overskygget den øvrige redningsinnsatsen etter det voldsomme jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som rammet Japan den 11. mars. Hittil er i overkant av 7.000 mennesker bekreftet døde etter naturkatastrofen, opplyser japansk politi. I tillegg er flere tusen savnet.

Lørdag gikk en nyhet verden rundt om en at en mann var funnet i live etter å ha vært fanget i ruinene i åtte dager, men nyheten var falsk.

Mannen hadde i virkeligheten vært på et evakueringssenter og så reist hjem for å rydde, opplyste pårørende ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

Publisert: