Slapp parade

I dag slapp Moland og French å gå i parade gjennom byen til rettslokalet. De skal også få tolk.

  • Aftenposten.no
  • Fred C. Gjestad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French ble avsluttet fredag ettermiddag med en pause frem til i dag.

Vi følger saken direkte her:

Forsvarsadvokaten André Kibambe hadde angrepet etterforskningen hardt og krevd at de fleste av bevisene i saken ble gjort ugyldige og fjernet fra rettsbehandlingen.

Kiambe mente blant annet at obduksjon var gjort på feil mann, at det ikke var dødattest på sjåføren og at avhørene var gjort uten tolk.

På bakgrunn av dette vil han ha bevisene erkjent ugyldige.

Les også

Forsvareren: – En god dag på jobben

Pause Aktor Jacob Samwaka ba da retten om tid til å vurdere Kibambes påstander, og retten tok da pause til i dag.

Joshua French og Tjostolv Moland er tiltalt for drap, drapsforsøk, spionasje, ulovlig besittelse av våpen og etablering av kriminelt forbund. Foranledningen var at sjåføren deres ble drept da de trengte transport tilbake til Uganda fra Kisangani i D.R. Kongo.

I tre måneder har saken vært etterforsket, og selv presidenten i D.R. Kongo er informert om denne saken. Nordmennene har i denne perioden sittet i varetekt. Og selv om fengselscellen deres er spartansk sammenlignet med norske forhold, har de trolig den beste cellen i sentralfengselet i Kisangani.

Etter at rettssaken startet fredag, har behandlingen av Moland og French blitt kritisert. Først fordi de måtte gå i parade gjennom byen på vei til rettssalen, og dernest fordi de ikke fikk tolket det som skjedde i retten.

Artikkelen fortsetter under videoen...

Bekymret for sikkerheten UDs representanter i Kisangani har blant annet vært i kontakt med viseguvernøren i byen og uttrykt sin bekymring over rettssikkerheten og sikkerheten under transporten av Moland og French.

Viseguvernøren skal ha gitt uttrykk for at de vil forsøke så godt de kan å rette på disse forholdene. Det er derfor ventet at Moland og French får biltransport til og fra retten, og at de får tolket det som skjer i rettslokalet.

Tirsdagen vil starte med at aktor og bistandsadvokatene svarer på påstandene fra forsvarsadvokaten. Så får forsvarsadvokaten igjen svare på disse påstandene, før retten avgjør om bevisene kan skal tas ut av saken eller ikke.

Det er også ventet at forsvarsadvokaten vil be om at de to vitnene fjernes fra vitnelisten, ettersom de også deltar i det sivile søksmålet. Han mener de ikke kan være både vitner og aktører i samme rettssak.

Publisert: