FN-sjef kaller Aleppo «et slakteri»

Aleppo er «et slakteri», sier FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad al-Hussein. Han etterlyser større fokus på innbyggernes lidelser i Syrias største by.

INTENS KRIGFØRING: Aleppo er delt i regjeringskontrollerte og opprørskontrollerte områder, og store deler av byen ligger nå i ruiner etter år med intens krigføring. SCANPIX

NTB
Les også

Kamper ved en av Aleppos «humanitære korridorer»

Nesten 500 mennesker er drept og 2000 er såret i Aleppo siden syriske regjeringsstyrker med russisk flystøtte gikk til angrep mot de opprørskontrollerte områdene av Aleppo for én måned siden.

Sivile lidelser

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad al-Hussein ber nå FNs menneskerettighetsråd legge «politisk uenighet» til side og fokusere på sivilbefolkningens lidelser i byen.

Les også

– Russland og Syria har stanset flyangrepene mot Aleppo

– Dersom vi svikter kollektivt når det gjelder å beskytte sivilbefolkningen og få en slutt på dette blodbadet, vil det forfølge oss alle, sa Zeid i en appell til de 47 medlemslandene i rådet fredag.

«Historiske dimensjoner»

Zeid, en jordansk prins, betegner overgrepene innbyggerne i de opprørskontrollerte delene utsettes for, som «forbrytelser av historiske dimensjoner».

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, mener verdenssamfunnet svikter sivilbefolkningen i Aleppo. SCANPIX

Syriske regjeringsstyrker har nå åpnet en korridor som opprørere og sivile kan benytte for å forlate Aleppo, men gir ingen garantier for sikkerheten.

Al-Mayadeen TV viste fredag bilder fra Castello-veien i Aleppo, der bulldosere ryddet bort barrikader og busser og ambulanser sto og ventet.

MANGE DREPTE: Nærmere 500 mennesker er drept siden Syria med flystøtte fra Russland innledet en offensiv mot de opprørskontrollerte delene av Aleppo. SCANPIX

Tomme matlagre

FN har ikke kunne bringe inn forsyninger til Aleppo siden 7. juli, og lagrene av mat vil bli tomme i løpet av måneden, dersom de ikke får påfyll.

Syria og Russland innledet torsdag morgen «humanitær pause» i Aleppo, som vil gjelde i elleve timer hver dag i tre dager framover.