Obama vil ikke besøke Mandela

USAs president Barack Obama vil ikke besøke Nelson Mandela på sykehuset, men skal møte medlemmer av Mandelas familie lørdag.

Publisert Publisert

PÅ AFRIKA-BESØK: President Barak Obama er i Sør-Afrika, men besøker ikke Nelson Mandela.

  • NTB

Michelle Obama vil også delta på det private møtet med Mandelas familie.

Rundreise

— Av hensyn til at Nelson Mandela skal ha det fredelig og komfortabelt, og etter familiens ønsker, vil de ikke besøke sykehuset, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Obama kom til Sør-Afrika fra Senegal sent fredag som en del av en lenge planlagt rundreise i Afrika.

Obama, som møtte Mandela en gang da han var senator i 2005, sier det viktigste er at Mandela er bekvem. Han gjør det klart at han ikke vil trenge seg på.

- Dyp takknemlighet

Dramaet rundt Mandelas sykeleie har overskygget Obamas reise. Fredag sa Mandelas tidligere kone, Winnie, at det har vært en merkbar bedring det siste døgnet, selv om tilstanden fortsatt er kritisk.

— Jeg tror det budskapet jeg vil levere, ikke direkte til ham men til hans familien er rett og slett dyp takknemlighet for hans lederskap i alle disse årene, sa Obama.

Tilhengere av Mandela har samlet seg utenfor sykehuset i Pretoria der han er innlagt, for å be for antiapartheidhelten som fikk slutt på årtier med hvitt styre og som ble Sør-Afrikas første svarte president.

En vegg av håndskrevne bønner er blitt det sentrale bakteppet for alle sørafrikanere som ber for sin nasjons far. Om dagen er det sang og dans, og om natten våkes det til lyset fra stearinlys

Publisert