«Terror! Døde og skadde i Oslo!»

Flere utenlandske medier mener trusseltiltalen mot Mulla Krekar som et mulig motiv for bombeangrepet.

GÅR VERDEN RUNDT: Øverst fra venstre, med klokken: BBC, Jyllands-Posten, ABC News og Al Jazeera.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

De store utenlandske mediene er fulle av stoff om bombeaksjonen i Oslo fredag ettermiddag.

Tyske Bild har livesending og direkte dekning, i likhet med en rekke andre internasjonale aviser, og skriver at «Norges hovedstad Oslo åpenbart er blitt mål for et terroranslag».

«Terror! Døde og skadede i Oslo!», heter det i tittelen på det tyske nettstedet, som også slår fast at det hersker kaos i byen.

Saken er også toppnyhet på BBC, som fokuserer at bomben gikk av nær statsministerens kontor, og at kontoret er skadet. Det ble imidlertid klart at Jens Stoltenberg er i sikkerhet.

«Bilder viser bygningsrester og knust glass i gatene, røyk som stiger fra noen av bygningene og vraket av minst én bil», skriver BBC.

Kobles til Mulla Krekar

CNN skriver at en «gigantisk eksplosjon har rammet regjeringsbygninger i Oslo». The Guardian skriver at det har vært kjent at at terrorister har planlagt operasjoner, og at det trolig er en islamsk gruppe som står bak bomben. Men hvorfor Norge? spør avisen, som lister opp flere mulige forklaringer:

  • Med økte sikkerhetstiltak i USA og Storbritannia, kan Norge ha blitt sett på som et enklere mål.
  • Publisering av Muhammed-karikaturene.
  • At Mulla Krekar er blitt tiltalt for drapstrusler.
Les også

[No available link text]

Også Al Jazeeras knytter aksjonen til Krekar, som nylig ble tiltalt for trusler mot Erna Solberg. Saken er mest lest på Al-Jazeeras engelskspråklige versjon. De har snakket med flere norske journalister som ble øyenvitner til bombeeeksplosjonen.

— Hvis for eksempel Erna Solberg deporterer meg og jeg dør, vil hun lide samme skjebne, uttalte han.

- Dette er et terrorangrep

— Terrorismen har angrepet. Politiet bekrefter bombe i Oslo. I dag er vi alle nordmenn, skriver Sveriges utenriksminister Carl Bildt på Twitter.

Danske Jyllands-Posten, som selv har mottatt terrortrusler etter å ha trykket Muhammed-karikaturene, skriver at «Oslo er rammet av en bombe, som har forårsaket stor skade på statsministerens kontor og avisen VG».

Svenske Aftonbladet skriver at «det ikke finnes noen annen forklaring enn at Oslo er rammet av et terrorangrep».

«Kraftige eksplosjoner rystet Oslo sentrum» skriver New York Times, som også nevner Muhammed-karikaturene og at tre antatte al Qaida-medlemmer ble arrestert for ett år siden. Også The Guardian nevner denne arrestasjonen som et mulig motiv for et terrorangrep.

«Bombeeksplosjon i Oslo: Døde og skadede» skriver Sky News, som også nevner at al Qaida tidligere i år distribuerte et håndbok i hvordan man bygger bomber.

TERROR: Tyske Bild har direkte dekning fra Oslo, i likhet med en rekke andre internasjonale aviser.
TILTALT: For to uker siden ble Mulla Krekar tiltakt for trusler. Flere utenlandske medier nevner tiltalen som et terrormotiv.
Publisert: